biedronkaoo7 Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 Przecież pochwaliłam kapturki !!! W ogòle sama obecnie najwiecej podniety mam z dzbaneczników w szafce i kapturkòw na balkonie...tłustosze ostatnio mi tylko zdychają :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2015 Mała aktualizacja z kapturowego świata Podejrzewam, że na silniejsze wybarwienie u niektórych egzemplarzy nie mogę już liczyć w tym sezonie. Najgorzej wychodzi to czerwonym odmianom S. flava - wszelkie mieszańce dużo chętniej nabierają kolorów. Darlingtonia californica Darlingtonia californica Sarracenia flava var. ornata - egzemplarz zaprezentowany wcześniej w poście #69. Użyłkowanie uległo poprawie. Gdyby wszystkie kaptury były tak foremne i chętnie się dzieliły... Sarracenia flava var. atropurpurea (All red form, Blackwater) MK F27B Sarracenia x moorei (Sarracenia nurseries large moorei) MK H9 - roślina o przeogromnych "kapeluszach", czego zdjęcie w pełni nie oddaje Na koniec zdjęcia dedykowane Kropeczce, na bieżąco śledzącej postępy we wzroście i wybarwieniu kapturowej arystokracji Sarracenia x moorei 'Adrian Slack' Sarracenia x moorei 'Adrian Slack' Sarracenia x moorei 'Leah Wilkerson' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Czerwca 2015 Share Napisano 25 Czerwca 2015 (edytowane) Dziękuję za pięknego Pana Adriana i cudną Panią Leah Uwielbiam tę parę Darlingtonia otoczona szacunkiem, zatem prezentuje się godnie Edytowane 25 Czerwca 2015 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Porcja kilku letnich zdjęć marketowych kapturnic - ładnych i mniej ładnych Sarracenia 'Royal White Red' - roślina zdobyta na tegorocznej warszawskiej wystawie dzięki determinacji i uprzejmości pewnych dwóch forumowych osobników płci pięknej Sarracenia 'Royal White Red' Sarracenia 'Royal White Red' Sarracenia 'Vogel' - tę chyba otrzymałem któregoś razu jako gratis (nie kupiłbym) Sarracenia 'Vogel' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Piękne rośliny i bardzo dobre zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Dziękuję Radku! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Tym razem skupiłem się głównie na moich miłościach - heliamforach. Jednak na początek: Genlisea flexuosa (Furnas, Minas Gerais) Heliamphora x [folliculata x neblinae] clone #1 Heliamphora x [folliculata x neblinae] clone #1 Heliamphora x [folliculata x neblinae] clone #1 Heliamphora x [folliculata x neblinae] clone #2 Heliamphora x [hispida x neblinae] Heliamphora x [hispida x neblinae] Heliamphora minor var. pilosa "Giant" (Auyan Tepui) Sarracenia 'Fiona' I miłości Kropki: Nepenthes sanguinea Nepenthes sanguinea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Helki rewelacyjne, ale N. sanguinea też bardzo fajny, taki jasny, mój ciemny już mi się trochę znudził. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Heliamphora x [folliculata x neblinae] clone #1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Podobnie jak dokrb podoba mi się taka dwukolorowa jasna sanguinea Co to za odmiana ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 29 Sierpnia 2015 Share Napisano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Heliamphora x [folliculata x neblinae] clone #1 Heliamphora x [hispida x neblinae] Moi fotograficzni faworyci Zabawa głębią ostrości i oko do nietypowych ujęć Biedronko, kupiłam ją po prostu jako N. sanguinea... widzę, że są odmiany "orange", "pink".. Jakby się bardzo uprzeć można by coś dopasować Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Po długim okresie bezczynności postanowiłem "odkurzyć" terraria i wykonać kilka zdjęć. Szczęśliwie lato nie dało się moim roślinom we znaki, stąd wyglądają przyzwoicie mimo alarmująco wysokich dziennych temperatur. Drosera roraimae (Gran Sabana) Heliamphora parva (Cerro Neblina) Heliamphora parva (Cerro Neblina) Heliamphora exappendiculata "Red" (Aprada Tepui) Heliamphora huberi (Akopan Tepui) - clone #1 Heliamphora huberi (Akopan Tepui) - clone #1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Jak ja się cieszę, że są takie tematy ze zdjęciami jak Twój Ptaahu! Człowiek może się zachwycać pięknem tak "przyzwoitych" roślin. (pokrój, jak i sam kształt heliamphor zawsze emanował pewnego rodzaju dostojnością, ale Heliamphora parva (Cerro Neblina), pobiła teraz je wszystkie). No i w dodatku ta jakość zdjęć, nic tylko chłonąć wzrokiem ^^ edit: Tak więc czekam z niecierpliwością na fotki H. neblinae Edytowane 19 Października 2015 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 Dziękuję Iglacy! Przyznam, że osobiście preferuję te smukłe heliamfory, w których skład wchodzi m.in. H. neblinae, gatunek blisko spokrewniony z H. parva. Przewiduję jeszcze w tym miesiącu sfotografować ową H. neblinae, której posiadam 3 dość różne od siebie klony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Listopada 2015 Autor Share Napisano 16 Listopada 2015 Jesienna nierówna pogoda (do tego przedwczesne przymrozki) niestety pokrzyżowała moje plany kapturnicowe, stąd większość z nich wygląda w tym momencie nieatrakcyjnie. Szczęśliwie kilka egzemplarzy S. leucophylla utrzymało dobrą formę i kwalifikowało się do uwiecznienia. Dla heliamfor nie ma gorszych i lepszych okresów, więc te pozwalają mi na dużą swobodę w kwestii wyboru momentu na dokumentację. Tym razem skupiłem się na jednym z moich ulubionych gatunków - smukłej i eleganckiej H. neblinae. Sarracenia leucophylla var. leucophylla (Escambia County, Florida) Sarracenia leucophylla var. leucophylla (Escambia County, Florida) Sarracenia leucophylla var. leucophylla (Escambia County, Florida) Sarracenia leucophylla (Purple & white giant form, Route 71, Nr Altha, N. Florida) MK L19 Sarracenia leucophylla (Purple & white giant form, Route 71, Nr Altha, N. Florida) MK L19 Sarracenia leucophylla (Purple & white giant form, Route 71, Nr Altha, N. Florida) MK L19 Sarracenia leucophylla (Purple & white giant form, Route 71, Nr Altha, N. Florida) MK L19 Sarracenia leucophylla (Purple & white giant form, Route 71, Nr Altha, N. Florida) MK L19 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) - clone #1 - moje oczko w głowie i jedna z najstarszych roślin, jakie posiadam. Jej kwiaty osiągają imponujące rozmiary - prezentowałem je wcześniej w swoim temacie. Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) - clone #1 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) - clone #1 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) - clone #2 - bardziej typowy, popularny klon tego gatunku, co nie umniejsza faktu zjawiskowości rośliny Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) - clone #2 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) - clone #2 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) - clone #2 Heliamphora neblinae (Cerro Avispa) - wciąż dość rzadki lokant w kolekcjach, wyraźnie różniący się od swoich "koleżanek" z C. Neblina Heliamphora neblinae (Cerro Avispa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi