Skocz do zawartości

Ptaah

Ptaah

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 220
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

@Łukash blush

@Biedronka Świat się kończy - Biedronka chwali niesałaty! :)

@kamil.sagan Dziękuję :) Zdjęcia robię oczywiście na czarnym tle, trochę chałupniczymi metodami. Nie mam niestety osobnego pomieszczenia, w którym mógłbym ustawić na stałe lampy i tło. Wszystko konstruowane jest na chwilę na potrzeby zdjęcia, więc stąd bierze się masa niedociągnięć. Niekiedy w kadrze znajduje się reszta pomieszczenia, bo tło mam dość wąskie, stąd konieczne retusze. Aparat też nie do tego typu zdjęć - bez lustrzanki nigdy nie zrobi się makro 1:1.

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna porcja wiosennych zdjęć. Kapturnice przeniesione w bardziej nasłonecznione miejsce powoli zaczynają się wybarwiać, ale jak widać po S. flava var. rubricorpora, która nie przypomina siebie, przyjdzie jeszcze poczekać.

Sarracenia minor var. okefenokeensis w kilku odsłonach

S_minor_var_okefenokeensis_1.jpg

S_minor_var_okefenokeensis_2.jpg

S_minor_var_okefenokeensis_3.jpg

S_minor_var_okefenokeensis_4.jpg

S_minor_var_okefenokeensis_5.jpg

Sarracenia oreophila var. oreophila MK 021 - nieużyłkowana...

S_oreophila_var_oreophila_MK021_bw.jpg

i użyłkowana - kolor in plus

S_oreophila_var_oreophila_MK021.jpg

Sarracenia flava var. rubricorpora - jeszcze kilka dni temu liście były całkiem zielone - widać światełko w tunelu.

S_flava_var_rubricorpora_2.jpg

S_flava_var_rubricorpora_1.jpg

Sarracenia 'Judith Hindle' - jedna skłonna do współpracy. Tak trzymaj dziewczyno!

S_Judith_Hindle.jpg

Sarracenia [leucophylla x minor var. okefenokeensis] x 'Adrian Slack'

S_leucophylla_x_minor_var_okefenokeensis_x_Adria.jpg

Drosera filiformis var. filiformis

D_filiformis_var_filiformis.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej zaczynają podobać mi się kapturnice! No ale takie okazy jak Twoje to chyba głównie na zewnątrz lepiej trzymać, albo na parapecie dość szerokim z dobrym nasłonecznieniem. :) Zdjęcia fantastyczne!

Odnośnik do odpowiedzi

@Łukash By Ty jeszcze ciekawych kapturnic nie widziałeś :) To jedna z najpiękniejszych grup roślin, która w Polsce znana jest głównie z podstawowych gatunków jak np. S. flava i marketówek, które w większości nie są ładne.

@Noliena Dziękuję, cokolwiek te fory by nie znaczyły ;)

@Kropka Masz ładniejszą oreo i liczę, że obdarzy nas tej wiosny ładnym liściem. Przyjechałbym podziwiać! ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz widzę, żeby jakiś hodowca wstawiał czarno-białe zdjęcia swoich pupili, ale muszę przyznać, że bardzo mi się ten pomysł spodobał (czyt. czekam na więcej!)

Niepowtarzalny efekt ^^! Zwłaszcza Minorki.

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz widzę, żeby jakiś hodowca wstawiał czarno-białe zdjęcia swoich pupili, ale muszę przyznać, że bardzo mi się ten pomysł spodobał (czyt. czekam na więcej!)

Niepowtarzalny efekt ^^! Zwłaszcza Minorki.

W 2 przypadkach czarno-białe zdjęcia prezentowały się lepiej od barwnych, stąd zdecydowałem się je użyć. Oreophila zamieściłem w 2 wersjach ze względu na ciekawy efekt "utraty" użyłkowania w jednym ze zdjęć. Daltoniści nie mieliby radości z użyłkowanych odmian kapturnic ;) Troszkę eksperymentuję i kombinuję i cieszę się, że rezultaty się podobają :)

Odnośnik do odpowiedzi

W 2 przypadkach czarno-białe zdjęcia prezentowały się lepiej od barwnych, stąd zdecydowałem się je użyć. Oreophila zamieściłem w 2 wersjach ze względu na ciekawy efekt "utraty" użyłkowania w jednym ze zdjęć. Daltoniści nie mieliby radości z użyłkowanych odmian kapturnic ;) Troszkę eksperymentuję i kombinuję i cieszę się, że rezultaty się podobają :)

Pewnie że rezultaty się podobają, zwłaszcza jak zdjęcie jest profesjonalnie wykonane ;) Gratuluję!

W pażdzierniku ubiegłego roku również troche próbowałem zabawy z czernią i bielą, była nawet sepia... lecz wszystko na nic :(

By efekt był zadowalający najpierw trzeba umieć i mieć czym zrobić dobre zdjęcie, a u mnie nadal to czysta mało profesjonalana amatorka :(

post-6597-1432103371_thumb.jpg post-6597-1432103384_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Szczególnie spodobała mi się "Nieużyłkowana Sarracenia oreophila var. oreophila MK 021". Zniknięcie żyłek na zdjęciu jest bardzo ciekawe, i dokładnie widać gdzie przebiega głębia ostrości. Przez chwilę zastanawiałem się, czy nie są to zdjęcia w IR ale chyba nie? ;) swoją drogą, ciekawe czy filtr IR sprawdziłby się przy fotografii owadożerów.

Odnośnik do odpowiedzi