Kropka Napisano 5 Kwietnia 2015 Share Napisano 5 Kwietnia 2015 D. schizandra Mogę wybrać kolejne święto na nową porcję zdjęć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 5 Kwietnia 2015 Share Napisano 5 Kwietnia 2015 Jak ładniuchno! W końcu kobity przegadały Smerfa, by założył temat! Ciekaw jestem jakich argumentów użyły. Czy posiadasz aktualnie w swojej kolekcji rośliny ze zdjęć czy już niektóre z nich kaput? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) @Kropka A czy ja kiedykolwiek czegoś Ci odmówiłem? @Łukash Danke! Dziewczęce argumenty pozostaną moją słodką tajemnicą Roślin z zaprezentowanych dotychczas zdjęć nie posiadam już w swojej kolekcji, bo w okolicach 2004r. wyprzedałem praktycznie wszystko poza heliamforami. Część rozeszła się pojedynczo, a całą grupę "niedobitków" wziął ktoś kto deklarował, że dysponuje dużą szklarnią i coś tam w niej planuje założyć (domyślałem się, że mowa była o sklepie). Nie pamiętam niestety dokąd te rośliny poszły - może ktoś się w przyszłości z tym ujawni Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2015 Ciąg dalszy - tym razem 2003r. Żadnych swoich roślin sztucznie nie doświetlałem. Wszystkie stały na parapetach okiennych, część z nich wstawiona była do akwariów. Jakkolwiek preferowałem heliamfory to próbowałem z możliwie wszystkimi rodzajami. Od samego jednak początku nie miałem przekonania do pływaczy i genlisei, dlatego w kolekcji znajdowali się pojedynczy ich przedstawiciele. Wątpliwą dla mnie przyjemnością było trzymać rośliny mało efektowne i bez widocznych pułapek - bo przecież te 2 aspekty traktują o atrakcyjności roślin mięsożernych. Darlingtonia californica Dionaea muscipula Drosera roraimae Heliamphora heterodoxa x ionasi - jedna z moich większych i ładnie rosnących heliamfor z tamtego okresu. Mam ten egzemplarz do dnia dzisiejszego. Dionaea muscipula 'Royal Red' ? - nie byłem pewien czy to ten kultywar, stąd pytajnik. Drosera lanata Drosera paradoxa Heliamphora minor (Auyan Tepui) Heliamphora arenicola x ionasi (Tramen Tepui) - mam tę roślinę do dzisiaj. Utricularia reniformis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 5 Kwietnia 2015 Share Napisano 5 Kwietnia 2015 Jest pięknie! Masz oko do wybierania atrakcyjnych ujęć Apetyt rośnie w miarę jedzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 5 Kwietnia 2015 Share Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Większością tych zdjęć, robisz dużą różnicę w konkursach roślin miesiąca(roku?) . Kapitalne. Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 5 Kwietnia 2015 Share Napisano 5 Kwietnia 2015 Ptaahu! Bardzo dobrze robisz, że podpisujesz (podpisywałeś) zdjęcia Gdyby wszyscy tak robili to byłoby naprawdę super. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2015 @Kropka Dziękuję Tyle dobrze, bo wiedzę w zakresie fotografii mam bliską zeru. Może kiedyś zdecyduję się poczytać tę 1000-stronicową instrukcję obsługi @wksek Bardzo serdecznie dziękuję za pozytywną ocenę moich dawnych dokonań. @mrDIIL Nazwy plików zdjęciowych po zapisaniu ich na komputer starałem się od razu zmieniać wpisując nazwę fotografowanej rośliny, dzięki czemu bez trudu dziś wiedziałem co jest co. Opisy zostały przeze mnie teraz przygotowane i scalone ze zdjęciami - doszedłem do wniosku, że warto aby się znalazły. Cieszę się, że podzielasz moją opinię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Kolejna partia zdjęć z 2003r. Drosera prolifera Drosera adelae - roślina uprawiana w dobrze nasłonecznionym miejscu, stąd wybarwienie Drosophyllum lusitanicum Drosophyllum lusitanicum Drosera capillaris Pinguicula laueana - rozety zimowe Heliamphora heterodoxa x ionasi Heliamphora arenicola x ionasi (Tramen Tepui) Heliamphora neblinae - jeden z 3 różnych klonów tego gatunku, jakie miałem. Ten najbardziej typowy przedstawiony tutaj nie dotrwał ze mną do dzisiaj, jednak jeden się ostał i zamieszczę jego zdjęcie w przyszłości. Heliamphora minor (Auyan Tepui) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Zdjęcia z poprzedniej epoki a lepsze niż współczesne Rośliny Super-Gratuluję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Czy Ty czasem nie byłeś wtedy w jakimś europejskim top10? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Fajne zdjęcia, ładne rośliny posiadałeś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 6 Kwietnia 2015 Share Napisano 6 Kwietnia 2015 Znowu piękności ukazujesz Ptaahu! Wszystkie rośliny bardzo mi się podobają! Prolifera zaróżowiła się fantastycznie! Świetne ujęcia heliamphor a to drosophyllum to pierwszy raz widzę! ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 6 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2015 @Jaca-Dzbanecznik Lepsze niż moje współczesne? Cóż, dużo czasu minęło i zdążyłem zapomnieć jak się robi zdjęcia makro Dziękuję za miłe słowo! @mrDIIL W skali Polski być może moja kolekcja była jedną z większych, jednak do Europy nawet nie starałbym się przyrównywać @Radek Dziękuję Faktycznie przeglądając teraz forum stwierdzam, że rośliny udało mi się zebrać całkiem ciekawe. Biorąc pod uwagę łatwość ich uprawy dziwi, że mało kto je ma. @Łukash Nie dziwota, że rosolistnika widzisz pierwszy raz, bo na forum go jak na lekarstwo - swoją drogą dziwna sprawa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 A tutaj jedne z pierwszych roślin, jakie kupiłem po powrocie do mięsożernego hobby w 2013r. Kaptury to takie niby marketowe byle co, ale rosły jak na drożdżach i przykuwały uwagę wybarwieniem. Pierwsza przypomina mi S. 'Velvet'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi