Ioreth Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Szczególnie spodobała mi się "Nieużyłkowana Sarracenia oreophila var. oreophila MK 021". Zniknięcie żyłek na zdjęciu jest bardzo ciekawe, i dokładnie widać gdzie przebiega głębia ostrości. Przez chwilę zastanawiałem się, czy nie są to zdjęcia w IR ale chyba nie? swoją drogą, ciekawe czy filtr IR sprawdziłby się przy fotografii owadożerów. Zniknięcie żyłek wynika z zastosowaniu w cyfrowym filtrze czarno-białym efektu filtru kolorowego: kiedyś w analogowej fotografii czarno-białej były takie wynalazki, w zależności od tego, co się fotografowało, zakładało się inny filtr, np. do fotografii portretowej używało się, jeżeli się nie mylę, filtru żółtego. Filtr IR dałby efekt absolutnego wybielenia zielonych części rośliny. Edytowane 20 Maja 2015 przez Ioreth Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 20 Maja 2015 Autor Share Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) @Jaca-Dzbanecznik Dziękuję Pamiętam Twoje zdjęcie z konkursu - pomysłowe zestawienie! Wydaje mi się jednak, że lampa błyskowa spłaszczyła całość. Osobiście lampy nigdy nie używam, bo po pierwsze trudno osiągnąć nią dobre rezultaty, a po drugie w trybie fotografowania, jakiego używam, jest niedostępna. Aktualne zdjęcia - wybarwienie roślin satysfakcjonujące w 70% Sarracenia x moorei 'Joanna' Sarracenia 'Lynda Butt' - charakterystyczny dla Lyndy jest tył wieczka o silnie wybarwionych brzegach kontrastujący z jasną środkową częścią. Następnym razem postaram się to uchwycić. Sarracenia minor var. minor - liść młodej rośliny Sarracenia flava var. ornata (Superornata) Sarracenia flava var. ornata (Superornata) - pomalutku nabiera żyłek, aczkolwiek na tym etapie widać, że natura obdarzyła ją nader silnym wzorkiem. Sarracenia flava var. maxima MK F3 - tu próżno czekać na jakiekolwiek wybarwienie Sarracenia flava var. maxima MK F3 Sarracenia flava var. rugelii - taki carnisanowy "noname", ale wytwarza ładnie wykształcone i ogromne kaptury - brak lokacji czy oznaczenia klonu w pełni zrekompensowany Drosera binata var. multifida f. extrema Edytowane 21 Maja 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Śliczności!! Dziękuję za pierwszą Pannę Kapturkę Lynda przepiękna... kiedy moja zaszaleje z tak pięknym liściem.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2015 Rośliny od czasu ostatnich zdjęć wiele nie urosły, jednak niektóre z nich zaczęły się ładnie wybarwiać. Poniżej kilka fotografii roślin zaprezentowanych w poprzednich moich postach - widać wyraźną różnicę. Sarracenia 'Juthatip Soper' - pierwsze wiosenne liście Sarracenia [leucophylla x minor var. okefenokeensis] x 'Adrian Slack' Sarracenia 'Lynda Butt' Sarracenia minor var. okefenokeensis - jeden z moich ulubionych kapturów o pięknych, foremnych liściach oraz mocno spuszczonym wieczku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Super zdjęcia i rośliny, a szczególnie Sarracenia minor var. okefenokeensis - to także mój ulubieniec, mimo że go mam, to nie mogę się tak zachwycać jak Twoim, bo jakoś marnie u mnie rośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 10 Czerwca 2015 Share Napisano 10 Czerwca 2015 Fenomenalne zdjęcia, zwłaszcza ostatnie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 (edytowane) @dokkrb Dziękuję Moja S. minor var. okefenokeensis wyraźnie powolna w pierwszym sezonie, w tym roku ładnie się rozwija. Roślina opisana była jako "Robust clone", więc wigor był w tym przypadku oczekiwany. Jest to mój jedyny egzemplarz tej odmiany, stąd trudno mi powiedzieć czy każdy klon tak chętnie urośnie. @Noliena Dziękuję za słowa uznania Uwielbiam tę minorkę i liczę, że w tym roku doczekam się efektownych liści u mieszańców, do uzyskania których wykorzystano ten gatunek. Pierwsze zdjęcia już zamieściłem, choćby w ostatnim moim poście. Liście są pięknie białe, a dzięki udziałowi S. minor oraz S. 'Adrian Slack' są subtelne i "gładkie" Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Zaje[beep]ste! Uwielbiam popatrzeć na Twoje zdjęcia a na jednym z kapturów dostrzegłem tzw. "szron" kropelki są obłędne! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 12 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Łukashku! Poniżej kilka zdjęć z niedawnego wypadu do ogrodu botanicznego w Libercu, będącego najstarszym tego typu obiektem w Czechach. Udałem się tam z moją drugą forumową połówką, a zdjęcia to rezultat naszej wspólnej gimnastyki z obiektywami i walką z przeciwnościami losu. Niestety bowiem wszystkie ekspozycje odgrodzone były od zwiedzających szybami, co nie tylko nie pozwalało przyjrzeć się większości okazów z bliska, ale przede wszystkim stanowiło nie lada wyzwanie dla nieposiadaczy filtrów polaryzacyjnych i potężnych zoomów Ogólnie rzecz ujmując pawilon z mięsożerami podzielony został na 4 - nazwijmy je - gabloty. W największej znajdowały się głównie kapturnice, zimnolubne tłustosze (m.in. P. planifolia!), rosiczki, cefalotus z gigantycznymi dzbankami, stylidia i darlingtonia. Druga pod względem wielkości gablota zawierała kolekcję dzbaneczników, trzecia - meksykańskich tłustoszy, a w skład czwartej, najmniejszej, wchodziły heliamfory, epifityczne pływacze i brokinia. Rośliny utrzymane są w świetnej kondycji, co najlepiej widać po kapturnicach - jak malowane! Heliamfory wyglądały nieco gorzej (niedoświetlone), poza jednym przepięknym i ogromnym egzemplarzem H. heterodoxa x ionasi. Pod względem zakomponowania mięsożerów całość robiła piorunujące wrażenie, czego niestety zdjęcia nie oddają. Poza pawilonami, na zewnątrz na torfowisku podziwialiśmy duże grupy S. purpurea. Tak, podziwialiśmy - te paskudy podane w taki sposób wyglądały imponująco Gdzieniegdzie przewijały się też rosiczki i tłustosze. Nie tylko pawilon z roślinami mięsożernymi robił wrażenie - wszystkie utrzymane są i zakomponowane perfekcyjnie. Moją szczególną uwagę przykuły drzewiaste paprocie, ogromna kolekcja Tillandsii i bromeliad. Podotykać trzeba było wszystkie mimozy i ponapawać się wątpliwą urodą welwiczii Kropeczka przyssała się do akwariów - trzeba było odrywać Świetne miejsce, godne polecenia każdemu! Edytowane 12 Czerwca 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Fantastyczna wycieczka, piękne rośliny, bardzo ładny i zadbany ogród oraz wspaniałe towarzystwo drugiej połówki Dziękuję Ptaah'ulcu :-* Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 Widzę, że była bardzo udana wycieczka Kwitnący las purpurei przepięknie wygląda ! Ale najchętniej to bym zwinęła skałkę z gypsicolą i P. moctezumae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 (edytowane) cefalotus z gigantycznymi dzbankami... Na zdjęciach widać tylko osobniki prawie bez dzbanuszków. Ale ogólnie to świetne ekspozycje w tym ogrodzie, aż chciałoby się obejrzeć na żywo. A ujęcia katurnic z wcześniejszych postów to już wogóle przecudowne . Edytowane 13 Czerwca 2015 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Wspaniałe Ten post jasno nakreślił gdzie udam się podczas wrześniowej przerwy Trzeba przyznać, że Czesi potrafią . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Jak ja Ci dziękuję za zdjęcie D. hamiltonii! Czyli ona lubi chyba dużo wody... Muszę doprowadzić ją do kwitnienia, bo ona ma bajeranckie kwiatki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) @Kropeczka @Biedroneczka Nie bądź monotematyczna. Rozejrzyj się wokół - świat nie tylko tłustymi stoi @Arturr0 Czy ilość dzbanków ma przełożenie na ich rozmiar? Te widoczne na zdjęciu są potężne - w zestawieniu z dorosłymi D. hamiltonii można sobie wyobrazić ich wielkość. Dziękuję za ciepłe przyjęcie kapturowych wypocin @Scavell Na pewno nie będziesz zawiedziony, a S. leucophylla powali w tym okresie na kolana @Cephalotus Cała przyjemność po mojej stronie Trudno mi powiedzieć cokolwiek na temat wymagań D. hamiltonii - miałem je kiedyś i ładnie rosły bez poświęcania im większej uwagi. W Libercu towarzyszące tej rosiczce cefalotusy wydawały się mieć zbyt mokro - trudno powiedzieć czy to dla niej optymalne warunki. Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi