Freedy Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Jakie są różnice pomiędzy zapisamy - Dionea muscipula, Dionea muscipula Typical, Dionea muscipula Regular form ? Spotkałem się ze wszystkimi określeniami przykładowo w heldrosie jest zwykła jako odmiana typowa, czy jest to ta sama muchołówka co ta bez konkretnej nazwy czyli "Dionea muscipula" ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Nie ma żadnych różnic. Z formalnego punktu widzenia poprawny jest tylko zapis Dionaea muscipula. Dopisków w rodzaju regular czy typical się nie stosuje. Jeśli nie ma odmiany czy nazwy kultywaru - wiadomo że chodzi o formę typową. Natomiast z punktu widzenia sklepu wygodniej jest dopisać coś w rodzaju 'regular form', bo jak tego nie ma to część klientów będzie się dopytywać czy to forma typowa, miks form, kultywarów, itp. Im więcej informacji podasz, tym mniej masz korespondecji do pisania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freedy Napisano 9 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Dzięki za wyjaśnienie. Przy okazji spytam się o jedno. Mam rosiczki d.pulchella które zakwitły ładnie, pojawiły się kwiatki (pojedyńczo, było ich trzy). Teraz kwiaty się pochowały są jedynie takie torebki nasienne, dzisiaj z ciekawości czy nasiona są gotowe, odciąłem jedną i myślałem że nasiona się wysypią, a tu niespodzianka w środku jednie ... mokre coś. Co zrobiłem źle? Za wcześnie je zdjąłem czy coś? Kiedy mam to zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 Dzięki za wyjaśnienie. Przy okazji spytam się o jedno. Mam rosiczki d.pulchella które zakwitły ładnie, pojawiły się kwiatki (pojedyńczo, było ich trzy). Teraz kwiaty się pochowały są jedynie takie torebki nasienne, dzisiaj z ciekawości czy nasiona są gotowe, odciąłem jedną i myślałem że nasiona się wysypią, a tu niespodzianka w środku jednie ... mokre coś. Co zrobiłem źle? Za wcześnie je zdjąłem czy coś? Kiedy mam to zrobić? Torebki powinny same pęknąć. Nie możesz ich ruszać dopóki nie zobaczysz przez szparkę nasion. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 9 Kwietnia 2015 Share Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) klik--Jak i kiedy zbierać nasiona ---klik Temat da Ci wyjaśnienie. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez wksek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi