Masiol Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Witajcie. Zobaczcie, co kilka wiosennych dni i chłodniejszych temperatur uczyniło z moją darlingtonią. Roślina pochodzi z lokacji Gasquet County. Po lecie była zielona z nielicznymi czerwonymi akcentami. A teraz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 To pewnie to samo zjawisko, o którym przy cefalotusach pisał Cephalotus (jak to brzmi w ogóle xD). Jak widać niska temperatura sprzyja wybarwianiu. Moje siewki też się wybarwiły trochę jakoś w lutym/marcu jak przyświecało słońce, a ciepło nie było. Piękna roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 To pewnie to samo zjawisko, o którym przy cefalotusach pisał Cephalotus (jak to brzmi w ogóle xD). Dobre. To była po prostu autobiografia i tyle. A w temacie, śliczna Darlingtonia, wybarwienie ekstra. Niestety największa u mojej kuzynki padła, ale to nie wina zimy, tylko przesadzania. Wbrew mojej wiedzy została przesadzona do torfu... :/ Zanim się zorientowałem, trochę w nim porosła i jakoś późno ją przesadziłem z powrotem do torfowca, ale niestety, to ją zwyczajnie zabiło... Natomiast moje w torfowcu mają się doskonale. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Witajcie. Zobaczcie, co kilka wiosennych dni i chłodniejszych temperatur uczyniło z moją darlingtonią. Roślina pochodzi z lokacji Gasquet County. Po lecie była zielona z nielicznymi czerwonymi akcentami. A teraz... U mnie takiej eleganckiej purpury nabrały ostrzyżone kłącza i nowe listki kapturnic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Racja, nagły spadek temp. powoduje także u kapturnic mocne czerwienienienie, moja s.purpurea ssp. venosa też się wybarwiła całkowicie na czerowno to samo zrobiło się z s.farnhamii młodymi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 3 Kwietnia 2015 Share Napisano 3 Kwietnia 2015 Ostatnio widziałem do kupienia Darlingtonia z opisem (mniej więcej) "became red in winter". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi