Skocz do zawartości

Drosera adelae

KonradBe

Rekomendowane odpowiedzi

Temat różnic w wyglądzie roślin kwitnie, więc może warto go wspólnie usystematyzować.

Oto moja adelka z której powstały pozostałe. Pod nią odrosty (przypuszczam, że przy przesadzaniu podwinął się korzeń).

post-6587-1427227031_thumb.jpg

Rozumiem, że rośliny młode mogą mieć nieco inny kształt liści, ale następne zdjęcie przedstawia dwie sadzonki liściowe z rośliny-matki (doniczka 6x6, więc już nie takie maleństwo). Moim zdaniem liście są inne, niż u rodzica, który wydaje się być z "tych smukłych suchych", podczas, gdy maluchy są "zaokrąglone" i pokryte rosą.

post-6587-1427227132_thumb.jpg

Co Wy na to?

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety sprzęt pomiarowy odmówił posłuszeństwa, ale zwykle wskazywał 80%, a powyżej 90% się wyłączał. Od około miesiąca oba zbiorniki zamgławiam wieczorami.

Temperatura w pierwszym przypadku ~23 stopnie, oświetlenie (metr zimnobiałej taśmy LED 5050) ~30cm nad podłożem, a w drugim panel świeci i grzeje mocniej (5 metrów taśmy 3528 robi swoje) i jest bliżej (ok 10cm od rośliny), za to wilgotność jest na oko większa, bo ściany są stale wilgotne. Podłoże to torf+żwir w pierwszym, a w drugim torf+torfowiec+drobny żwir kupione z którąś z roślin.

Zastanawia mnie różnica w odrostach z pierwszego zdjęcia, bo są mniej więcej równe wiekiem, a prawy się wybarwił, liście stały się smuklejsze i "obsechł", a lewy ma zaokrąglone liście i rosę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 years later...

Hej

Nie bierz moich słów zbyt poważnie, ale odnoszę wrażenie, że uratowanie rośliny będzie trudne- zdjęcie wyglada, jakby pęd (wraz ze stożkiem wzrostu) był chory/martwy. Nie wiem, czy jest możliwe uleczenie jej. Na twoim miejscu próbowałabym rozmnożyć ją z liścia, póki są jeszcze zdrowe/zielone, aby zachować gatunek rośliny w kolekcji. 
ALE tak jak mówiłam- nie jestem tutaj niczego pewna i może lepiej by było, aby ktoś mądrzejszy się wypowiedział :)

Powodzenia!

Odnośnik do odpowiedzi