comandos21 Napisano 26 Sierpnia 2015 Share Napisano 26 Sierpnia 2015 No właśnie jak to jest z tymi torebkami, mam calutkie suche łącznie z pędem... Odcinać czy czekać aż sama pęknie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 9 Sierpnia 2019 Share Napisano 9 Sierpnia 2019 Mam 2 pytania . Właśnie zebrałem pierwsze nasiona kapturnicy (wiem, że wcześnie, ale już pęd był zupełnie suchy, więc uznałem, że chyba najwyższy czas - zapylenie miało miejsce na początku marca, taki sprinter kwiatowy mi się trafił) - S. 'Eva' x self. No i teraz pytania: 1) Wysiewać i stratyfikować w lodówce, czy przetrzymać nasiona i poczekać na zimę? 2) Czy roślinki, które wyrosną z takiego zapylania (jako, że to jedyny tak wczesny kwiat uznałem, że lepiej mieć jakiekolwiek nasionka niż żadne, więc nie jest zapylone pyłkiem z odmiennej genetycznie roślinki, tylko z tego samego kwiatu) można określić również S. 'Eva', czy to już będzie coś innego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 10 Sierpnia 2019 Share Napisano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Stratyfikować w lodówce i wysiać (w przypadku możliwości doświetlania siewek przez zimę) lub trzymać w lodówce (ale nie stratyfikować) - poczekać z tym na wiosnę, potem przeprowadzic stratyfikację tak, aby móc wysiać nasiona w kwietniu. Wtedy korzystasz z naturalnego światła. Będzie to coś zupełnie innego i nie można potomstwa określać mianem S. X 'Eva' Można za to mówić na nie S. X 'Eva' x self Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 10 Sierpnia 2019 Share Napisano 10 Sierpnia 2019 Po samozapyleniu nie będzie to genetycznie klon tego samego osobnika? Tak jak w przypadku rozmnożenia wegetatywnego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neodot Napisano 10 Sierpnia 2019 Share Napisano 10 Sierpnia 2019 @Iglacy: Dzięki za info . Właśnie nie wiedziałem jak to dokładnie jest z tymi określeniami na krzyżówki, stąd pytanie . @Radek:) : Genetycznym klonem nie będzie na pewno . Albo raczej - szanse na to są jak 1:2^N, gdzie N to liczba chromosomów w komórce . Wszak mamy z każdej "strony" tylko połowę chromosomów, a podział na gamety męskie i żeńskie nie zawsze jest 1:1 taki sam, jeśli dobrze to wyjaśniłem . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marasinxonx Napisano 12 Sierpnia 2019 Share Napisano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam 25 lipca wysiałem nasiona muchołówki i dziś siewki wyglądają tak czy są zdrowe i coś z nich będzie ? Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez Marasinxonx Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezesnf Napisano 13 Lipca 2021 Share Napisano 13 Lipca 2021 mam pytanie Czy trzeba robić stratyfikacje nasion kapturnic jeśli tak to czy jak umieszcze nasiona w lodówce to musze je zmoczyć czy mogą być owinięte w kartce papieru i jak długo trzymać w lodówce ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 13 Lipca 2021 Share Napisano 13 Lipca 2021 Tak, musisz zrobić stratyfikację. Wysiej nasionka na torf wilgotny i wsadź do lodówki na 1,5 miesiaca. Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezesnf Napisano 22 Lipca 2021 Share Napisano 22 Lipca 2021 Ok dzięki 🙂 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
limak13 Napisano 7 Kwietnia 2022 Share Napisano 7 Kwietnia 2022 Wiem, że temat stary, ale pozwolę sobie odświeżyć. Zastanawiam się nad zakupem mieszanki nasion kapturnicy i wysiewem. Nasiona z tego co się zorientowałem są z jesieni, ale nie były poddane stratyfikacji. Jeśli je zamówię, to na dobrą sprawę będę mógł je wysiać dopiero początkiem czerwca, do tego czasu byłyby w lodówce. To dobry czas na wysiew? Czy lepiej czekać do przyszłego roku, wtedy zrobić stratyfikację i wysiew od razu na wiosnę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi