Tomasz1997 Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Witam, mam pytanie. Czterdzieści sześć dni temu wysiałem 3 rodzaje rosiczek. Były to drosera: dielsiana, natalensis i spatulata. Po dwudziestu trzech dniach wzeszły pierwsze sztuki, aktualnie mają 23 dni. Najstarsze sztuki mają już po 3 mini listki na, których już widać małe kropelki. Moje pytanie brzmi: od kiedy mogę zacząć dokarmiać moje rosiczki i przede wszystkim czym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) Dokarmiać możesz, kiedy rosiczka ma już owadożerne listki, ale oczywiście odpowiednimi owadami (chodzi mi o wielkość). Myślę, że najlepiej jakbyś dokarmiał teraz muszkami owocowymi. W internecie można kupić nawet słoiki z ich hodowlą. Edytowane 19 Marca 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Muszki są za duże. Ja dokarmiam siewki karmą dla rybek. Rozcierasz ją maksymalnie i nakładasz igłą na liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) Na forum możesz znaleźć wiele informacji na dokarmianie rosiczek. Mogą to być małe muszki, pokarm dla rybek (musisz uważać bo pleśnieje), albo pyłek kwiatowy Edytowane 19 Marca 2015 przez Crespo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 A po co je karmić? Same nie dadzą rady? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Zależy od gatunku, większość daje radę. Jak się je karmi to znacznie szybciej rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 @up niektóre nawet bardzo szybko Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Polecam prześledzić ten temat http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t=0&start=0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1997 Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 A nic im nie bedzie, tzn. Nic im nie zaszkodzi. A od jakiego czasu powinno się wykonywać takie zabiegi aby szybciej rosły malutkie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 19 Marca 2015 Share Napisano 19 Marca 2015 Jeśli roślina wytworzy już liść który będzie miał "kropelki" to możesz zacząć kłaść pokarm dla rybek. Jedyne co im może zaszkodzić to pleśń która może powstać, gdy zbyt dużo pokarmu położysz, ewentualnie za długo będzie leżeć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz1997 Napisano 19 Marca 2015 Autor Share Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) A jak to wykonywać tzn. Jak nakładać ten pokarm, i jaki on ma być. A i jak to co zostanie usuwać z lisci. Zeby nie było pleśni. I ile dni rosiczka trawi taki pokarm? Edytowane 19 Marca 2015 przez Tomasz1997 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Faktycznie te rosiczki rosną bardzo wolno, może bym się zainteresował tym tematem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi