Raiwis Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) Witam wszystkich . Złożyłem dziś w leroy merlin wizytę w poszukiwaniu jakichś ładnych doniczek, i znalazłem torf firmy Athena. Do tej pory używałem torfu sphagnum (rzekomo najlepszy dla roślinek owadożernych). Wszystko było by dobrze, gdyby nie fakt, że 1l na allegro torfu sphagnum kosztuje 1,3 zł co w przeliczeniu za 80l daje 104zł + przesyłka, zaś torf Athena kosztuje nie całe 11 zł za 80l. Różnica kolosalna, zwłaszcza, że oba mają tą sama kwasowość. Może mi ktoś wytłumaczyć który torf jest faktycznie bardziej korzystny pod względem finansowym, jak i hodowlanym? Edytowane 23 Marca 2015 przez Raiwis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Rzecz polega na tym, że jest temat odnośnie jakości torfu, który możesz znaleźć TUTAJ. W którym jest rozmowa na temat tego jakiej marki i z jakiego sklepu jest dobry, a jaki zły torf. Firma może być ta sama, sklep ten sam, ale partia inna. Jedna może być wyśmienita inna beznadziejna. Opis jakości torfu z ich prezentacją jest w dziale Torfowiska Użytkowników. Nie trudno znaleźć. Wejdź i zerknij czym się różni torf doskonały od akceptowalnego od niedobrego dla owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) 1litr na allegro od zawsze był bardzo drogi. Pod względem hodowlanym torf o odczynie kwaśnym 3,5-4,5 pH jest wskazany dla owadożernych. Który jest korzystniejszy pod względem finansowym odpowiedziałeś sobie sam w Twoim poście. Pod względem hodowlanym, dla mnie Athena jest w miarę ok, chociaż niektórzy narzekają, że kupili zarobaczoną partię, co mi się jeszcze nigdy nie zdarzyło. Edytowane 23 Marca 2015 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Witam wszystkich . Złożyłem dziś w leroy merlin wizytę w poszukiwaniu jakichś ładnych doniczek, i znalazłem torf firmy Athena. Do tej pory używałem torfu sphagnum (rzekomo najlepszy dla roślinek owadożernych). Wszystko było by dobrze, gdyby nie fakt, że 1l na allegro torfu sphagnum kosztuje 1,3 zł co w przeliczeniu za 80l daje 104zł + przesyłka, zaś torf Athena kosztuje nie całe 11 zł za 80l. Różnica kolosalna, zwłaszcza, że oba mają tą sama kwasowość. Może mi ktoś wytłumaczyć który torf jest faktycznie bardziej korzystny pod względem finansowym, jak i hodowlanym? Torf Athena to też torf sphagnowy, bo "torf sphagnowy" to typ torfu, a nie marka Określany też czasem jako torf wysoki, a także torf biały. Inna sprawa że torfy sphagnowe różnych producentów mogą się różnić parametrami (np. frakcją albo stopniem rozłożenia), nie mówiąc o tym, o czym wspomniał Cephalotus, że ta sama firma może mieć torf z różnych źródeł/partii i też mogą się różnić. 1litr na allegro od zawsze był bardzo drogi. Każdy normalny sprzedawca, jeśli dostałby zapytanie o cały worek torfu 80 l albo 50 l, zastosowałby zupełnie inny przelicznik i cenę, niż 80 x 1 litr. Natomiast cena 1,30 czy 1,50 zł za litr tyczy się detalu i ledwo zwraca koszt czasu potrzebnego na rozporcjowanie, pakowanie, adresowanie i wysłanie przesyłek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 23 Marca 2015 Autor Share Napisano 23 Marca 2015 Cephalotus- przepraszam za pomylke. Nie widzialem tego tematu . Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Na nastepny raz po prostu kupie torf w sklepie zamiast kupowac "super ekstra torf z allegro" . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ampH Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Na nastepny raz po prostu kupie torf w sklepie zamiast kupowac "super ekstra torf z allegro" . Ewentualnie kupić możesz od kogoś z forum lub sprawdzonego sklepu typu Heldros. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Widzę, że jesteś z województwa łódzkiego, czyli zakładam że może z Łodzi, osobiście bardziej polecam Ci torf z Castoramy Hollas (czarny worek z napisem AB). Stosowałem Athene i stosuję Hollas i powiem szczerze, że po Athenie z Leroy miałem szybkie wykwity na powierzchni, natomiast Hollas jak narazie daje radę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Marca 2015 Share Napisano 23 Marca 2015 Witam wszystkich . Złożyłem dziś w leroy merlin wizytę w poszukiwaniu jakichś ładnych doniczek, i znalazłem torf firmy Athena. Do tej pory używałem torfu sphagnum (rzekomo najlepszy dla roślinek owadożernych). Wszystko było by dobrze, gdyby nie fakt, że 1l na allegro torfu sphagnum kosztuje 1,3 zł co w przeliczeniu za 80l daje 104zł + przesyłka, zaś torf Athena kosztuje nie całe 11 zł za 80l. Różnica kolosalna, zwłaszcza, że oba mają tą sama kwasowość. Może mi ktoś wytłumaczyć który torf jest faktycznie bardziej korzystny pod względem finansowym, jak i hodowlanym? Wow, Athena w Leroy po 11zł, do tego jest to torf sfagnowy - bomba. Nigdy nie kupowałem w tym sklepie, a tu taka niespodzianka. Dzięki! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Każdy normalny sprzedawca, jeśli dostałby zapytanie o cały worek torfu 80 l albo 50 l, zastosowałby zupełnie inny przelicznik i cenę, niż 80 x 1 litr. Natomiast cena 1,30 czy 1,50 zł za litr tyczy się detalu i ledwo zwraca koszt czasu potrzebnego na rozporcjowanie, pakowanie, adresowanie i wysłanie przesyłek. Nie przeczę, że tak nie jest. Z tym, że tutaj wchodzą wtedy ewentualne koszty wysyłki, które przy 80L będą bardzo wysokie, dlatego przeważnie widzi się 1l, co powyższych przeliczeniach wychodzi drogo. Wow, Athena w Leroy po 11zł, do tego jest to torf sfagnowy - bomba. Nigdy nie kupowałem w tym sklepie, a tu taka niespodzianka. Dzięki! W Obi cena podobna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Wow, Athena w Leroy po 11zł, do tego jest to torf sfagnowy - bomba. Nigdy nie kupowałem w tym sklepie, a tu taka niespodzianka. Dzięki! Na Twoim miejscu nie cieszyłbym się tak bardzo. Ja się też podekscytowałem w zeszłym roku mając w pamięci doskonałej jakości torf z Leroy Merlin w Warszawie. Sprawdziłem jeden worek, torf bardzo dobry, więc wziąłem 3 worki. Tymczasem, wzięte były raczej średnie, żeby nie powiedzieć, że kiepskie. Dlatego teraz będę sprawdzał każdy worek, który chciałbym wziąć. Nie trzeba robić wielkich dziur, wystarczy mały otworek i wygnieść trochę torfu z niego. Dobrze mieć też próbkę na porównanie, bo wyobraźnia potrafi spłatać figla, a potem będzie się żałować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Na Twoim miejscu nie cieszyłbym się tak bardzo. Ja się też podekscytowałem w zeszłym roku mając w pamięci doskonałej jakości torf z Leroy Merlin w Warszawie. Sprawdziłem jeden worek, torf bardzo dobry, więc wziąłem 3 worki. Tymczasem, wzięte były raczej średnie, żeby nie powiedzieć, że kiepskie. Dlatego teraz będę sprawdzał każdy worek, który chciałbym wziąć. Nie trzeba robić wielkich dziur, wystarczy mały otworek i wygnieść trochę torfu z niego. Dobrze mieć też próbkę na porównanie, bo wyobraźnia potrafi spłatać figla, a potem będzie się żałować. Cefalotus a po czym poznałeś,, że jest złej jakości worek od tego który jest dobry? kierowałeś sie kolorem i rozdrobnieniem? Edytowane 24 Marca 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Grunt aby torf nie zawierał żadnych nawozów. Większość roślin sadzę do pierwszego lepszego torfu, jaki kupię w Castoramie - tam o sfagnowym mogę niestety zapomnieć. Rozumiem Waszą ostrożność, ale gdybym miał tak zwracać uwagę na jakość, to po prostu nie miałbym w co roślin sadzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Prawda jest taka, że chyba większość osób którym zależy na roślinach, z początku bawią się w "super jakości torf z allegro po 1,50 do muchołówki", sam do tych osób należałem. Jednak muszę śmiało stwierdzić, że od pewnego czasu sadzę i wysiewam rośliny w Hollasie z Castoramy (wcześniej również w Athenie po której miałem duże wykwity) i stwierdzam, że nie widzę różnicy żadnej oprócz cenowej w rośnięciu roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Dodam tylko, że większość moich roślin - kapturnic, heliamfor, muchołówek - posadzonych jest w czarnym, niesfagnowym torfie, bo nie myślałem jechać 70km żeby kupić "lepszy". Wszelkie zgony moich roślin wynikały z nieodpowiednich warunków uprawowych lub nieprzepuszczalnych mieszanek podłoży, a nie z jakości użytego torfu. Gdy pojawiły się jakieś wykwity (zdarzają się, bo podlewam kranówką), to po prostu usuwam je ręcznie z powierzchni podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) A ja powiem, że chyba powinno się dążyć do lepszego własnie a nie odwrotnie Sama mam torf AB ale już nie mogłam patrzeć na tą skamieline, ktora po przesuszeniu zbryla się na kamień. Teraz kupiłam Sterlux z Hollasa i niebo a ziemia. Nie wyciągam przede wszystkim brył z worka, z ktorych można lepić bałwana, tylko sypki brązowy torf. A cenowo ? Zamiast 10zł za 80l wychodzi 20zł....to chyba nie tak dużo... Edytowane 26 Marca 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi