Skocz do zawartości

Capensisy-doświetlanie

Medrol

Rekomendowane odpowiedzi

mam 4 doniczki ale nie mam południowego okna mam zachodnio południowe tam aktualnie się znajdują i pytam z ciekawości oraz z myślą o przyszłej zimie czy coś takiego się nada:)

Odnośnik do odpowiedzi

Poludniowo-zachodnie moim zdaniem jeszcze lepsze niż wschodnie. Zimę przeżyją bez doświetlania, wiec dla samych capensisów to raczej zbędny wydatek. Chyba, że do przyszłej zimy zaopatrzysz się w jeszcze inne gatunki :) Oczywiście i capensisy możesz doświetlać jak Ci prądu i pieniędzy nie szkoda, to one na pewno się ucieszą ale nie jest to konieczność.

Odnośnik do odpowiedzi

Ledzikami to pieniędzy nie straci, dla przykładu:

6 ledów o mocy 1W (6W razem). Jedna godzina pracy tych 6 ledów kosztuje 0,004 zł (przy założeniu, że 1 kWh kosztuje 0,63 zł). Dzień pracy tych ledów (dajmy godziny doświetlania 6-20, czyli 14h) kosztuje 0,05 zł, czyli 5 groszy. Doświetlanie przez tydzień w tych godzinach będzie kosztować 0,35 zł, czyli 35 groszy. Doświetlanie przez miesiąc (wziąłem 31 dni) kosztuje równo 1,55 zł.

Pieniędzy nie straci, a opłaci się mu w postaci lepiej rosnących roślinek (jak powiększy się mu hodowla, bo dla samych capensisów to nie ma sensu).

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

A i dodam, że czytając na różnych forach doszedłem do tego, że przewaga czerwonego nad niebieskim powinna wynosić około 2,5:1

No jasne biedronka ;). Ale to nie jest aż taki duży wydatek.

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi