Koli Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Witam. Chciałbym zapytać czy wyżej wspomniany przeze mnie torf nadaje się do wysiewu nasion rosiczek, które zamierzam kupić na Allegro. Napisy z worka to: Opakowanie zawiera wysoki torf frezowany. pH (PN-EN 13037, 40; H2O/torf 2/1); 3,5-4,5 zasolenie (PN-EN 13038, 40; H2O/torf 2/1); nie więcej niż 0,4g NaCl/dm³ zezwolenie MRiRW Przy okazji zapytam czy ten torf nadaje się do przesadzenia muchołówki oraz zrobienia zaszczepki kapturnicy. Jeżeli tak, to czy trzeba go z czymś zmieszać? Z góry dziękuję za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Nadaje się. Dla muchołówek i kapturnic najlepiej zmieszać z piaskiem grubości do 1mm, tak w stosunku 2-3:1. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koli Napisano 31 Marca 2015 Autor Share Napisano 31 Marca 2015 (edytowane) Dzięki wielkie za pomoc Od razu zapytam, żeby nie zakładać nowego tematu - po ile nasion na doniczkę ⌀15 cm.? @EDIT Jeżeli jest to istotne - nasiona które zakupiłem: Allegro Edytowane 31 Marca 2015 przez Koli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Wszystkie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koli Napisano 31 Marca 2015 Autor Share Napisano 31 Marca 2015 50 nasion to nie za dużo? Myślałem, żeby podzielić to na 2-3 doniczki, gdyż widziałem też pakiety po 20 czy 30 nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 31 Marca 2015 Share Napisano 31 Marca 2015 Siej cały pakiet na doniczkę. Każdy gatunek osobno. Nie wiem ile ich tam masz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 1 mm? Czy to będzie przypadkiem nie za drobny? Przecież każdy poleca używać piasek gruboziarnisty 1-3 mm i ja takiego używam i rośliny dobrze w nim rosną z torfem. Mniej niż 1 mm piasku sprawi, że podłoże będzie się coraz bardziej ubijać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 1 Kwietnia 2015 Share Napisano 1 Kwietnia 2015 Ja do muchołówek używam piasku ok. 1 mm zmieszanego ze zwykłym. U kapturnic używam zwykły miałki piasek. Wszystko rośnie ok. Kiedyś przyglądałem się zdjęciom muchołówek z natury i nie zauważyłem tam grubszych frakcji piasku. Jak kto woli może używać 1-3mm, ale taki piasek to już trzeba kupić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koli Napisano 2 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Żeby nie robić spamu to jeszcze zapytam czy będzie się nadawał torf, który odkupiłem od znajomego? Był to nierozpoczęty 20 litrowy worek, który jednak był trzymany przez ok. 3-4 tygodnie przy kaloryferze. Po otwarciu był on mocno ciepły i wilgotny. Obecnie jest wilgotny, ale temperatura jest już normalna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 2 Kwietnia 2015 Share Napisano 2 Kwietnia 2015 Będzie się nadawał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi