maciek0421 Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Nie miałem jeszcze do czynienia z dzbanecznikami. Od pół roku hoduję rosiczki i muchołówki. Chciałbym spytać się kogoś bardziej doświadczonego od jakiego najlepiej zacząć? W moich warunkach "parapetowych" pięknie rosną inne owadożery. Poszukuję dzbanecznika, który będzie rósł równie pięknie bez podnoszenia wilgotności. A więc... Jaki wybrać? PS. Najlepiej jakiś z CarniSany albo Heldrosa. Mogą być też inne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Najlepszy dzbanecznik dla osoby, która chce zacząć hodowlę dzbaneczników to prosta w uprawie krzyżówka N. 'Ventrata'. Można kupić od CarniSany http://carnisana.pl/nepenthes-ventrata-l-p908.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Nie musi to być koniecznie najpopularniejsza N.ventrata, moga być też N.rebecca soper, N.hookeriana, N. bloody mary. Można by wymienić jeszcze kilka innych ale zapytanie było o najprostsze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Ja polecam Hookerianę, rośnie jak chwast i puszcza multum odrostów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Ja również polecam Hookeriana, rośnie tak jak powiedział mrDIIL, a pięknie wyglądają jej beczułkowate dzbanki. Najpiękniejszy dzbanecznik do uprawy parapetowej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil95 Napisano 28 Marca 2015 Share Napisano 28 Marca 2015 Polecam Nepenthes Sanguinea oraz Nepenthes Maxima x Trusmadiensis. Posiadam obydwa od chłopaków z Carnisany, są cały czas dostępne. Bez problemu aklimatyzują się na parapecie (w moim przypadku południowe okno). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monysz Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Witam. Co polecacie na parapet o wyglądzie innym niż ventrata i hookeriana bo je mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 12 Lipca 2016 Share Napisano 12 Lipca 2016 Jeśli roślina nie jest droga to najczęściej nie będzie też trudna w uprawie. Nie wybieraj dzbaneczników powyżej 50 zł i powinno być ok. Ja mam na parapecie sibuyanensis, ventricose, ovate, albomarginaty i rosną. Natomiast hookeriana mi zdechła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 12 Lipca 2016 Autor Share Napisano 12 Lipca 2016 (edytowane) Jeśli roślina nie jest droga to najczęściej nie będzie też trudna w uprawie. Nie wybieraj dzbaneczników powyżej 50 zł i powinno być ok. Ja mam na parapecie sibuyanensis, ventricose, ovate, albomarginaty i rosną. Natomiast hookeriana mi zdechła. Nawet nie pamiętałam, że zrobiłem taki temat To już rok. Przez ten czas zdążyłem już bardzo wsiąknąć w hodowlę owadożerów i mało który dzbanek poniżej 100zł mnie interesuje. I tak dziękuję za odpowiedź PS: Mi nawet N. jacquelineae dobrze rośnie na parapecie, więc wszystko jest możliwe. Edytowane 12 Lipca 2016 przez maciek0421 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monysz Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Co robicie żeby zapewnić spadki temperatur, wysoką wilgotność i dużo światła? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 (edytowane) Wysoka wilgotność - zraszanie Dużo światła - południowe okno(dla dzbanków kiepski wybór)/doświetlanie Spadki temp. - raczej nie ma rady, chyba że zaczniesz kombinować jak forumowicz tracer Edytowane 13 Lipca 2016 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Południowe okno dla dzbanków to właśnie idealny wybór - każdy gatunek bez problemu jest w stanie się do takowych warunków zaaklimatyzować. Ogólnie na parapecie da rade większość krzyżówek dzbaneczników górskich, nizinne bywają mocno kapryśne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emik3 Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Ja bym polecił nie zraszanie, bo trzeba by ten zabieg powtarzać kilka razy dziennie, a tackę z kermazytem zalanym do połowy wodą i w tej tacce rozmieścić na odwróconych doniczkach dzbanki. Co do dużej ilości światła to zależy od dzbanka. Jedne lubią duże ilości inne wolą półcień ogólnie nawet stawiając dzbanki na południowym oknie dobrze jest je postawić za np. firanką, aby trochę światła rozproszyć. Co do spadków temperatur w mieszkaniu raczej ciężko bez dodatkowego sprzętu to zorganizować, ale jeśli mówimy o dobowym spadku takim jak na zewnątrz to wystarczy pokój zamknąć i otworzyć okna na noc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 13 Lipca 2016 Share Napisano 13 Lipca 2016 Bez przesady z tym cieniowaniem - okno to wystarczająca bariera, a takie cieniowanie tylko dla roślin świeżo z warunków terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emik3 Napisano 6 Sierpnia 2016 Share Napisano 6 Sierpnia 2016 Nie mówię o cieniowaniu, a o delikatnym rozproszeniu światła, aby nie grzało bezpośrednie słońce stale we wszystkie fragmenty rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi