Skocz do zawartości

Osada wiatru - projekt gry

Pawianus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Doszedłem do wniosku, że chciałbym stworzyć grę dostępną przez przeglądarkę.

Nie chciałby zdradzać jej założeń, dlatego pomyślałem, że mógłbym użyć czegoś podobnego do chmury tagów.

Jeśli ktoś po przeczytaniu tej sterty słów poczuje, że coś zainteresowało to proszę o kontakt.

[gra, fantasy, walka, magia, wojna, bitwy, doświadczenie, poziomy, umiejętności, punkty, turnieje, miasta, świat, statki, bronie, materiały, przedmioty, crafting, potwory, przeciwnicy, treningi, tajemnice, praca, szkolenie, mityczne stwory, kolekcje, osiągnięcia, złoto, gildie, klasy, profesje, lokalizacje, budynki]

Mógłbym pisać więcej jednak nie chciałbym się za bardzo rozpędzać. Jeśli uda się zrealizować to co zaplanowałem to już będzie bardzo dobrze. Tak więc szukam chętnych do pomocy w tym przedsięwzięciu. Mam możliwości wystarczające do ukończenia tego projektu jednak samemu zajmie to naprawdę sporo czasu. Dlatego zwracam się o pomoc do wszystkich chętnych. Co do samej gry to mam już trochę obmyślany cały projekt. Kilka kwestii wymagałoby dyskusji jednak samemu ciężko to wykonać :). Jedyne założenie to takie aby ta gra była darmowa.

Poszukuję ludzi, którzy mogliby mi pomóc z:

- projektem (muszę przedyskutować pewne tematy związane z grą)

- grafiką (nie ważne zwykłą czy komputerową, to zawsze zabiera mi baaaardzo dużo czasu)

- kodowaniem (wystarczy znajomość HTML i CSS, chodzi o poprawki w kodzie, logiką zajmę się sam)

- tekstami (chodzi krótkie opisy, treści stylizowane oraz historię)

- poszukiwaniem (dziwne :) chodzi o osobę, która poświęciłaby trochę czasu na poszukiwania i weryfikowania informacji w Internecie, jak co wygląda, jak działa itp. nikt nie wie wszystkiego, a sprawdzanie wielu rzeczy naprawdę sporo zajmuje)

- forum (zawsze strasznie mnie to odciąga od pracy, potrzebowałbym kogoś do pomocy z ogarnięciem forum)

- testami (to trochę w późniejszym terminie, ale na początku będzie to mała grupka)

To są potrzeby na sam początek. Później pojawi się więcej pozycji. Najbardziej zależy mi na tym aby znalazł się ktoś do przedyskutowania ze mną całej koncepcji gry.

Tak więc jeśli ktoś byłby zainteresowany to prosiłbym o kontakt na adres: kumulugma@gmail.com

Jeśli nie czujesz się na siłach, a chcesz pomoc to prosiłbym także o wypełnienie tej ankiety:

link dostępu: http://moje-ankiety.pl/respond-75183.html

Pomoże mi to w lepszym opracowaniu gry.

Chętnie odpowiem też na wszelkie pytania.

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

W czym w ogóle zamierzasz tą grę pisać? Jakim językiem operujesz? :) Podobnych projektów jest masa, sam ostatnio coś podobnego robiłem na zaliczenie na studia, więc zastanawiam się co Twoja gra miałaby mieć takiego, czego nie mają pozostałe, czym chcesz przyciągnąć gracza przed ekran :)

Odnośnik do odpowiedzi

W czym w ogóle zamierzasz tą grę pisać? Jakim językiem operujesz? :) Podobnych projektów jest masa, sam ostatnio coś podobnego robiłem na zaliczenie na studia, więc zastanawiam się co Twoja gra miałaby mieć takiego, czego nie mają pozostałe, czym chcesz przyciągnąć gracza przed ekran :)

Masz rację, takich tytułów jest masa. Każdy z nich oferuje coś innego. W niektórych czegoś brakuje, w innych nie... Czasem potrzebna jest po prostu alternatywa inna od pozostałych. W końcu każdy myśli inaczej. Chciałbym do tego podejść jednak z innej strony. Powiedzmy, że mam swoją własną wizję takiej gry. Jednak wiem, że moje pomysły są czasem poronione... Dlatego potrzebowałbym kogoś do pomocy. Kogoś kto mógłby odpowiednio popchnąć tok myślenia. Bo zawsze gdy zbierze się trochę większa grupka zapaleńców z jakiegoś tematu to może powstać coś ciekawego. Tu nie chodzi o grę hit... Bardziej o grę dla małego grona, któremu będzie ona sprawiać frajdę. Cóż tyle jeśli chodzi o samą grę.

Co do samego "aktu" jej pisania to nie jest to problemem. Wybór technologii będzie zależał od tego czy znajdzie się ktoś chętny do pomocy. Mam tutaj swoich faworytów (technologie) jednak nie ma jakichś szczególnych oporów przed nauczeniem się czegoś nowego. W końcu gra przeglądarkowa jest o tyle specyficznym typem, że umożliwia (a często wymusza) zastosowanie wielu języków. Bardzo możliwe, że zastosuję jakiś obiektowy framework PHP. Wszystko zależy od tego jak zamknie się to na etapie projektowania. Co ostatecznie będę chciał od takiej gry... Przyrzekłem sobie, że już nigdy nie będę podejmował decyzji związanych z wykonaniem aplikacji przed ukończeniem fazy projektowej... Kilka razy dało mi się to już we znaki, tym razem chcę być mądrzejszy.

Odnośnik do odpowiedzi