Skocz do zawartości

Czerwone plamy na cefalotusie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja na Twoim miejscu, to przesadziłbym tego cefala do mieszanki piasku (żwirku) z torfem w proporcji 2:1. Co do "fabrycznej" mieszanki od carnisany, to miałbym jednak obawy i nie byłbym jej taki pewien. Prawdopodobnie cefal rośnie Ci w samym torfie. Ja po zakupie cefala u carnisany - który rosnął także tylko w torfie - od razu wymieniłem mu podłoże.

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię, żeby była to kwestia ziemi, bo cefal rósł sobie w tej rok i było mu bardzo dobrze. Dopiero ostatnio zaczął tracić liście (teraz ok połowa jest już żółta, albo uschła, boję się, że stracę mojego jedynego cefala :( ). W ogóle dziś w podstawku od tego cefala znalazłem dziwnego robaka. Może to kwestia przypadku, że się tam znalazł (wszedł przez otwarte okno), albo to początek jakiejś inwazji (nigdzie więcej podobnych nie znalazłem). Wrzucam zdjęcie robaczka. Echh, co robić? Może rzeczywiście go przesadzić, tylko nie wiem, czy przesadzenie go już do końca nie zabije :/

post-6433-1433883401_thumb.jpg

Edytowane przez orzech45
Odnośnik do odpowiedzi

Robak to raczej kwestia przypadku.

Już nie jedna osoba Ci pisała, że podłoże jest nieodpowiednie. Cefal to kapryśna roślina...może i dwa lata rosnąć w złym podłożu a przyjdzie rok trzeci i padnie w tydzień właśnie przez podłoże albo inny nieznany czynnik, ktory wcześniej był taki sam i było dobrze. Jakbyś miał dobrą mieszankę, przynajmniej to moglibyśmy wykluczyć, a teraz nie wiadomo czy to wszystko wina podłoża, na co i ja stawiam, czy jeszcze czegoś innego.

Opisz dokładnie warunki...jaki parapet, jak i co ile podlewasz. No i zdjęcia tych czerwonych plam to by się lepsze przydałby bo nie wiadomo czy to grzyb jakiś czy roślina naturalnie wybarawia się do słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz go od roku i dotąd ani jednego dorosłego dzbanka, to chyba nie było mu aż tak dobrze - żył, i to na tyle. Myślę, że warto coś zmienić i

jak poprzednicy sugeruję zmianę podłoża na świeże z dodatkiem żwirku (co najmniej 1:1). Jeśli masz możliwość wsadź go do wyższej doniczki i daj warstwę keramzytu (lub innego drenażu) na spód, a do podstawka ok. 1 cm wody. Zmiana podłoża może pomóc, a zaszkodzić nie powinna. Jak go zgrabnie przesadzisz, to może nawet tego nie poczuć.

Powodzenia ;)

P.S. Przy przesadzaniu warto usunąć uschnięte dzbanki i liście.

Edytowane przez Noliena
Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to w takim razie będę go przesadzał. Czyli do torfu dodać żwirek taki np z obi w proporcjach ok 1:2? I jak zrobić to tak, żeby system korzeniowy zbytnio nie ucierpiał?

I gdy na dnie doniczki położę keramzyt, to doniczka ma cały czas stać w wodzie? Zwykle tego cefala podlewałem tak, że gdy wciągnął wodę z podstawka to odczekiwałem dzień (max 2) i dolewałem.

PS: Wrzucam jeszcze zdjęcie liścia

post-6433-1433944544_thumb.jpg

Edytowane przez orzech45
Odnośnik do odpowiedzi