Skocz do zawartości

Ptaah

Ptaah

Rekomendowane odpowiedzi

Można się w przyszłym roku pobawić. Rozumiem, że wszystkie 3 wspomniane kapturnice trzeba poddać samozapyleniu aby mieć szanse na lidless?

Tak, trzeba je zapylić własnym pylkiem. Z takich znanych klonów najczęściej lidlessy wychodzą z MK25C i MK F174. Inne, z których ludziom podobno czasami wychodzą to F38 PW, MKF27 (tutaj nie wiem jeszcze jaki dokładnie klon bo jest A, B, C), rubricorpora 'Burgundy'. Ogólnie mutacja ta pojawią się tez bardzo rzadko przy innych flavach ale praktycznie tylko przez zapylenie kwiatu własnym pyłkiem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
  • Odpowiedzi 220
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Tym razem kilka zdjęć H. folliculata - jeśli mnie moja zawodna pamięć nie myli to tego gatunku do tej pory nie prezentowałem na łamach forum. Nie należy on do moich ulubionych z racji charakteru wzrostu (liście mają tendencję wyrastania raczej na boki, przez co roślina "pochłania" sporo przestrzeni w terrariach).

Heliamphora folliculata (Murosipan Tepui)

post-6425-1529305415_thumb.jpg

post-6425-1529305423_thumb.jpg

post-6425-1529305431_thumb.jpg

post-6425-1529305440_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 11 months later...

Pora na trochę zdjęć moich mniej ulubionych grup roślin - muchołówek i kapturnic. Prawie wszystkie mają się obecnie bardzo dobrze pomimo zimnej wiosny z częstymi przymrozkami (straciłem przez nie sporo rosiczek, których nie przypilnowałem w porę).

Kilka doniczek z młodymi osobnikami klonów 'Clumping Cultivar' i 'B52' (u góry). Ten drugi z wyraźnie większymi pułapkami.

post-6425-1560057817_thumb.jpg

D. muscipula 'Jaws Smiley' o agresywnym wyglądzie - wolę jednak kultywar 'Alien'

post-6425-1560057821_thumb.jpg

Jeden z egzemplarzy z tegorocznej rozsady D. muscipula 'Alien' z pułapką o długości blisko 4cm. To nie jest pełnia możliwości tej rośliny.

post-6425-1560057813_thumb.jpg

S. oreophila "Heavy veined" (Sand Mountain) - Christian Klein - wierzę, że jest to klon z dużym potencjałem, który jednak do pełnego wybarwienia potrzebowałby innego słońca i klimatu.

post-6425-1560058399_thumb.jpg

S. flava - Giardino Carnivoro - roślina otrzymana kiedyś od włoskiego sprzedawcy w gratisie, który okazał się być jednym z najpiękniejszych w mojej kolekcji klonów S. flava. Przypomina nieco bardzo ceniony F88. Jak to często nie doceniamy tanich i prostych w uprawie roślin.

post-6425-1560058521_thumb.jpg

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Sarracenia flava var. ornata (Heavy veined, P. Wilson, F38, RvL-FL09) - pięknie użyłowana kapturnica, jeden z moich lepszych zeszłorocznych nabytków.

post-6425-1560058875_thumb.jpg

Sarracenia flava 'Pocahontas' - klon S. flava var. flava będący jednym z moich ulubionych z tej odmiany. Co roku raczy mnie burzą liści.

post-6425-1560058880_thumb.jpg

Sarracenia 'Max Rawlings' - niedawno zarejestrowany kultywar o bardzo intensywnym wybarwieniu liści.

post-6425-1560058893_thumb.jpg

Sarracenia 'Leah Wilkerson' - jedna z najwyższych w tym roku kapturnic, nie dorastająca jednak do pięt będącej w tle S. 'Brooks Hybrid'

post-6425-1560058884_thumb.jpg

Sarracenia 'Leviathan' - kolejny, niedawno zarejestrowany, gigant. Zdecydowanie wyższy od S. 'Leah Wilkerson', jednak wciąż ustępujący wzrostem S. 'Brooks Hybrid'. Biorąc pod uwagę jego młody wiek liczę na więcej w kolejnych sezonach :)

post-6425-1560058889_thumb.jpg

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma nic przyjemniejszego niż wstać rano i zobaczyć, że Ptaah zaktualizował swój temat i to o zdjęcia kapturnic i mucholi :D

Wszystkie bardzo dobrze się prezentują! Zazdroszczę w szczególności D.m. 'Jaws smiley' - w moich warunkach zawsze po zimie wygląda mizernie w stosunku do końcówki poprzedniego sezonu. U Ciebie prezentuje się, jak na ten miesiąc, fenomenalnie...

Powiedz tylko, czemu z Ciebie taka sknera i nie piszesz konkretnych nazw kultywarów ze zdjęć?? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma nic przyjemniejszego niż wstać rano i zobaczyć, że Ptaah zaktualizował swój temat i to o zdjęcia kapturnic i mucholi :D

Wszystkie bardzo dobrze się prezentują! Zazdroszczę w szczególności D.m. 'Jaws smiley' - w moich warunkach zawsze po zimie wygląda mizernie w stosunku do końcówki poprzedniego sezonu. U Ciebie prezentuje się, jak na ten miesiąc, fenomenalnie...

Powiedz tylko, czemu z Ciebie taka sknera i nie piszesz konkretnych nazw kultywarów ze zdjęć?? ;)

Ależ cała przyjemność po mojej, że tak powiem, stronie :)

D. muscipula 'Jaws Smiley' nie jest moją ulubienicą ze względu na to, że zawsze wygląda dużo gorzej od podobnego kultywaru 'Alien'. W tym roku nie jest jednak źle. Nie powypisywałem nazw roślin nad zdjęciami, bo poszedłem na łatwiznę :) Każde zdjęcie ma wklejoną nazwę, więc z dublowania tejże tym razem zrezygnowałem. Mój błąd. Przestałem też fotografować kapturnice i muchole na czarnym tle, bo mam za dużo z tym zachodu. Helki pozostaną uprzywilejowane.

Odnośnik do odpowiedzi

Sarracenia 'Beryl'

post-6425-1560753129_thumb.jpg

Sarracenia flava var. ornata MK F88 - klon uważany za jeden z najlepszych spośród S. flava i zdecydowanie jeden z moich ulubionych.

post-6425-1560753143_thumb.jpg

Sarracenia flava var. atropurpurea MK F27B - w tym roku roślina ta uzyskała JAKIEŚ wybarwienie, wciąż dalekie od oczekiwanego. Na szczęście mam kilka innych klonów S. flava czerwieniejących się dużo chętniej.

post-6425-1560753137_thumb.jpg

Sarracenia 'Max Rawlings' - musiałem dać dubla. Urzeka mnie ta kapturnica.

post-6425-1560753150_thumb.jpg

Sarracenia oreophila (Heavy veined, purple throat) - zdecydowanie jeden z ładniejszych przedstawicieli tego gatunku. Liście już mocno dojrzałe, zapewne niedługo pozamierają na okres letni.

post-6425-1560753157_thumb.jpg

Sarracenia x moorei ['Wilkerson's White Knight' x 'Adrian Slack'] - jedna z moich ciekawszych siewek o już sporych jak na swój wiek liściach oraz oryginalnej barwie

post-6425-1560753162_thumb.jpg

Sarracenia x moorei ['Wilkerson's White Knight' x 'Adrian Slack']

post-6425-1560753167_thumb.jpg

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Sarracenia oreophila "Heavy veined" (Sand Mountain) - Christian Klein

W końcu z silnym wybarwieniem. Nie mam teraz wątpliwości, że posiadamy w kolekcjach kilka ładnych klonów odmiany ornata - kwestia odpowiedniego słońca.

post-6425-1561617830_thumb.jpg

Sarracenia flava var. atropurpurea "Small lid"

Rezultat zeszłorocznej bodaj wymiany z Iglacym. Piękna roślina, na ten moment średniej wielkości.

post-6425-1561617810_thumb.jpg

Sarracenia x [flava var. cuprea x 'Adrian Slack']

Jedna z ulubionych przeze mnie krzyżówek - taki 'Adrian Slack' w wersji cuprea :)

post-6425-1561617817_thumb.jpg

Sarracenia x moorei 'Helen Mary'

Roślina otrzymana jako malutka sadzonka. Zdążyła w moich warunkach trochę podrosnąć i wierzę, że w przyszłym roku będzie już okazała.

post-6425-1561617824_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Dionaea muscipula 'Bohemian Garnet'

Jeden z najstarszych "specjalnych" klonów muchołówek i jak się okazuje - ponadczasowy. Wciąż trudno o dobrze rosnące rozetowe i czerwone muchołówki. Jedyny dla mnie minus to średni rozmiar dorosłej rośliny.

post-6425-1561875938_thumb.jpg

Dionaea muscipula 'Burbank's Best'

Klon, który ponoć z założenia powinien pozostawać w każdych warunkach zielony lub prawie zielony i taki faktycznie jest od kiedy go mam. Tworzy ładne rozety.

post-6425-1561875943_thumb.jpg

Dionaea muscipula "Red Shark"

Świetna roślina i jedna z moich ulubionych, ce[beeep]ąca się wigorem, dużym rozmiarem, krótkimi zębami i czerwonym wybarwieniem. Do tego rośnie w rozetę - nie strzela liśćmi w kosmos :P Na busz przyjdzie mi jeszcze poczekać, ale muchołówka pewnie zmierza w tym kierunku :)

post-6425-1561875948_thumb.jpg

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Sarracenia 'Beryl' piękna odmiana, ładnie wybarwiona! :)

Sarracenia x moorei ['Wilkerson's White Knight' x 'Adrian Slack'] różowa obwódka jest obłędna, ciężko znaleźć takie okazy! :) Dobrze, że jest gdzie podziwiać u takiego fachowca! :)

Odnośnik do odpowiedzi

@Łukash Dzięki, aczkolwiek ten różowy pierścień pojawia się troszkę później. Najpierw liście mają barwę jak na drugim zdjęciu.

Poniżej wstawiam trochę starszych zdjęć heliamfor, których dotąd nie zamieściłem na łamach forum.

Heliamphora minor "Velvet" (Cerro la Luna)

Bardzo ładny klon H. minor var. minor o ciekawym wybarwieniu liści i dobrze ukształtowanej łyżce nektarowej. Chyba mój ulubiony z tej odmiany.

post-6425-1562138237_thumb.jpg

post-6425-1562138241_thumb.jpg

Heliamphora nutans "Giant clone" (Roraimita)

Duży klon H. nutans o ciekawym kształcie liści. Zdecydowanie zauważalny jest wpływ H. glabra (m. in. charakterystyczna łyżka nektarowa oraz gładkie wnętrze liści), także mamy tu do czynienia z nieco "podrasowaną" rośliną :)

post-6425-1562138266_thumb.jpg

post-6425-1562138270_thumb.jpg

post-6425-1562138274_thumb.jpg

Heliamphora spec. Yuruani B

Na temat tego klonu nie ma praktycznie żadnych informacji. Trudno zatem stwierdzić czy Yuruani Tepui to faktyczne miejsce pozyskania rośliny czy też nasion, z których powstała. Wygląda mniej lub bardziej jak H. nutans, z ewentualną nutą H. glabra.

post-6425-1562138254_thumb.jpg

post-6425-1562138259_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Powrót do muchołówek...

Dionaea muscipula "Carnivoria 012"

Chyba ten klon zmienił nazwę na "Little Devil" jednak nie mam co do tego pewności. Jest to bardzo mała, kompaktowa muchołówka. Urocza.

post-6425-1563601815_thumb.jpg

Dionaea muscipula "GJ Error"

Ładna muchołówka o typowych kształtach i wybarwieniu z jedną zasadniczą różnicą - pułapki nie reagują na bodźce :)

post-6425-1563601823_thumb.jpg

Dionaea muscipula 'Harmony'

Nie dorastający do dużych rozmiarów, aczkolwiek ładny i interesujący kultywar z prawie bezzębnymi pułapkami.

post-6425-1563601828_thumb.jpg

Dionaea muscipula "Mutant #1"

Tu coś dla miłośników miniaturyzacji - muchołówka w wersji nano :) Jej średnica to ok. 1cm.

post-6425-1563601836_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka moich lepiej obiecujących siewek kapturnic, których z braku czasu i determinacji tym razem nie podpisałem. Rodzicami byli w różnej konfiguracji 'Adrian Slack', 'Leah Wilkerson' oraz "Wilkerson's White Knight".

post-6425-1563602279_thumb.jpg

post-6425-1563602291_thumb.jpg

post-6425-1563602296_thumb.jpg

post-6425-1563602301_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi