Skocz do zawartości

Torf ogrodniczy pH 3,5 - 4,5 Sterlux

Koli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zapytać czy wyżej wspomniany przeze mnie torf nadaje się do wysiewu nasion rosiczek, które zamierzam kupić na Allegro.

Napisy z worka to:

Opakowanie zawiera wysoki torf frezowany.

• pH (PN-EN 13037, 40; H2O/torf 2/1); 3,5-4,5
  • zasolenie (PN-EN 13038, 40; H2O/torf 2/1); nie więcej niż 0,4g NaCl/dm³
  • zezwolenie MRiRW

Przy okazji zapytam czy ten torf nadaje się do przesadzenia muchołówki oraz zrobienia zaszczepki kapturnicy. Jeżeli tak, to czy trzeba go z czymś zmieszać?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za pomoc :)

Od razu zapytam, żeby nie zakładać nowego tematu - po ile nasion na doniczkę 15 cm.?

@EDIT

Jeżeli jest to istotne - nasiona które zakupiłem:

Allegro

Edytowane przez Koli
Odnośnik do odpowiedzi

1 mm? Czy to będzie przypadkiem nie za drobny? Przecież każdy poleca używać piasek gruboziarnisty 1-3 mm i ja takiego używam i rośliny dobrze w nim rosną z torfem. Mniej niż 1 mm piasku sprawi, że podłoże będzie się coraz bardziej ubijać.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do muchołówek używam piasku ok. 1 mm zmieszanego ze zwykłym. U kapturnic używam zwykły miałki piasek. Wszystko rośnie ok. Kiedyś przyglądałem się zdjęciom muchołówek z natury i nie zauważyłem tam grubszych frakcji piasku. Jak kto woli może używać 1-3mm, ale taki piasek to już trzeba kupić.

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie robić spamu to jeszcze zapytam czy będzie się nadawał torf, który odkupiłem od znajomego? Był to nierozpoczęty 20 litrowy worek, który jednak był trzymany przez ok. 3-4 tygodnie przy kaloryferze. Po otwarciu był on mocno ciepły i wilgotny. Obecnie jest wilgotny, ale temperatura jest już normalna.

Odnośnik do odpowiedzi