Skocz do zawartości

Ptaah

Ptaah

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 220
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kropko, zmuszony jestem przeprosić wszystkie płyty winylowe świata. Miałem jednak pewne problemy po drodze i mimo usilnej próby zatrzymania czasu post wkleił się po północy :) Mimo szeregu potknięć dziękuję za wyrozumiałość i łagodną ocenę moich wypocin. Tak naprawdę zadowolony jestem jedynie z kapturowych kwiatów - u reszty nie mogłem znaleźć rozsądnych ujęć.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Krótkie wspomnienie zimy:

Byblis guehoi - grupa młodych siewek

B_guehoi.jpg

Sarracenia 'Juthatip Soper' - jesienno-zimowe liście, stąd niewybarwione

S_Juthatip_Soper.jpg

Cephalotus follicularis

C_follicularis_1.jpg

Cephalotus follicularis

C_follicularis_2.jpg

Na koniec kilka zdjęć jednych z pierwszych kwiatów kapturnic. Kwitną obecnie głównie krzyżówki.

Sarracenia 'Velvet'

S_Velvet_3a.jpg

Sarracenia 'Fiona'

S_Fiona_3a.jpg

Sarracenia alata var. alata (Jackson Co., Mississippi)

S_alata_var_alata_Jackson_2a.jpg

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Wspaniałe zdjęcia. Heliamfory traktuję jako wzór do którego będę dążył. ;)

Wiesz może co to za "pietruszka" rośnie z H. ciliata? To samo pojawiło mi się w terrarium i nie wiem, czy mam się obawiać i tępić, czy podziwiać pietruszkowe liście.

Odnośnik do odpowiedzi

Kropka usatysfakcjonowana - zadanie wykonane ;)

Konradzie, dziękuję za pochlebną ocenę moich osiągnięć, jednak w kwestii warunków uprawowych jeszcze daleko mi do ideału :) Co do rośliny ze zdjęcia z H. ciliata - niestety nie jestem w stanie powiedzieć Ci jaka to paproć. Mam ją w kilku doniczkach - pojawia się znikąd. Na bieżąco usuwam wszystkie paprocie z doniczek póki są młode i nie zdążą wytworzyć tak silnego systemu korzeniowego, że ich usunięcie przestanie być możliwe.

Odnośnik do odpowiedzi

@KonradBe, wksek Dziękuję za miłe słowa. Staram się utrzymać zdjęcia w podobnym charakterze. Do tego jednolite tło pozwala w pełni skupić uwagę na fotografowanym obiekcie. Kapturnice wyglądają chwilowo dość skromnie - liczę, że w sezonie uraczą mnie kształtnymi i różnobarwnymi liśćmi. W mojej opinii to jedne z najefektowniejszych roślin mięsożernych i nie rozumiem tak małego nimi zainteresowania. Ale niech to pozostanie problemem tych, co się nie znają, nie moim ;)

Odnośnik do odpowiedzi

W oczekiwaniu na większą porcję słonecznych dni dla słabo wybarwionych obecnie kapturnic postanowiłem pogrzebać w terrariach i zrobić kilka zdjęć roślinom, których dotąd nie pokazałem.

Heliamphora tatei (Cerro Duida) - Krzyśku, to Twoje dziecko. Rośnie jak na drożdżach i bije rekordy wysokości :)

H_tatei_Duida1.jpg

Heliamphora tatei (Cerro Duida)

H_tatei_Duida2.jpg

Heliamphora heterodoxa x nutans - popularna i wdzięczna krzyżówka. Na zdjęciu stosunkowo młody egzemplarz.

H_heterodoxa_x_nutans.jpg

Pinguicula 'Aphrodite' - i nieheliamforowy akcent dla Kropek, Biedronek i innych miłośników warzyw ;)

P_Aphrodite.jpg

Odnośnik do odpowiedzi