Ptaah Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Wielokrotnie zachęcany przez pewien dziewczęcy duet w końcu uległem i postanowiłem podzielić się z Wami zdjęciami moich roślin. Mogę powiedzieć, że jestem mięsożernym weteranem, bo pierwsze swoje okazy zdobyłem już w roku 1997 - zacząłem od muchołówki. Prowadziłem jedną z pierwszych stron internetowych w Polsce poświęconych roślinom mięsożernym, a wiedzę zdobywałem głównie poprzez praktykę, bo internet w tamtych czasach raczkował i nie miałem skąd czerpać informacji. Wtedy w Polsce temat mięsożerów prawie nie istniał, a zdobycie jakiegokolwiek gatunku graniczyło z cudem. Będąc jednak osobą zdeterminowaną udało mi się zgromadzić dość pokaźną kolekcję liczącą przeszło 100 gatunków, odmian i kultywarów. W pewnym jednak momencie postanowiłem skupić się na innych sprawach, 90% swojej kolekcji wyprzedałem pozostawiając sobie moją największą miłość - heliamfory, z których część mam do dnia dzisiejszego. Stosunkowo niedawno mając nieco więcej czasu i możliwości postanowiłem poświęcić się na powrót "staremu" hobby, a zaniedbane rośliny przywrócić do dawnej świetności. Postanowiłem na początek dodać trochę zdjęć sprzed lat jako ciekawostkę. Wykonane one zostały aparatem cyfrowym na dyskietki - cud techniki jak na tamten czas, dziś w dobie smartfonów trudno sobie to wyobrazić. Prezentowane zdjęcia pochodzą z lat 2000-2001. Dionaea muscipula 'Dentate Traps' Nepenthes 'Mixta' (?) Cephalotus follicularis Drosera cistiflora Pinguicula 'Sethos' Sarracenia purpurea ssp. purpurea Sarracenia purpurea ssp. purpurea Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Przyznam szczerze, jestem pełen podziwu tego od kiedy interesujesz się owadożerami Pomyśleć, że gdy Ty zaczynałeś przygodę z tymi fantastycznymi roślinami, ja miałem zaledwie 5 lat Bardzo ciekawi mnie jedna sprawa, skąd wtedy zdobywałeś rośliny? Domyślam się, że było to bardzo trudne, jeśli chodzi o muchołówki to jeszcze, jeszcze, ale np Cephalotus, czy Heliamfory ? Czy jakieś z roślin od tamtego czasu, masz do dzisiaj? Czekam na więcej zdjęć, jestem mocno zainteresowany tym tematem i cieszę się, że "duet" Kropkowo-Biedronkowy (bo zapewne o te Panie chodzi ) namówił Cię do założenia tematu Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Ptaah'u kochany! Wspaniały pomysł, żeby zacząć od zdjęć archiwalnych Nie wiedziałam, że istniało takie cudo, jak aparat cyfrowy na dyskietkę Będę czekać z niecierpliwością na ciąg dalszy, choć intuicja podpowiada mi, że teraz to dopiero będziesz się znęcał Babskie marudzenie jest w stanie zdziałać nawet świąteczny cud Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 No własnym oczom nie wierzę Wspaniale ! BARDZO BARDZO się cieszę Też mi się podoba powrót do przeszłości i ciekawa jestem jak.rozwój techniki mial wpływ na jakość zdjęć, te są świetne Dawaj dalej, wciąż nie jestem nasycona P.S. Kropko to było zagranie taktyczne, grał na zwłokę, żeby teraz spłynął deszcz kompementów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2015 @Crespo Na dobrą sprawę rośliny te znałem już od małego, bo moi rodzice mieli w domu encyklopedię przyrodniczą, a w niej czarno-białe zdjęcia muchołówki chwytającej owada i ryciny kilku innych mięsożerów. Wiedziałem więc, że coś takiego jest, ale zobaczenie po raz pierwszy muchołówki na żywo było wrażeniem piorunującym Fakt, zdobycie wtedy roślin graniczyło z cudem. Część z nich miałem dzięki kontaktowi z Ogrodem Botanicznym we Wrocławiu, część zaczęła pojawiać się sporadycznie w sieci sklepów OBI. W pewnym momencie korzystając ze wspomnianych znajomości udało mi się dotrzeć do Kamila Paska z Czech i tam zdobyć pierwsze z roślin, o które zapytałeś. Przemyt przez granicę pudełka z mięsożerami pod siedzeniem samochodu - to były czasy! Potem trafiłem do Wistuby i to właśnie część z zakupionych u niego w tamtych czasach heliamfor przetrwała u mnie do dzisiaj - są więc już nastolatkami Z Wistubą też lekko nie było - począwszy od skomplikowanej procedury przelewu zagranicznego po certyfikaty CITES. Coś co wtedy zajęło mi kilka lat, dziś sprowadziłoby się do kilku kliknięć myszką i miesiąca oczekiwania na przesyłki @Kropka @Biedronka Znamy Cię od tej strony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 @Crespo Na dobrą sprawę rośliny te znałem już od małego, bo moi rodzice mieli w domu encyklopedię przyrodniczą, a w niej czarno-białe zdjęcia muchołówki chwytającej owada i ryciny kilku innych mięsożerów. Wiedziałem więc, że coś takiego jest, ale zobaczenie po raz pierwszy muchołówki na żywo było wrażeniem piorunującym Fakt, zdobycie wtedy roślin graniczyło z cudem. Część z nich miałem dzięki kontaktowi z Ogrodem Botanicznym we Wrocławiu, część zaczęła pojawiać się sporadycznie w sieci sklepów OBI. W pewnym momencie korzystając ze wspomnianych znajomości udało mi się dotrzeć do Kamila Paska z Czech i tam zdobyć pierwsze z roślin, o które zapytałeś. Przemyt przez granicę pudełka z mięsożerami pod siedzeniem samochodu - to były czasy! Potem trafiłem do Wistuby i to właśnie część z zakupionych u niego w tamtych czasach heliamfor przetrwała u mnie do dzisiaj - są więc już nastolatkami Z Wistubą też lekko nie było - począwszy od skomplikowanej procedury przelewu zagranicznego po certyfikaty CITES. Coś co wtedy zajęło mi kilka lat, dziś sprowadziłoby się do kilku kliknięć myszką i miesiąca oczekiwania na przesyłki Świetna historia - wydawałoby się, że ten rok 2000 ledwie zniknął za rogiem i dopiero, kiedy czyta się takie opowieści do człowieka dociera, ile zmian nastąpiło przez zaledwie kilkanaście lat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 @Crespo Na dobrą sprawę rośliny te znałem już od małego, bo moi rodzice mieli w domu encyklopedię przyrodniczą, a w niej czarno-białe zdjęcia muchołówki chwytającej owada i ryciny kilku innych mięsożerów. Wiedziałem więc, że coś takiego jest, ale zobaczenie po raz pierwszy muchołówki na żywo było wrażeniem piorunującym Fakt, zdobycie wtedy roślin graniczyło z cudem. Część z nich miałem dzięki kontaktowi z Ogrodem Botanicznym we Wrocławiu, część zaczęła pojawiać się sporadycznie w sieci sklepów OBI. W pewnym momencie korzystając ze wspomnianych znajomości udało mi się dotrzeć do Kamila Paska z Czech i tam zdobyć pierwsze z roślin, o które zapytałeś. Przemyt przez granicę pudełka z mięsożerami pod siedzeniem samochodu - to były czasy! Potem trafiłem do Wistuby i to właśnie część z zakupionych u niego w tamtych czasach heliamfor przetrwała u mnie do dzisiaj - są więc już nastolatkami Z Wistubą też lekko nie było - począwszy od skomplikowanej procedury przelewu zagranicznego po certyfikaty CITES. Coś co wtedy zajęło mi kilka lat, dziś sprowadziłoby się do kilku kliknięć myszką i miesiąca oczekiwania na przesyłki Chciałem napisać dokładnie to samo co Ioreth, że dopiero gdy ktoś przypomni nam, jak to było 15 lat temu, choć niby nie tak odległe czasy, a jednak, dochodzimy do wniosku ile to się zmieniło Teraz wejdziesz na stronę, trzy kliknięcia i roślinę za kilka dni masz w domu, Ty musiałeś mocno się natrudzić aby mieć wymarzony okaz w domu. Niesamowite Czekam na więcej zdjęć i historii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Datę 4 kwietnia można uważać za Nasze forumowe święto Doczekaliśmy się tego upragnionego tematu Ptaah'a. Bardzo ładne zdjęcia, z tamtych lat zdjęcia jakie mam to jedynie te wywołane z kliszy chyba A ja jako helkomaniak z niecierpliwością będę wyglądał zdjęć twoich helek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Dziękuję Wam za miłe słowa - jakkolwiek jestem wątpliwych umiejętności fotografem, to mam nadzieję, że moje posty usatysfakcjonują Was choćby w ten sposób, że zobaczycie co się "kiedyś" robiło Mało komu o tym do tej pory powiedziałem - zdradzę, że jednym z powodów "zerwania" z hobby na pewien czas było dotarcie do momentu, w którym sama pielęgnacja i posiadanie roślin przestały sprawiać mi satysfakcję. Gdy posiądzie się pewną wiedzę i umiejętności wtedy żaden, nawet potencjalnie trudny gatunek przestaje być problematyczny w uprawie i wpada się w rutynę. Skupiłem więc uwagę na innych, bardziej twórczych dziedzinach związanych z roślinami i zostało tak do dzisiaj. Ale jako, że stara miłość nie rdzewieje, to temat roślin mięsożernych do mnie powrócił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Zobowiązałem się dodać kilka kolejnych zdjęć w Dzień Leśnika i Drzewiarza, a że staram się dotrzymywać danego słowa... Jedną z moich ulubionych roślin w tamtym momencie była D. lanata, ale chyba nikogo to nie dziwi Ogólnie rzecz biorąc wszystkie przedstawione tu egzemplarze rosły jak chwaściory i miały się dobrze. Jedynie R. gorgonias w pewnym momencie się zemrzało, co o ile pamiętam związane było z przelaniem jej zimą. Tym razem porcja fotografii z 2002r. Drosera neocaledonica Drosera schizandra Drosera paradoxa Sarracenia flava Utricularia reniformis Roridula gorgonias Drosera lanata Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Super zdjęcia, jak na tamte czasy Jestem pod wrażeniem:) Skąd wtedy czerpałeś wiedzę na przykład nt. rosiczek z grupy Petiolaris ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Ptaah spać iść miałam, a nie oglądać takie cudeńka Dawaj mi tu warunki reniformis bo mój cienko przędzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2015 @Crespo Nie miałem skąd. Po prostu zapewniałem petiolarisom takie warunki jak i innym rosiczkom - latem stały w wodzie, a zimą ograniczałem podlewanie. Na czuja. A że grupa banalnie prosta w uprawie, to sobie dobrze u mnie radziła. @Biedrona A co ja, pamięć absolutna? O ile mnie neurony nie mylą siedziało to w akwarium z wodą na dnie na słonecznym parapecie i śmigało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 4 Kwietnia 2015 Share Napisano 4 Kwietnia 2015 Ptaah ja Cie nie pytam o rzeczy sprzed 30 lat, aż takiego sklerotyka nie udawaj Mój może się jeszcze aklimatyzuje w takim razie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 4 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Dobrze, przywołałaś mnie do porządku Podłożem był torf (oczywiście najmarniejszy z możliwych) z perlitem, a te mchy na wierzchu przybyły wraz z sadzonką i z czasem zarosły całą powierzchnię. Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi