TadzikMen Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 Witam. Mam dwa pytania: W poprzednim sezonie na jesień miałem na 4 rosiczki 12 pędów kwiatowych i pełno nasion. Teraz tak: 1) Zauważyłem, że największa rosiczka wypuszcza 2 nowe pędy kwiatowe (teraz na wiosnę), mimo że tak obficie kwitły na jesień - czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na rosiczkę, czy to normalnie że kwitnie wiosna/jesień 2) Rosiczki zaatakowały siewkę dzbanka. Na razie są stosunkowe małe i bezpośrednio nie ma szans by zabierały światło, ale: - czy mogę zostawić taki gąszcz rosiczek razem z dzbankiem i dużym glonem ? - czy nie będą potem sprawiać kłopotów. Bo w sumie ładnie by się razem prezentowały tak, wiem że je się inaczej podlewa, ale jak na razie rosną twardo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 20 Marca 2015 Share Napisano 20 Marca 2015 1. Obfite kwitnienie trochę osłabi roślinę, będzie wytwarzać krótsze liście ( u mnie tak było ) 2. Rosiczki rosną szybciej niż dzbaneczniki, więc prędzej czy później zagłuszą dzbanka. Jeśli chodzi o ładne prezentowanie się to możesz tak zrobić gdy dzbanek podrośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TadzikMen Napisano 20 Marca 2015 Autor Share Napisano 20 Marca 2015 Jak będą krótsze liście, gorzej będzie muchy dawać A oprócz liści nic więcej im się nie stało ? Swoją drogą i tak się dziwie rosiczce, że ona tak intensywnie rośnie. Dzbanek był z badylka sadzony, można go zobaczyć w temacie u dzbanecznika Dzięki za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi