Iglacy Napisano 16 Listopada 2015 Share Napisano 16 Listopada 2015 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) wygrywa, oficjalnie trafia do mojego top 3 ulubieńców z tej grupy. Przyznaje racje, piekny gatunek! Dziękuję za fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 16 Listopada 2015 Share Napisano 16 Listopada 2015 Jakie ślicznr leuco ! Utwierdzam się w przekonaniu, że to moje ulubione kapturki, elegancja i piękno Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 16 Listopada 2015 Share Napisano 16 Listopada 2015 Przyłączam się do zachwytów Piękne, zdrowe rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 16 Listopada 2015 Share Napisano 16 Listopada 2015 Czy chwalić Ciebie PtaszQ? Tego oczekujesz? Proszę zaproszenie mi na tę wystawę owadożerów wysłać. Mam ochotę zobaczyć je gołym jeszcze nie ślepym okiem! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Listopada 2015 Autor Share Napisano 16 Listopada 2015 Biedronko, Iglaczku, Radku i Łukashku - dziękuję H. neblinae w moich oczach zyskuje również z powodu charakteru wzrostu. Liście są stosunkowo wąskie i wyrastają pionowo, w przeciwieństwie do takich "nieporządnych" w moim uznaniu gatunków jak H. ionasi czy H. folliculata. Tym samym H. neblinae jest dość łatwo ustawić w terrarium, bo nie rośnie zbytnio wszerz. Co do S. leucophylla - zdjęcia nie do końca oddały charakter roślin, a i te straciły nieco chyba na wyglądzie, bo trzymane były przez ok. tydzień w dość ciemnym pomieszczeniu w oczekiwaniu na sesję zdjęciową. Wydawało mi się, że liście były wcześniej bardziej różowawe, szczególnie w górnych partiach. Cóż, pozostaje mieć nadzieję, że w przyszłym roku w okresie jesiennym pogoda będzie nieco bardziej sprzyjająca, a i ja znajdę nieco więcej czasu żeby nie "przespać" właściwego momentu na fotografowanie. Miałem nadzieję uwiecznić kilka odmian alba tego gatunku (podejrzewam Biedronko, że te dopiero by Ci się spodobały), jednak one wszystkie trzymane były pod chmurką, przez co tym gorzej zniosły jesienną aurę. Łukashku, na zaproszenie przyjdzie Ci jeszcze długo poczekać, bo człowiek musi się poogarniać - nie może być wstydu gdy tak zacny gość się zapowiada No i jak na Ciebie przystało, musiałeś wtrącić coś o goliźnie - nie byłbyś sobą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 16 Listopada 2015 Share Napisano 16 Listopada 2015 Ptahu wspaniałe zdjęcia. Zarówno te jak i wcześniejsze. Nie myślałeś może o wydaniu kalendarza...;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 17 Listopada 2015 Autor Share Napisano 17 Listopada 2015 Dziękuję za miłe słowa meszugge Nie myślałem o wydaniu kalendarza, jednak jest mi niezmiernie miło, że w Twoich oczach niektóre zdjęcia kwalifikowałyby się do takowego. Głównym motywem moich działań jest chęć udokumentowania swoich roślin, a być może w przyszłości znajdzie się okazja na ich wykorzystanie - na tę chwilę się nad tym nie zastanawiam. Z dużym sentymentem zaglądam czasami do swoich starych zdjęć z przełomu wieków i sam niekiedy jestem zaskoczony gdy wynajduję tam rośliny, o których kompletnie zapomniałem, że kiedyś posiadałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 10 Stycznia 2016 Share Napisano 10 Stycznia 2016 Dawno mnie nie było, ale wiedziałem jedno, że nie rozczaruje się moimi dwoma ulubionymi wątkami, Twoim i Dokkrb. Zarówno ty jak i Dokkrb sprawiiście, że wręcz zakochałem się w helkach Dziękuję! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2016 Witam wszystkich po długim okresie nieaktywności na forum. Niestety począwszy bodajże od lata ubiegłego roku "stara gwardia", z którą to zwykłem przesiadywać całymi godzinami i gawędzić na shoucie, również stopniowo rozchodziła się po świecie, a forum mocno ucichło. Gwardziści zastąpieni zostali nowymi, młodszymi, i najwyraźniej mniej rozgadanymi osobami, choć i kilka znanych oraz bardzo mile wspominanych istot wciąż się tu przewija (a jedna z nich, o zgrozo, bez avatara!). A zatem melduję się na stanowisku oznajmiając, że mam się dobrze, a na potwierdzenie tych słów wrzucam kilka (może już troszkę przykurzonych) zdjęć świadczących, że hobby nieporzucone, a roślinki dalej rosną Cephalotus follicularis "Big Boy" - młody i na tę chwilę wciąż nieduży, ale jakże kolorowy Heliamphora exappendiculata "Giant bubble" (Aprada Tepui) - jeden z moich ulubionych gatunków, ulubiony lokant i ulubiony klon Heliamphora minor var. pilosa "Giant" (Auyan Tepui) Heliamphora spec. nov. Akopan (Akopan Tepui) - młody liść młodej rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2016 Poniżej kilka roślin należących do mojej piękniejszej połówki. Nie do końca moja bajka, ale wklejam Nepenthes aristolochioides Nepenthes boschiana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 9 Grudnia 2016 Share Napisano 9 Grudnia 2016 Połówka zadowolona, że została uwzględniona ? I nie myślcie sobie - dzbanków będzie więcej! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 13 Lutego 2017 Autor Share Napisano 13 Lutego 2017 Zimowo i monotematycznie Heliamphora x [chimantensis x pulchella] (Chimanta Tepui) Heliamphora pulchella "Hairless" (Amuri Tepui) Heliamphora x [hispida x neblinae] (Cerro Neblina) Heliamphora x [heterodoxa x nutans] Heliamphora x [heterodoxa x nutans] Heliamphora ceracea (Cerro Neblina) Heliamphora huberi (Akopan Tepui) Heliamphora sp. Venamo (Cerro Venamo) /a.k.a. H. collina (Cerro Venamo)/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Maćku jak zwykle super zdjęcia i rośliny, Ta pulchella jest wyjątkowa, ani krzty zielonego. Ale zaskoczyła mnie Twoja H. heterodoxa x nutans, nie wiedziałem że jest taka fajna, u mnie ta krzyżówka rośnie bardzo kiepsko i niestety zupełnie nie przypomina Twojej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Lutego 2017 Autor Share Napisano 14 Lutego 2017 Dziękuję Krzyśku. Ten bezwłosy klon pulchelli może wizualnie z typową pulchellą ma niewiele wspólnego, jednak rośnie dobrze i przerósł wszystkie inne klony swojego gatunku. Tę H. heterodoxa x nutans mam chyba od ok. roku i faktycznie jest to roślina zjawiskowa - moim zdaniem najładniejsza krzyżówka spośród tych bardziej znanych. Zachodzę w głowę dlaczego taka brzydka H. x midoxa zdobyła popularność, a H. heterodoxa x nutans w takim wydaniu nie obserwuje się w kolekcjach. Przy okazji kolejne zdjęcie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Ptaah twoje zdjęcie rozwiały wszelkie moje wątpliwości. Już kiedyś jak się przyglądałem mojej H. heterodoxa x nutans coś nie pasowało teraz już mam pewność, że to wcale nie jest ta krzyżówka tylko zapewne H. heterodoxa x minor. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi