Dieball Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Ptaah twoje zdjęcie rozwiały wszelkie moje wątpliwości. Już kiedyś jak się przyglądałem mojej H. heterodoxa x nutans coś nie pasowało teraz już mam pewność, że to wcale nie jest ta krzyżówka tylko zapewne H. heterodoxa x minor. Chroman, mówisz o tej roślinie, którą kiedyś dostałem od Ciebie w gratisie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Lutego 2017 Autor Share Napisano 15 Lutego 2017 Tę roślinę, którą ma chroman, mam stąd: http://www.hantsflytrap.com/h007-heliampho...odoxa-300-p.asp Faktycznie bardziej przypomina H. heterodoxa x minor, ale skoro renomowany sklep to sprzedaje, to nie wiem co o całej sprawie myśleć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Tę roślinę, którą ma chroman, mam stąd: http://www.hantsflytrap.com/h007-heliampho...odoxa-300-p.asp Faktycznie bardziej przypomina H. heterodoxa x minor, ale skoro renomowany sklep to sprzedaje, to nie wiem co o całej sprawie myśleć. Ptaah. Wiesz jak to z helkami jest. To że sklep jest renomowany, jeszcze nic nie znaczy. Spójrz na "heterodoxę" od Wistuby Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 15 Lutego 2017 Autor Share Napisano 15 Lutego 2017 Oczywiście i "największym" zdarzają się tego rodzaju pomyłki. Ja swojego egzemplarza z Hampshire Carnivorous Plants pozbyłem się głównie z tego powodu, że to w moim mniemaniu mało atrakcyjna roślina (swego czasu zamieściłem matecznik na tym forum) - podobne zdanie mam o hiperpopularnej H. x midoxa. Być może w przyszłości inne ładne krzyżówki bardziej się spopularyzują i wyprą te będące w obiegu od wielu lat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 15 Lutego 2017 Share Napisano 15 Lutego 2017 Oczywiście i "największym" zdarzają się tego rodzaju pomyłki. Ja swojego egzemplarza z Hampshire Carnivorous Plants pozbyłem się głównie z tego powodu, że to w moim mniemaniu mało atrakcyjna roślina (swego czasu zamieściłem matecznik na tym forum) - podobne zdanie mam o hiperpopularnej H. x midoxa. Być może w przyszłości inne ładne krzyżówki bardziej się spopularyzują i wyprą te będące w obiegu od wielu lat. Fenomen 'Midoxy' polega chyba jedynie na tym, że rośnie szybko i potrafi wiele wybaczyć. Ja przyznam, że sam mam jej sporo, ale w większości kupiłem jako inaczej oznaczone rośliny. Raczej ich nie sprzedaję, bo ładnie ozdabiają terraria i są materiałem do eksperymentów (jedną wkrótce będę hodował z drzewołazami, w warunkach nizinnych). Natomiast, gdy zacznie mi brakować miejsca, to bez skrupułów się ich pozbędę, nawet za niewielkie pieniądze. No i na twoją heterodoxę x nutans byłbym bardzo chętny, jak będzie dostępna i środki mi na to pozwolą Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Lutego 2017 Autor Share Napisano 16 Lutego 2017 H. heterodoxa x nutans to żaden rarytas, więc o fundusze bym się nie obawiał W grę wchodzi raczej kiedy roślina się należycie podzieli, a to raczej kwestia kilku cieplejszych miesięcy (aktualnie ten egzemplarz spędza zimę w niskiej temperaturze). Młodociane rośliny już się pojawiły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 H. heterodoxa x nutans to żaden rarytas, więc o fundusze bym się nie obawiał W grę wchodzi raczej kiedy roślina się należycie podzieli, a to raczej kwestia kilku cieplejszych miesięcy (aktualnie ten egzemplarz spędza zimę w niskiej temperaturze). Młodociane rośliny już się pojawiły. Może I nie jest to rarytas, ale na prawdziwą heterodoxę x nutans jeszcze nie trafiłem w sprzedaży. Być może dlatego, że podobnie nie spotkałem prawdziwej heterodoxy. A twoja hybryda jest po prostu piękna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 Kilka późnozimowych zdjęć - z utęsknieniem wyczekuję wiosny i wybudzenia się muchołówek i kapturnic, jednak mimo niesprzyjającej wciąż aury na zewnątrz, pod dachem moje oko cieszą inne rośliny. Dionaea muscipula "Big Mouth" Drosera roraimae (Serra do Araca) Heliamphora chimantensis (Chimanta Tepui) Heliamphora exappendiculata (Apacapa Tepui) Heliamphora exappendiculata "Giant bubble" (Aprada Tepui) Heliamphora huberi - dobrze rokująca roślina pochodząca z wysianych w 2014 roku nasion Heliamphora glabra (Serra do Sol) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 Heliamphora neblinae (Cerro Neblina) - klon 2 /numeracja własna/ Heliamphora tatei (Cerro Marahuaka) Heliamphora tatei (Cerro Huachamachare) - klon 1 /numeracja własna/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Mistrzu fotografii Jak zwykle cudowne rośliny, jak i ich ujęcia Cieszą oko, bardzo! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 14 Marca 2017 Share Napisano 14 Marca 2017 Maćku Jak zawsze super! A ta Heliamphora exappendiculata "Giant bubble" (Aprada Tepui) ma faktycznie niezłe te bubble Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 14 Marca 2017 Autor Share Napisano 14 Marca 2017 Iglacy, nie słodź, bo nie wiem w który kąt się schować Dziękuję Wam. Bąble u Aprady potrafią być jeszcze większe, jednak ich proporcje w stosunku do rozmiaru liścia zawsze robią na mnie duże wrażenie. Moim zdaniem to najefektowniejsza exappendiculata - zarówno pod względem wyglądu, jak i maksymalnych rozmiarów rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2017 Wiosna w tym roku niestety nie dopisała i próżno aktualnie liczyć na kapturnice w pełni rozwoju, choć część z nich na czele z S. flava zaczyna dobrze wyglądać. Ale jako że nie samymi kapturnicami człowiek żyje, na początek kilka zdjęć nudnych heliamfor oraz jednego z pierwszych zdobytych tłustoszy zimnlubnych, który zapoczątkował skromną kolekcję tej grupy roślin. Heliamphora ciliata (Gran Sabana) - clone 2 - prawdopodobnie najpopularniejszy klon tego gatunku obecny w uprawie, przy niewystarczającym oświetleniu tworzący zdeformowane liście (numeracja klonu na mój prywatny użytek) Heliamphora arenicola (Tramen Tepui) Heliamphora minor var. pilosa "Giant" (Auyan Tepui) - duży, okazały klon, aczkolwiek rosnący bardzo powoli Heliamphora ionasi "3" (Ilu/Tramen Massif) - jeden spośród 4 najlepszych klonów H. ionasi w uprawie, nie pozostawiających wątpliwości co do ich czystości gatunkowej. Ta roślina charakteryzuje się zwartym pokrojem, co w moim uznaniu jest dużym atutem. Heliamphora neblinae (Cerro Avispa) Pinguicula alpina (Dolomites, Italy) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2017 Heliamphora exappendiculata "Broad form" (Amuri Tepui) - aktualnie jeden z moich najlepszych klonów tego gatunku o dość pokaźnych rozmiarach i "płaczących" liściach. Jakkolwiek mam wątpliwości co do czystości gatunkowej wszystkich H. exappendiculata z płaskowyżu Amuri (moja opinia wyrażona w oparciu o materiały zawarte w monografii poświęconej rodzajowi Heliamphora oraz obserwacji roślin w uprawie), to w nazewnictwie nie mieszam - być może przyszłość przyniesie odpowiedzi. Heliamphora ceracea x hispida (Cerro Neblina) Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) Heliamphora purpurascens (Ptari Tepui) - seed grown - pierwsza moja roślina tego gatunku, którą otrzymałem jako malutką siewkę. Z liścia na liść jej łyżki nektarowe są coraz większe - aktualnie największe spośród wszystkich obecnie posiadanych przeze mnie klonów H. purpurascens. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 5 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2017 Na koniec kilka zdjęć kapturnic, które tegoroczne kwitnienie mają już za sobą, a ich liście są w pełni wykształcone. To jeszcze nie te kolory jakich oczekuję, jednak wierzę, że z czasem rośliny wybarwią się należycie. Sarracenia flava var. ornata (Seed grown, Giardino Carnivoro) Sarracenia 'Lynda Butt' Sarracenia flava var. atropurpurea (Blackwater, W) MK F27B Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi