Skocz do zawartości

Ptaah

Ptaah

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 220
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Jak ładniuchno! W końcu kobity przegadały Smerfa, by założył temat! Ciekaw jestem jakich argumentów użyły. :D Czy posiadasz aktualnie w swojej kolekcji rośliny ze zdjęć czy już niektóre z nich kaput?

Odnośnik do odpowiedzi

@Kropka A czy ja kiedykolwiek czegoś Ci odmówiłem? ;)

@Łukash Danke! Dziewczęce argumenty pozostaną moją słodką tajemnicą ;) Roślin z zaprezentowanych dotychczas zdjęć nie posiadam już w swojej kolekcji, bo w okolicach 2004r. wyprzedałem praktycznie wszystko poza heliamforami. Część rozeszła się pojedynczo, a całą grupę "niedobitków" wziął ktoś kto deklarował, że dysponuje dużą szklarnią i coś tam w niej planuje założyć (domyślałem się, że mowa była o sklepie). Nie pamiętam niestety dokąd te rośliny poszły - może ktoś się w przyszłości z tym ujawni :)

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Ciąg dalszy - tym razem 2003r.

Żadnych swoich roślin sztucznie nie doświetlałem. Wszystkie stały na parapetach okiennych, część z nich wstawiona była do akwariów. Jakkolwiek preferowałem heliamfory to próbowałem z możliwie wszystkimi rodzajami. Od samego jednak początku nie miałem przekonania do pływaczy i genlisei, dlatego w kolekcji znajdowali się pojedynczy ich przedstawiciele. Wątpliwą dla mnie przyjemnością było trzymać rośliny mało efektowne i bez widocznych pułapek - bo przecież te 2 aspekty traktują o atrakcyjności roślin mięsożernych.

Darlingtonia californica

darlingtonia_californica_2a.jpg

Dionaea muscipula

dionaea_muscipula_2a.jpg

Drosera roraimae

drosera_roraimae_2a.jpg

Heliamphora heterodoxa x ionasi - jedna z moich większych i ładnie rosnących heliamfor z tamtego okresu. Mam ten egzemplarz do dnia dzisiejszego.

heliamphora_heterodoxa_x_ionasii_2a.jpg

Dionaea muscipula 'Royal Red' ? - nie byłem pewien czy to ten kultywar, stąd pytajnik.

dionaea_muscipula_rr_1a.jpg

Drosera lanata

drosera_lanata_1a.jpg

Drosera paradoxa

drosera_paradoxa_2a.jpg

Heliamphora minor (Auyan Tepui)

heliamphora_minor_1a.jpg

Heliamphora arenicola x ionasi (Tramen Tepui) - mam tę roślinę do dzisiaj.

heliamphora_nutans_x_ionasii_2a.jpg

Utricularia reniformis

utricularia_reniformis_1a.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

@Kropka Dziękuję :) Tyle dobrze, bo wiedzę w zakresie fotografii mam bliską zeru. Może kiedyś zdecyduję się poczytać tę 1000-stronicową instrukcję obsługi ;)

@wksek Bardzo serdecznie dziękuję za pozytywną ocenę moich dawnych dokonań.

@mrDIIL Nazwy plików zdjęciowych po zapisaniu ich na komputer starałem się od razu zmieniać wpisując nazwę fotografowanej rośliny, dzięki czemu bez trudu dziś wiedziałem co jest co. Opisy zostały przeze mnie teraz przygotowane i scalone ze zdjęciami - doszedłem do wniosku, że warto aby się znalazły. Cieszę się, że podzielasz moją opinię :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna partia zdjęć z 2003r.

Drosera prolifera

drosera_prolifera_02a.jpg

Drosera adelae - roślina uprawiana w dobrze nasłonecznionym miejscu, stąd wybarwienie

drosera_adelae_01a.jpg

Drosophyllum lusitanicum

d_lusitanicum_1a.jpg

Drosophyllum lusitanicum

drosophyllum_lusitanicum_01a.jpg

Drosera capillaris

drosera_capillaris_01a.jpg

Pinguicula laueana - rozety zimowe

p_laueana_1a.jpg

Heliamphora heterodoxa x ionasi

heliamphora_heterodoxa_x_ionasii_02a.jpg

Heliamphora arenicola x ionasi (Tramen Tepui)

heliamphora_nutans_x_ionasii_03a.jpg

Heliamphora neblinae - jeden z 3 różnych klonów tego gatunku, jakie miałem. Ten najbardziej typowy przedstawiony tutaj nie dotrwał ze mną do dzisiaj, jednak jeden się ostał i zamieszczę jego zdjęcie w przyszłości.

heliamphora_neblinae_01a.jpg

Heliamphora minor (Auyan Tepui)

heliamphora_minor_auyan_01a.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu piękności ukazujesz Ptaahu! Wszystkie rośliny bardzo mi się podobają! Prolifera zaróżowiła się fantastycznie! Świetne ujęcia heliamphor a to drosophyllum to pierwszy raz widzę! ;-)

Odnośnik do odpowiedzi

@Jaca-Dzbanecznik Lepsze niż moje współczesne? ;) Cóż, dużo czasu minęło i zdążyłem zapomnieć jak się robi zdjęcia makro :) Dziękuję za miłe słowo!

@mrDIIL W skali Polski być może moja kolekcja była jedną z większych, jednak do Europy nawet nie starałbym się przyrównywać blush

@Radek Dziękuję :) Faktycznie przeglądając teraz forum stwierdzam, że rośliny udało mi się zebrać całkiem ciekawe. Biorąc pod uwagę łatwość ich uprawy dziwi, że mało kto je ma.

@Łukash blush Nie dziwota, że rosolistnika widzisz pierwszy raz, bo na forum go jak na lekarstwo - swoją drogą dziwna sprawa :)

Odnośnik do odpowiedzi

A tutaj jedne z pierwszych roślin, jakie kupiłem po powrocie do mięsożernego hobby w 2013r. Kaptury to takie niby marketowe byle co, ale rosły jak na drożdżach i przykuwały uwagę wybarwieniem. Pierwsza przypomina mi S. 'Velvet'.

Sarracenia_x_hybrida.jpg

Sarracenia_x_hybrida2.jpg

Dionaea_muscipula.jpg

Drosera_aliciae.jpg

Odnośnik do odpowiedzi