Skocz do zawartości

Ptaah

Ptaah

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobrze, że na forum są tacy profesjonaliści jak Ty :)

Doniczka Pinguicula alpina (Dolomites, Italy) miażdży wszystko! Gdzie zdobyłeś ten kawałek skały??

Płacząca Helka robi wrażenie.

A kaptury pierwsza klasa, tylko faktycznie tak trochę zielonkawo-sałatowe :D

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 220
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Dziękuję, choć do profesjonalizmu mi daleko - przynależę do nielicznego grona forumowiczów nie zakładających własnego sklepu z mięsożerami ;)

P. alpina nie został posadzony na skale, a w ceramicznej donicy o barwie, kształcie i fakturze faktycznie przypominającej kamienną skorupkę. Tego rodzaju doniczki stosuje się do tzw. kusamono (nazywane również kusabonsai), czyli roślin tworzących część kompozycji wraz z bonsai. Są to zwykle niewielkie byliny, mchy. Kusamono wykorzystuje się głównie podczas wystaw bonsai oraz w ekspozycjach w tzw. tokonoma. Posiadam kolekcję kusamono z racji mojego wieloletniego zamiłowania bonsai i wszystkim, co obok niego leżało :) Doniczka, o którą pytasz, zakupiona została w czeskim Centrum Bonsai Libcany, do którego to mam względnie niedaleko i od czasu do czasu zaglądam w celu zaopatrzenia się w doniczki, narzędzia i chemię.

W kwestii tła, to stosuję typowe tło fotograficzne (faktura jak grubej agrowłókniny), choć w początkach swojej fotograficznej przygody lata temu wykorzystywałem i czarne t-shirty. Zasadniczo więc wystarczy kawałek czarnej powierzchni i odrobina znajomości aparatu i zasad fotografowania żeby osiągnąć podobny rezultat do mojego. Aparat to zwykły kompakt Olympus XZ-2 - podejrzewam, że nie lepszy od Twojej maszyny, którą to robisz swoją drogą świetne, ostre makro na naturalnym, roślinnym tle. Niekiedy marzę o podobnych rezultatach do Twoich. Muszę przy okazji przyznać, że bardzo nie lubię fotografować. Dokumentacja jest mi jednak potrzebna, to i od czasu do czasu przymuszam się i wyciągam to diabelskie urządzenie. Kompaktem nie wyciągnę niestety bardzo dużych zbliżeń oraz detali, jednak jako że nie jestem fanatykiem fotografii, to i nie mam zamiaru inwestować kilku tysięcy złotych w jakiś wypasiony obiektyw makro do lustrzanki. Nie do wykonania kilku zdjęć w miesiącu dla własnych potrzeb.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

choć do profesjonalizmu mi daleko

Tak czy owak rośliny wyglądają super a fociom nic nie brakuje :-)

Mieszkasz w Wałbrzychu więc i na wystawy bonsai masz niedaleko :-) Ogólnie dolnośląskie to bonsaiowe zagłębie a i sąsiednich Czech też w tym względzie pozazdrościć :-) U nas pustynia, ale coś przy krzywych krzaczorach też dłubiemy :-)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź, muszę pomyśleć o czymś takim, sądziłem, że jakąś lustrzanką focisz. Możesz pomyśleć o soczewkach makro, chyba są takie do kompaktów, ja używam soczewki wyjetej z obiektywu mikroskopu :D

Edytowane przez Radek:)
Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy owak rośliny wyglądają super a fociom nic nie brakuje :-)

Mieszkasz w Wałbrzychu więc i na wystawy bonsai masz niedaleko :-) Ogólnie dolnośląskie to bonsaiowe zagłębie a i sąsiednich Czech też w tym względzie pozazdrościć :-) U nas pustynia, ale coś przy krzywych krzaczorach też dłubiemy :-)

Dzięki :) Do Książa mam koło 30 minut piechotą, więc faktycznie rzut kamieniem :) Istotnie na dolnym śląsku wszystko się zaczęło, a Wałbrzych jest jednym z większych "ośrodków" tej sztuki w kraju, co jest nie bez znaczenia dla osób z tego regionu, które bonsai poznają. Powodzenia Tobie i szczecińskim bonsaistom!

Radku, dziękuję za wskazówkę. Niestety mój kompakt jest z grupy tych najmniejszych, tym samym obiektyw całkowicie chowa się w korpusie. Podejrzewam tym samym, że do tego modelu nie znajdę soczewek (nie ma gwintu), ale będę szukał.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Amuri jest stosunkowo małe- widziałem jakieś 70% powierzchni, która była osiagalna. Exa rosła tylko w paru miejscach, które można było osiągnąć bez wspinania się po po wertykalnych skałach. Nie spotkałem "czystej" exa- imho wszystko co mamy w kulturze pod nazwą exa 'amuri' to hybrydy z uncinatą a populacja 'czystych' exa na amuri leży gdzies wysoko na pograniczu z Akopan.

Odnośnik do odpowiedzi

@heliamfan Czyli potwierdzasz moje przypuszczenia. Dzięki za informację.

@Łukash Udało nam się tego lata zebrać kilka innych gatunków tłustoszy zimnolubnych i drapię się po głowie jakie im pojemniki zorganizować - trudno żeby siedziały w plastikach skoro alpina w szlachetnej ceramice ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Modeli do fotografowania zaczyna powoli przybywać, jako że za oknem mamy pełnię sezonu. Z zaokiennych roślin do czarnej pieczary wtoczyłem tym razem tylko Darlingtonię, jednak być może w kolejny weekend na sesję zdjęciową załapią się jakieś kapturnice i muchołówki.

Darlingtonia californica - egzemplarz rosnący w mieszance z martwego torfowca i perlitu (żywy torfowiec to jedynie wierzchnia warstwa dla względów estetycznych). Roślina ma się dobrze i jest pięknie przekorzeniona. Nie wybrzydza względem podłoża.

post-6425-1500357589_thumb.jpg

post-6425-1500357603_thumb.jpg

Heliamphora arenicola "Red" (Tramen Tepui) - bardzo ładny klon tego gatunku o eleganckich, smukłych liściach. Do zimy roślina miała kompletnie bordowe liście, jednak od tamtego czasu stale wypuszcza pędy kwiatowe, a że postanowiła robić jedną rzecz na raz, to na wybarwienie przyjdzie poczekać ;) Na ten czas z "Red" zrobiła się "Striped" :)

post-6425-1500357648_thumb.jpg

post-6425-1500357664_thumb.jpg

Heliamphora neblinae "Mysterious Giant" - młoda roślina, której daleko jeszcze wyglądem do doroślejszego odpowiednika. Rośnie u mnie niezwykle powoli i śmiem stwierdzić, że jest to jedna z najwolniej rosnących heliamfor w mojej kolekcji. Nieładnie.

post-6425-1500357692_thumb.jpg

Heliamphora ceracea x hispida (Cerro Neblina) - nieco ładniejsze ujęcie do tych z poprzednich postów. Najnowszy liść ukazał bardzo ładny układ włosów - zewnętrzny złocisty pas szczecinki i wewnętrzną gładką powierzchnię. Życzyłbym sobie aby ta hybryda dorosła do wysokości przynajmniej 15cm - bardziej cieszyłaby oko, jednak biorąc pod uwagę hispidę w tej mieszance wątpię aby stało się to faktem.

post-6425-1500357733_thumb.jpg

Heliamphora chimantensis (Chimanta Tepui) - żywotny, typowy wistubowy klon tego gatunku

post-6425-1500357752_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Heliamphora heterodoxa (Gran Sabana) - nie mogłem przepuścić okazji sfotografowania świeżego liścia mojej ulubienicy :)

post-6425-1500359191_thumb.jpg

Heliamphora huberi - aktualizacja stanu mojego dziecka wysianego w 2014r. Łyżki w górę - tak trzymać! :)

post-6425-1500359206_thumb.jpg

Heliamphora ionasi "3" (Ilu/Tramen Massif) - inne ujęcie H. ionasi ukazanej kilka postów wcześniej i trudno powiedzieć abyśmy mieli z tą samą rośliną do czynienia.

post-6425-1500359217_thumb.jpg

Heliamphora uncinata "Giant" (Amuri Tepui) - czego by nie powiedzieć i nie zrobić, to dzisiejszy odcinek stoi pod znakiem (lub, jak wolą ortodoksyjni fani Ulicy Sezamkowej - sponsorowany jest przez) litery U.

UNCINATA MISTRZEM ŚWIATA!!! (Nawet sylabowo się zgrało :))

post-6425-1500359249_thumb.jpg

post-6425-1500359266_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Kilka zdjęć z dzisiejszego dnia rozpoczynam od rzadszych bywalców ptaah'owej galerii, a kończę jak zawsze :)

Sarracenia flava var. ornata (Solid red throat, Apalachicola National Forest, Florida) MK F88 - jeden z moich ulubionych klonów flavy. Co prawda roślina jeszcze nie osiągnęła swojego pełnego potencjału, jednak już w tym wieku wygląda dość okazale.

post-6425-1501436889_thumb.jpg

Dionaea muscipula 'Alien' - jeden z moich ulubionych kultywarów muchołówki. Rośnie silnie i wytwarza gąszcz pokaźnych pułapek - ale przede wszystkim ma w sobie "to coś" :)

post-6425-1501436819_thumb.jpg

Dionaea muscipula 'B52' - 2 kolejne muchołówki należą do tych, których bym za nic nie rozpoznał bez etykiet. Podobnych klonów i kultywarów mam wiele. Mimo moich narzekań uważam, że to bardzo ładne, kształtne rośliny, po prostu bez jakichkolwiek specjalnych cech.

post-6425-1501436834_thumb.jpg

Dionaea muscipula 'G14'

post-6425-1501436849_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi