orzech45 Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Hej! Ostatnio zauważyłem czerwone plamy na końcówkach dzbanków mojego cefala. Czy to grzyb, czy po prostu go troszkę przesuszyłem ? Zdjęcie w załączniku. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Nic takiego, dzbanki albo się wybarwiają, albo co bardziej prawdopodobne będą po prostu usychać. Normalna sprawa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Dawno go przesadzałeś? Jaka mieszanka, doniczka? Bo na tym zdjęciu wygląda jakby to był czysty torf. A co do plamek to tak jak wyżej, naturalna sprawa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 7 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Dziękuję za szybką odpowiedź . Nie wiem co to za mieszanka, była "fabrycznie" jak kupowałem roślinkę w carnisanie. Czyli nie ma powodów do obaw, jeszcze raz dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Wydaje mi się, że się wybarwia, ponieważ więdnięcie dzbanków od środka wydaje się dziwne. I pytanko. Jaki rozmiar kupowałeś i kiedy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Wydaje mi się, że się wybarwia, ponieważ więdnięcie dzbanków od środka wydaje się dziwne. I pytanko. Jaki rozmiar kupowałeś i kiedy? Cefalki wybarwiają się od góry, przynajmniej u mnie. Mi się wydaje, że będą obsychać w wyniku aklimatyzacji, bo zrozumiałem, że to świeży zakup. Dlatego właśnie od spodu się wybarwiają, a za moment staną się żółte i uschną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 7 Kwietnia 2015 Share Napisano 7 Kwietnia 2015 Moim zdaniem dzbanuszki obumierają, co jest normalne - aklimatyzuje się. Jeśli by się wybarwiały to od góry - od strony słonka. Zastanawia mnie, dlaczego biedaka wkopałeś tak głęboko w doniczkę. Dużo bardziej by mu się podobało, jakbyś mu górkę usypał. Będzie lepiej oświetlony i przewietrzony. I najzwyczajniej w świecie - będzie ładniej wyglądał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Przepraszam, że nie odpisywałem ale ostatnio miałem wiele rzeczy do zrobienia . Nie jest to aklimatyzacja, gdyż tego cefala posiadam od jakiegoś już roku, w niezmiennych warunkach. Zdziwiło mnie to usychanie dzbanków, bo przez ten cały rok nic złego się z nim nie działo Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez orzech45 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Tydzień temu założyłeś temat, jak wygląda sytuacja dzbanków dzisiaj? Jeśli masz go rok czasu i nic się nie działo wcześniej, to obstawiam że po prostu dzbanki zaczynają usychać, kiedyś to musiało nastąpić, w to miejsce wyrosną nowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 W sumie dużo się nie zmieniło oprócz tego, że na innych dzbankach też zaczęły pojawiać się te czerwonawe kropki. Plamki się nie powiększają, są cały czas takie same :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Czyli zaczął się wybarwiać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 13 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2015 Oo to fajnie . Dziękuję za pomoc, w razie jakby coś się złego jeszcze działo, dam znać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 13 Kwietnia 2015 Share Napisano 13 Kwietnia 2015 U mnie też są takie plamki na dzbankach od ponad pół roku(cefala mam od roku) i ani nie usychają ani nie wybarwiają się ani się nie powiększają. Mam taką samą zagwozdkę co autor tematu i żadna odpowiedź się nie sprawdza z ww. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech45 Napisano 20 Maja 2015 Autor Share Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Po dwóch miesiącach trochę mu się pogorszyło (warunki niezmienne). Ktoś wie, jak mu pomóc? @edit - to nie wybarwianie, bo kilka dzbanków przez te czerwone plamy uschło Edytowane 20 Maja 2015 przez orzech45 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Co mu się pogorszyło? Moim zdaniem Cephalotus wygląda dobrze, jest jedynie trochę niedoświetlony Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi