Skocz do zawartości

Capensisy

TadzikMen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam dwa pytania:

W poprzednim sezonie na jesień miałem na 4 rosiczki 12 pędów kwiatowych i pełno nasion. Teraz tak:

1) Zauważyłem, że największa rosiczka wypuszcza 2 nowe pędy kwiatowe (teraz na wiosnę), mimo że tak obficie kwitły na jesień - czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na rosiczkę, czy to normalnie że kwitnie wiosna/jesień

2) Rosiczki zaatakowały siewkę dzbanka. Na razie są stosunkowe małe i bezpośrednio nie ma szans by zabierały światło, ale:

- czy mogę zostawić taki gąszcz rosiczek razem z dzbankiem i dużym glonem :) ?

- czy nie będą potem sprawiać kłopotów. Bo w sumie ładnie by się razem prezentowały

tak, wiem że je się inaczej podlewa, ale jak na razie rosną twardo ;)

Odnośnik do odpowiedzi

1. Obfite kwitnienie trochę osłabi roślinę, będzie wytwarzać krótsze liście ( u mnie tak było )

2. Rosiczki rosną szybciej niż dzbaneczniki, więc prędzej czy później zagłuszą dzbanka. Jeśli chodzi o ładne prezentowanie się to możesz tak zrobić gdy dzbanek podrośnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będą krótsze liście, gorzej będzie muchy dawać ;) A oprócz liści nic więcej im się nie stało ? Swoją drogą i tak się dziwie rosiczce, że ona tak intensywnie rośnie.

Dzbanek był z badylka sadzony, można go zobaczyć w temacie u dzbanecznika :)

Dzięki za odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi