PowerpointPL Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Witajcie, mam pewne pytanie. Czy nawilżacz powietrza zwiększy o dużo wilgotność powietrza w pokoju? Chodzi mi jedynie o dzbanecznika, bo boję się, że moja przyszła hookeriana nie będzie dzbankować na parapecie. Nie zaszkodzi to przypadkiem moim innym owadożerom? Mam rosiczki, muchołówki i kapturnice. Oczywiście oprócz tego keramzyt w podstawce z wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Witajcie, mam pewne pytanie. Czy nawilżacz powietrza zwiększy o dużo wilgotność powietrza w pokoju? Chodzi mi jedynie o dzbanecznika, bo boję się, że moja przyszła hookeriana nie będzie dzbankować na parapecie. Nie zaszkodzi to przypadkiem moim innym owadożerom? Mam rosiczki, muchołówki i kapturnice. Oczywiście oprócz tego keramzyt w podstawce z wodą. http://www.rosliny-owadozerne.pl/Parapetow...iki-t11342.html tutaj znajdziesz wskazówki dotyczące hodowli hookeriany na parapecie. Wilgotność nie zaszkodzi innym, ale jak chcesz zafundować sobie grzyba nad oknem i w kątach pokoju to śmiało możesz go używać. Myślę, że jeśli dzbanecznikowi zapewniłeś już keramzyt i zapewnisz odpowiednie oświetlenie to nie będzie problemów z dzbankowaniem. Nie martw się na zapas, tylko czekaj jak sytuacja się rozwinie. Moim zdaniem nawilżacz dla hookeriany jest zbędny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Dodam, że roślina będzie wyjęta z terrarium i wysłana do mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Dodam, że roślina będzie wyjęta z terrarium i wysłana do mnie Wystarczy, że dasz mu czas na aklimatyzacje i powinno być dobrze. Zapewnij mu tylko dużo światła najlepiej południowy parapet i nie przesuszaj podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Dodam, że roślina będzie wyjęta z terrarium i wysłana do mnie Proces aklimatyzacji często się wiąże z utratą dzbanków, ale potem będzie rosła bez zastrzeżeń. Kiedyś miałem hookerianę nad keramzytem, na stole przed firanką (przysłaniała więc słońce), przy południowo-zachodnim parapecie i dzbankowała bez problemów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 22 Marca 2015 Autor Share Napisano 22 Marca 2015 Doświetlam teraz inne owadożery, ją też doświetlać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 22 Marca 2015 Share Napisano 22 Marca 2015 Doświetlam teraz inne owadożery, ją też doświetlać? Możesz doświetlać, na pewno nie zaszkodzi (chyba, że światło za mocne), bez doświetlania też da radę. Nie oczekuj od nowo nabytej roślin nie wiadomo czego, daj jej czas, a jak na siłę będziesz kombinował to w końcu coś pójdzie źle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi