Mort Napisano 18 Czerwca 2006 Share Napisano 18 Czerwca 2006 Kilka ciekawych rosiczek - nie wiem czy to mutacja czy gatunek... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 18 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2006 Reszta fotek: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 18 Czerwca 2006 Share Napisano 18 Czerwca 2006 Bardzo ciekawe :shock: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1987 Napisano 18 Czerwca 2006 Share Napisano 18 Czerwca 2006 Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam.Moim zdaniem to jest jakas mutacja, ale prawde mowiac bardzo ladnie wyglada ta roslinka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 18 Czerwca 2006 Share Napisano 18 Czerwca 2006 na pewno oryginalnie widziałem podobne mutacje roślin hodowanych w zanurzeniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 18 Czerwca 2006 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2006 spróbuje zdobyć taką rosiczke, ale będzie raczej ciężko... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 18 Czerwca 2006 Share Napisano 18 Czerwca 2006 skąd pochodzą te zdjęcia ?? i skąd możesz ja załatwić :> jakby co to służe pomocą przy rozmnażaniu z liści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 18 Czerwca 2006 Share Napisano 18 Czerwca 2006 Wygląda suuuuuper. Jak zmutowana capensis "broad leaf". :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 18 Czerwca 2006 Share Napisano 18 Czerwca 2006 No nieźle to wygląda ! Ale będzie ogrom kwiatów jak te pędy zakwitną ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 18 Czerwca 2006 Share Napisano 18 Czerwca 2006 To mutacja. Teraz jest późno, ale może jutro po pracy uda mi sie znaleźć kwietnik z artykułem na ten temat. Czasem zdarza się, że zrośnięciu ulegają łodygi kwiatowe lub całe łodygi roślin. Ja często spotykam się z tym u mniszków. Generalnie się to nie dziedziczy, choć istnieje odmiana wierzby ze zrośniętymi pędami i można ją rozmnażać. Jutro może uda mi się napisać więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 19 Czerwca 2006 Share Napisano 19 Czerwca 2006 a mi się wydaje że to po prostu krzyżówki, i że byly chyba dokładnie opisanie na jakiejś stronce... :???: o ile pamiętam to część tych zdjęć to chyba drosera capensis x aliciae Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 19 Czerwca 2006 Share Napisano 19 Czerwca 2006 aliciae x capensis wygląda tak: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 19 Czerwca 2006 Share Napisano 19 Czerwca 2006 Nie nie to sa dwie zupelnie inne roslinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 19 Czerwca 2006 Share Napisano 19 Czerwca 2006 Staśmienie łodygi - inaczej fascjacja. Niektóre rośliny mają dziwaczne łodygi, wyglądające jakby kilka pędów złączyło się razem w jeden płaski pasek. Zjawisko takie nazywa się staśmieniem łodygi. Jego przyczyna nie jest bliżej określona, lecz uważa się, że wpływ na nie mogą mieć nagłe wstrząsy, takie jak gwałtowne zmiany pogody. Zniekształcone łodygi mogą mieć zupełnie normalne kwiaty, lecz czasem występuje ich deformacja. W przypadku naparstnicy (Digitalis) mogą mieć one formę dysku, a nie - jak zazwyczaj - kształt dzwonka. Na staśmienie łodyg nie ma lekarstwa i nie jest ono zaraźliwe. Co więcej, roślina której łodygi są zniekształcone jednego roku, często za rok wydaje normalne pędy. http://www.gardener.republika.pl/slowniczek.html http://www.tomszak.pl/czarciemiotly.html http://portalwiedzy.onet.pl/36931,,,,stasm...dygi,haslo.html Najbardziej znanym gatunkiem ze staśmieniem jest celozja grzebieniasta, często spotkać można również grzebieniaste gatunki wilczomleczy Euphorbia. Jak ktoś ma Kwietnik numer 11 (71) z 2000 roku to może poczytać więcej - ja swój zgubiłem :/ Nie znam czeskiego, ale tu http://www.sweb.cz/kaktusy-dk/html/semena_s.htm można chyba kupić nasiona tej mutacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Rybak Napisano 19 Czerwca 2006 Share Napisano 19 Czerwca 2006 rosiczka ze zdjęcia to d. capensis "cristate" to jest chyba mutacja ktura się daje rozmnażac chyab tyle wiem na jeje temat :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi