kamil.sagan Napisano 14 Maja 2015 Share Napisano 14 Maja 2015 Super rośliny i zdjęcia Jak ty robisz takie fajne zdjęcia w jakiejś ciemni czy tylko na czarnym tle? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Maja 2015 Autor Share Napisano 14 Maja 2015 @Łukash @Biedronka Świat się kończy - Biedronka chwali niesałaty! @kamil.sagan Dziękuję Zdjęcia robię oczywiście na czarnym tle, trochę chałupniczymi metodami. Nie mam niestety osobnego pomieszczenia, w którym mógłbym ustawić na stałe lampy i tło. Wszystko konstruowane jest na chwilę na potrzeby zdjęcia, więc stąd bierze się masa niedociągnięć. Niekiedy w kadrze znajduje się reszta pomieszczenia, bo tło mam dość wąskie, stąd konieczne retusze. Aparat też nie do tego typu zdjęć - bez lustrzanki nigdy nie zrobi się makro 1:1. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 Kolejna porcja wiosennych zdjęć. Kapturnice przeniesione w bardziej nasłonecznione miejsce powoli zaczynają się wybarwiać, ale jak widać po S. flava var. rubricorpora, która nie przypomina siebie, przyjdzie jeszcze poczekać. Sarracenia minor var. okefenokeensis w kilku odsłonach Sarracenia oreophila var. oreophila MK 021 - nieużyłkowana... i użyłkowana - kolor in plus Sarracenia flava var. rubricorpora - jeszcze kilka dni temu liście były całkiem zielone - widać światełko w tunelu. Sarracenia 'Judith Hindle' - jedna skłonna do współpracy. Tak trzymaj dziewczyno! Sarracenia [leucophylla x minor var. okefenokeensis] x 'Adrian Slack' Drosera filiformis var. filiformis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Coraz bardziej zaczynają podobać mi się kapturnice! No ale takie okazy jak Twoje to chyba głównie na zewnątrz lepiej trzymać, albo na parapecie dość szerokim z dobrym nasłonecznieniem. Zdjęcia fantastyczne! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 (edytowane) Fantastyczne foty, i owadożerne modelki oczywiście. Edytowane 17 Maja 2015 przez Noliena Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Piękna Ptaah'owa wiosna Paszcza oreo fantastyczna, a minorka to zawsze moja faworytka Ujęcia artystyczne niezwykle atrakcyjne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 @Łukash By Ty jeszcze ciekawych kapturnic nie widziałeś To jedna z najpiękniejszych grup roślin, która w Polsce znana jest głównie z podstawowych gatunków jak np. S. flava i marketówek, które w większości nie są ładne. @Noliena Dziękuję, cokolwiek te fory by nie znaczyły @Kropka Masz ładniejszą oreo i liczę, że obdarzy nas tej wiosny ładnym liściem. Przyjechałbym podziwiać! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 @Kropka Masz ładniejszą oreo i liczę, że obdarzy nas tej wiosny ładnym liściem. Przyjechałbym podziwiać! Już ma kilka ładnych, wstawiam wodę na herbatę! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 Zaraz będę! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 @Noliena Dziękuję, cokolwiek te fory by nie znaczyły Hmm, tak to jest jak się na klawiaturę nie patrzy. Pozostaje mi wyjaśnić, że foty pisane przez "r" są równie śliczne jak te o klasycznej pisowni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 18 Maja 2015 Share Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Pierwszy raz widzę, żeby jakiś hodowca wstawiał czarno-białe zdjęcia swoich pupili, ale muszę przyznać, że bardzo mi się ten pomysł spodobał (czyt. czekam na więcej!) Niepowtarzalny efekt ^^! Zwłaszcza Minorki. Edytowane 18 Maja 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 20 Maja 2015 Autor Share Napisano 20 Maja 2015 Pierwszy raz widzę, żeby jakiś hodowca wstawiał czarno-białe zdjęcia swoich pupili, ale muszę przyznać, że bardzo mi się ten pomysł spodobał (czyt. czekam na więcej!) Niepowtarzalny efekt ^^! Zwłaszcza Minorki. W 2 przypadkach czarno-białe zdjęcia prezentowały się lepiej od barwnych, stąd zdecydowałem się je użyć. Oreophila zamieściłem w 2 wersjach ze względu na ciekawy efekt "utraty" użyłkowania w jednym ze zdjęć. Daltoniści nie mieliby radości z użyłkowanych odmian kapturnic Troszkę eksperymentuję i kombinuję i cieszę się, że rezultaty się podobają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 W 2 przypadkach czarno-białe zdjęcia prezentowały się lepiej od barwnych, stąd zdecydowałem się je użyć. Oreophila zamieściłem w 2 wersjach ze względu na ciekawy efekt "utraty" użyłkowania w jednym ze zdjęć. Daltoniści nie mieliby radości z użyłkowanych odmian kapturnic Troszkę eksperymentuję i kombinuję i cieszę się, że rezultaty się podobają Pewnie że rezultaty się podobają, zwłaszcza jak zdjęcie jest profesjonalnie wykonane Gratuluję! W pażdzierniku ubiegłego roku również troche próbowałem zabawy z czernią i bielą, była nawet sepia... lecz wszystko na nic By efekt był zadowalający najpierw trzeba umieć i mieć czym zrobić dobre zdjęcie, a u mnie nadal to czysta mało profesjonalana amatorka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuo Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Szczególnie spodobała mi się "Nieużyłkowana Sarracenia oreophila var. oreophila MK 021". Zniknięcie żyłek na zdjęciu jest bardzo ciekawe, i dokładnie widać gdzie przebiega głębia ostrości. Przez chwilę zastanawiałem się, czy nie są to zdjęcia w IR ale chyba nie? swoją drogą, ciekawe czy filtr IR sprawdziłby się przy fotografii owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Jaki romantyk ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi