Skocz do zawartości

"Czerwona" darlingtonia

Masiol

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Zobaczcie, co kilka wiosennych dni i chłodniejszych temperatur uczyniło z moją darlingtonią. Roślina pochodzi z lokacji Gasquet County. Po lecie była zielona z nielicznymi czerwonymi akcentami. A teraz... :)

20150403_172303.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie to samo zjawisko, o którym przy cefalotusach pisał Cephalotus (jak to brzmi w ogóle xD). Jak widać niska temperatura sprzyja wybarwianiu. Moje siewki też się wybarwiły trochę jakoś w lutym/marcu jak przyświecało słońce, a ciepło nie było. Piękna roślina. :)

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie to samo zjawisko, o którym przy cefalotusach pisał Cephalotus (jak to brzmi w ogóle xD).

Dobre. :D To była po prostu autobiografia i tyle. :D

A w temacie, śliczna Darlingtonia, wybarwienie ekstra. Niestety największa u mojej kuzynki padła, ale to nie wina zimy, tylko przesadzania. Wbrew mojej wiedzy została przesadzona do torfu... :/ Zanim się zorientowałem, trochę w nim porosła i jakoś późno ją przesadziłem z powrotem do torfowca, ale niestety, to ją zwyczajnie zabiło... Natomiast moje w torfowcu mają się doskonale.

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Zobaczcie, co kilka wiosennych dni i chłodniejszych temperatur uczyniło z moją darlingtonią. Roślina pochodzi z lokacji Gasquet County. Po lecie była zielona z nielicznymi czerwonymi akcentami. A teraz... :)

post-2953-1428075116_thumb.jpg

U mnie takiej eleganckiej purpury nabrały ostrzyżone kłącza i nowe listki kapturnic :)

Odnośnik do odpowiedzi