Wrazik Napisano 19 Listopada 2017 Share Napisano 19 Listopada 2017 H. pulchella 'hairless' (Amuri) To ewidentna introgresja z H. huberi w jakimś dawnym pokoleniu - stąd zapewne brak dłuższych włosów w środku. Zdjęcia cudne! H. nutans na Tramen dziko nie występuje Co do tego są jeszcze dyskusje - występowanie "typowego" nutans'a w tym masywie nie jest wykluczone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 20 Listopada 2017 Autor Share Napisano 20 Listopada 2017 H. pulchella 'hairless' (Amuri) To ewidentna introgresja z H. huberi w jakimś dawnym pokoleniu - stąd zapewne brak dłuższych włosów w środku. Zdjęcia cudne! Co do tego są jeszcze dyskusje - występowanie "typowego" nutans'a w tym masywie nie jest wykluczone. Dziękuję za pozytywną ocenę zdjęć oraz informacje, które mam nadzieję zostaną zweryfikowane w niedalekiej przyszłości. Na tę chwilę moja wiedza opiera się w większości na wiadomościach przedstawionych w publikacji "Sarraceniaceae of South America" i uważam je za wiążące mimo, że z częścią z nich się nie zgadzam lub uważam za niewyczerpujące. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2017 Poniżej kilka świeżych, "świątecznych" zdjęć roślin. Heliamphora exappendiculata "Red" (Aprada Tepui) - M. Schach clone Najsilniej wybarwiający się klon spośród moich H. exappendiculata, o ładnym kształcie liści, choć niezbyt szybkim wzroście w moich warunkach. Heliamphora huberi (Akopan Tepui) - M. Schach clone Jeden z bardziej typowych klonów tego gatunku. Heliamphora pulchella (Akopan Tepui) Heliamphora spec. Venamo (Cerro Venamo) Roślina utrzymująca niewielki rozmiar od czasu gdy ją mam (kilku lat) i nic nie wskazuje aby stan ten miał ulec zmianie. Heliamphora uncinata (Amuri Tepui) - M. Stelmach clone Moja, już kilkuletnia, roślina o bardzo ciekawej łyżce nektarowej (lub jej braku) Mam nadzieję, że ten klon osiągnie pokaźne rozmiary oraz zachowa swoją nietypową cechę - będę wtedy z niego bardzo zadowolony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 26 Grudnia 2017 Share Napisano 26 Grudnia 2017 Maćku jak zawsze wyjątkowe zdjęcia i super rośliny, wybarwione porządnie. Heliamphora spec. Venamo (Cerro Venamo), którą dostałem od Ciebie właśnie puszcza kwiatostan. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 27 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2017 Maćku jak zawsze wyjątkowe zdjęcia i super rośliny, wybarwione porządnie. Heliamphora spec. Venamo (Cerro Venamo), którą dostałem od Ciebie właśnie puszcza kwiatostan. Dziękuję Krzyśku. Cieszę się, że Venamo ma się u Ciebie na tyle dobrze aby już zdążyła zakwitnąć. Pozostaje wyczekiwać zdjęć tej kruszyny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Maja 2018 Autor Share Napisano 2 Maja 2018 (edytowane) Po bardzo długiej zimowej przerwie w dostawie zdjęć postanowiłem się przymusić i zrobić choć kilka nowych (trochę przywołał mnie do porządku Iglacy) Rośliny zimujące ładnie wybudzają się od kilku tygodni. Muchołówki masowo wypuszczają pędy kwiatowe, S. flava są w pełni kwitnienia, a zaczynają kwitnąć S. leucophylla, S. x moorei i inne. Heliamfory rosły sobie przez całą zimę, jednak spowolniły nieco wzrost z powodu niższych temperatur. Poniżej kilka zdjęć. Sarracenia flava "Goldie" Spośród wszystkich aktualnie kwitnących kapturnic żółtych ta zdecydowanie się wyróżnia, czego nie oddaje to zdjęcie. Cała reszta przy tych kwiatach wydaje się być zielona - tak intensywnie żółta jest "Goldie". Mój zdecydowany kwiatowy faworyt w tym sezonie. Darlingtonia californica Od ponad tygodnia (lub dwóch?) kwitnie Darlingtonia, jednak dopiero teraz ze stożków wzrostu zaczynają wyrastać tegoroczne liście. Heliamphora exappendiculata "Giant bubble" (Aprada Tepui) Gigant jak zawsze w formie - mimo obecnych już kilku zdjęć tego klonu w moim temacie nie mogłem się oprzeć i zrobiłem kolejne. Ach, te bąble! Heliamphora huberi (Angasima Tepui) Heliamphora pulchella "Very large & very hairy" (Amuri Tepui) Roślina pomalutku zaczyna nabierać sensownych rozmiarów, jednak już na tym etapie widać dość ładne owłosienie i kształt liści bliski temu "docelowemu". Edytowane 2 Maja 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 2 Maja 2018 Autor Share Napisano 2 Maja 2018 Byłbym zapomniał - jest i paskuda! Heliamphora "Flamingo" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 9 Maja 2018 Autor Share Napisano 9 Maja 2018 Z racji aktualnego sezonu kapturnicowego należy się pierwszeństwo wiosennie kwitnącym trąbkom: Sarracenia x moorei 'Leviathan' Niedawno zarejestrowany kultywar, w sprzyjających warunkach przekraczający 120cm wysokości. Na ten moment u mnie nie wypuścił jeszcze liści, jednak zachwycił kwiatem, którego barwy zdjęcia w pełni nie oddają. Ma on bowiem w dużej mierze brzoskwiniowe zabarwienie. Trąbkom dziś dziękujemy. Oddajemy teraz głos ich południowoamerykańskim krewnym Heliamphora x [ceracea x hispida] (Cerro Neblina) Naturalna krzyżówka 2 ciekawych gatunków, która odziedziczyła po H. hispida część owłosienia i krępy pokrój, a po H. ceracea - patrz niżej Heliamphora ceracea (Cerro Neblina) Gładka, woskowa powierzchnia wnętrza pułapek wraz z rzędem charakterystycznych kropel cieczy - oto H. ceracea. Na zdjęciu roślina jeszcze w pozimowym wydaniu - latem liście staną się bardziej zielone z racji wyższych temperatur. Nawoskowanie nadaje liściom fioletowego odcieniu w obecnej wersji kolorystycznej, jednak gdy liście są zupełnie zielone, to zabarwienie wnętrza bywa niebieskawe. Stąd klon ten nazywany jest niekiedy "Blue". Heliamphora parva (Cerro Neblina) Stara, dobra, delikatnie owłosiona H. parva z ładną najmłodszą pułapką o bardzo dużej łyżce nektarowej. Po zdjęciu widać jak rozmiar łyżki może się różnić na jednej roślinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Maja 2018 Autor Share Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Poniżej kilka spośród lepiej wybarwiających się kapturnic. Sarracenia flava var. atropurpurea (Apalachicola National Forest) Sarracenia flava var. atropurpurea (All red form, Blackwater) MK F27B Posiadam ten klon od kilku lat jednak do tej pory nie wybarwił się silniej niż to co przedstawia aktualne zdjęcie. Liście są bardzo duże i foremne, więc mimo wszystko z rośliny jestem bardzo zadowolony. Sarracenia flava var. ornata MK F47 Z początku bardziej użyłowane, z czasem coraz bardziej czerwieniejące liście. Bardzo ciekawy klon. Sarracenia flava var. ornata (Heavy veined, P. Wilson F38) Klon ten swoim bardzo silnym użyłowaniem nieco przypomina S. flava var. ornata "Superornata", jednak kształt liście jest typowy dla gatunku (Superornata jest prawdopodobnie krzyżówką). Sarracenia x moorei 'Red Sumatra' Młodziutka roślina, jednak już ukazująca przedsmak tego, co czeka mnie w kolejnych latach Edytowane 28 Maja 2018 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 28 Maja 2018 Autor Share Napisano 28 Maja 2018 Kapturnicowa część kolekcji ładnie zdążyła porosnąć - większość roślin już przekwitła i otworzyła pierwsze liście. Bardzo słoneczna wiosna pozwoliła kapturnicom ładnie się powybarwiać - na tyle na ile pozwala aktualne zlokalizowanie szklarni (promienie słoneczne padają rano i przez chwilę późnym popołudniem). Darlingtonia californica Pierwsze rozwijające się tegoroczne liście po przekwitnięciu kwiatów. Sarracenia minor var. minor f. viridescens - clone 1, MK M31A Zeszłoroczny nabytek, więc na razie ubogi w liście, jednak z dużym potencjałem. Sarracenia x moorei 'Joanna' Elegancka, charakterystycznie użyłowana moorei - jedna z moich pewniejszych kapturnic o zawsze kształtnych liściach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 28 Maja 2018 Share Napisano 28 Maja 2018 (edytowane) Piękne rośliny. Przy okazji mam pytanie czy kwitła ci może w tym roku ta MK F27B i PWF38? Klony te pobno tworzą mutację lidless z nasion uzyskanych przez zapylenie własnym pyłkiem, stąd moje pytanie. U mnie niestety są jeszcze dość małe i nie miałem okazji ich tak zapylić. Edytowane 28 Maja 2018 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Maja 2018 Autor Share Napisano 29 Maja 2018 Piękne rośliny. Przy okazji mam pytanie czy kwitła ci może w tym roku ta MK F27B i PWF38? Klony te pobno tworzą mutację lidless z nasion uzyskanych przez zapylenie własnym pyłkiem, stąd moje pytanie. U mnie niestety są jeszcze dość małe i nie miałem okazji ich tak zapylić. Dzięki PWF38 na pewno w tym roku nie kwitła - jeszcze z sezon jej prawdopodobnie do tego brakuje. Co do F27B będę musiał się dokładniej przyjrzeć, bo wszystkim kapturnicom wycinałem na bieżąco pędy kwiatowe nie przywiązując wagi u których one występowały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Maja 2018 Autor Share Napisano 29 Maja 2018 Sprawdziłem przed chwilą - F27B kwitła w tym roku - widzę ślady po ściętych pędach kwiatowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 29 Maja 2018 Share Napisano 29 Maja 2018 Sprawdziłem przed chwilą - F27B kwitła w tym roku - widzę ślady po ściętych pędach kwiatowych. Kurde szkoda, że ścinałeś pędy. Jak ktoś lubi te wszystkie mutacje typu lidless to można się trochę pobawić z zapylaniem. W tym roku wysiałem trochę nasion z F25C 'Claret' i powoli widać już, że niektóre siewki będą lidless. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Maja 2018 Autor Share Napisano 29 Maja 2018 Można się w przyszłym roku pobawić. Rozumiem, że wszystkie 3 wspomniane kapturnice trzeba poddać samozapyleniu aby mieć szanse na lidless? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi