Skocz do zawartości

Mój wysiew rosiczek.

maciek0421

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Niedawno wysiałem nasionka 3 gatunków rosiczek: "red", "albino", "aliciae".

Nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze, ponieważ nie kiełkują już prawie miesiąc. Czy to normalne? Poniżej napiszę jak je wysiałem.

Wysiew:

1.Zmieszałem torf sphagnum z wodą.

2.Przełożyłem go do doniczki mającej około 15cm, wys. torfu ~13,5cm.

3.Rozsypałem nasionka po powierzchni.

4.Nalałem wody do podstawki.

5.Odstawiłem w słoneczne miejsce.

6.Doniczkę z droserą albino, na której najbardziej mi zależy zakryłem miską w taki sposób, aby umożliwić przepływ powietrza i trochę zwiększyć wilgotność.

Proszę o pomoc. ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

2.Przełożyłem go do doniczki mającej około 15cm, wys. torfu ~13,5cm.

Wytłumacz mi, dlaczego użyłeś tak wysoką doniczkę ? Moim zdaniem, całkowicie to się mija z celem.

5.Odstawiłem w słoneczne miejsce.

Zastanawiam się gdzie mieszkasz, skoro mówisz że słoneczne miejsce, patrząc na aktualną sytuację pogodową.

6.Doniczkę z droserą albino, na której najbardziej mi zależy zakryłem miską w taki sposób, aby umożliwić przepływ powietrza i trochę zwiększyć wilgotność.

Podane gatunki spokojnie Ci wyrosną, bez zwiększania dodatkowo wilgotności.

Podsumowując, podstawowe błędy jakie zrobiłeś moim zdaniem to za wysoka doniczka oraz przykrywanie "miską" w celu zwiększenia wilgotności, co jest całkowicie zbędne dla podanych gatunków, a w połączeniu w obecną sytuacją pogodową (mało słońca) może sprawić, że podłoże razem z nasionami zacznie pleśnieć, a to będzie oznaczało jedno.

Nasiona rosiczki mogą Ci wykiełkować po tygodniu, dwóch, a czasami po kilku miesiącach, wszystko zależy od warunków jakie im zapewnisz. Na Twoim miejscu, w pierwszej kolejności ściągnąłbym tą miskę i zadbał o to, aby podłoże nie było zbyt mokre, a jedynie lekko wilgotne ... no i musisz czekać na słońce.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak poprzednik :)

Miski się pozbądź. W ten sposób jedynie doprowadzisz do pleśni, a nasionom nie pomożesz. Te gatunki do kiełkowania nie potrzebują cudów. Pogoda średnia, słońca mało. Potrzeba czasu. W zeszłym roku mniej więcej o tej porze, moje 'Albino' potrzebowały około miesiąca, gdzie 'All Red' wysiane w tym samym czasie około tygodnia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

ja ci powiem, jak to z moimi capensisami było:

Miałem 12 pędów kwiatowych no i się same rozsiały do okolicznych doniczek, w tym do dzbanecznika, który ma taką kopułę zrobioną z pustej 5 litrowej butelki (jak tam się znalazły, nie pytajcie, nie wiem...). W warunkach wysokiej wilgotności, praktycznie 0 przewiewu wyrosło ich tak dużo, że całe podłoże jest od nich zielone. Swoją drogą, będę musiał z nimi coś zrobić, bo jak ta horda podrośnie to mi jeszcze dzbanecznika zagłuszą :)

Odnośnik do odpowiedzi