Skocz do zawartości

Nasiona

Crypton

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam mały problem. Otóż nie wiem czemu moje rosiczki nie chcą kiełkować. Zakupiłem nasiona na allegro Drosera capensis odmiana czerwona, Drosera spatulate i nie wiadomo jaki gatunek (gratis [mix]) Podobno wszystkie te rosiczki dobrze kiełkują, ale od miesiąca nic nie ma w doniczkach. Wszystkie te nasiona strafikowałem w lodówce przez 5 tygodni i wysiałem na gotowe podłoże. Pomóżcie proszę, może coś robię źle.

Edytowane przez Crypton
Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, to nie są muchołówki a rosiczki. Kupując jakieś rośliny, a w tym przypadku nasiona, wypadałoby cokolwiek poczytać o danej roślinie. Natomiast nazywanie roślin poprawnie to taka podstawa podstaw. ... widzę, że autor postu w międzyczasie wyedytował swoją wiadomość. To się ceni.

Poza tym, proszę pognębić sprzedawcę nasion. Nie wyobrażam sobie, aby nie dał instrukcji wysiewu, choćby w formie elektronicznej. Ja nie wiem o jakiej stratyfikacji piszesz, tych gatunków się nie stratyfiuje. Ten sprzedawca albo jest beznadziejny albo Tobie się coś z tym wysiewem pomyliło.

Poza tym wiemy za mało co do zastosowanego podłoża, które jest kluczowe. To może ja zapytam wprost. Czy sprzedawca dał jakąkolwiek instrukcję wysiewu?

Może powinno się założyć spis sprzedawców Allegro, który nierzetelnie pochodzą do sprzedaży.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zamierzam nikogo bronić ani oskarżać, ale podstawowy błąd popełnił sam nabywca :(

Skoro decyduje się na zakup nasion w celu uzyskania roślin powinien wiedzieć co kupuje, muchołówki czy rosiczki i odpowiednio przygotować je do wysiewu.

Błąd w tym że myśląc że nabył muchołówki zastosował stratyfikację która jest wskazana dla tego gatunku ;)

Natomiast co do procesu kiełkowania... czy te nasiona wogóle są czymkolwiek doświetlane?

Odnośnik do odpowiedzi

To też właśnie dobre pytanie czy przypadkiem sprzedawca nie załączył instrukcji wysiewu muchołówki zamiast rosiczek. Stratyfikacja nasion rosiczek wiele by wyjaśniała, chociaż osobiście nie mam wiedzy na temat wpływu na samą kiełkowalność. Podejrzewam, że jakoś to negatywnie wpłynęło na procent, nie wiem jednak czy na wszystko.

Crypton - pytanie już zadał Cephalotus, ale też powtórzę, bo jest tutaj bardzo istotne - w jakim podłożu wysiałeś nasiona? W sumie chyba jest to najważniejsze pytanie w tym przypadku. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Oh, rzeczywiście jest to instrukcja do wysiewu muchołówki.. Ja gapa nawet nie patrzyłem na tytuł, tylko dawaj siej i tyle. No nic. Podłoże to torf kwaśny 3,5-4,5 pH. No nic poczekam, albo kupię po prostu następne.

Edytowane przez Crypton
Odnośnik do odpowiedzi

Oh, rzeczywiście jest to instrukcja do wysiewu muchołówki.. Ja gapa nawet nie patrzyłem na tytuł, tylko dawaj siej i tyle. No nic. Podłoże to torf kwaśny 3,5-4,5 pH. No nic poczekam, albo kupię po prostu następne.

Czyli jak rozumiem, instrukcja była uniwersalna i dwustronna. Jedna strona zawierała opis wysiewu muchołówki, druga rosiczek. No i co my mamy z takim fantem zrobić? Możesz tylko czekać. Nasionom w zasadzie nie powinno się nic stać, ale zanim trochę słoneczko je nie dogrzeje, to kiełkowania bym się nie spodziewał.

Odnośnik do odpowiedzi