Skocz do zawartości

Paludarium w szafce

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki czas temu niespodziewanie pojawiła się w moim domu wąska oszklona szafeczka :) Zainspirowana tematami dokkrb i jego terrariami, postanowiłam przerobić szafkę i stworzyć mały domek dla dzbaneczników :) Po licznych i pracochłonnych przeróbkach udało mi się uzyskać zbiornik 35x38x53 cm.

post-3675-1428683626_thumb.jpg

Ze względu na to, że nie jest to standardowe szklane terrarium a jedynie drewniana szafka, musiałam zabezpieczyć dno folią. Następnie przykleiłam doniczki do ścian za pomocą kleju w pistolecie, a później zarówno doniczki jak i ściany zostały obłożone pianką poliuretanową. Koniecznym elementem projektu był dla mnie pień drzewa, którego rolę pełni kora starych drzew zebrana w parku :)

post-3675-1428683646_thumb.jpg

Po piance przyszedł czas na oklejanie ścian wymieszanym kokosem i torfem. Tutaj popełniłam wiele błędów, ale w końcu to na nich człowiek najlepiej się uczy ;) Mała rada - najpierw najlepiej BARDZO dokładnie i grubo nałożyć silikon na piankę na całej ścianie, a dopiero potem podsypywać torfem ;) Ja nakładałam dość cienko i na raty więc skończyło się potem męczącym łataniem dziur....ale po trudach się udało :)

post-3675-1428683199_thumb.jpg

Na koniec oczywiście najprzyjemniejsza część czyli sadzenie roślin w składzie:

Nepenthes X 'Bloody Mary'

Nepenthes X 'Hookeriana'

Nepenthes albomarginata

Nepenthes hirsuta

Nepenthes spectabilis x jacqulineae

Napenthes ventricosa

Heliamphora heterodoxa x nutans

Utricularia alpina

Utricularia longifolia

Utricularia reniformis

Adiantum sp.

bluszcz (2 gatunki)

Oświetlenie to żarówka 15W LED. W razie potrzeby dojdzie druga. Temaperatur i wilgotności nie znam ;)

Efekt końcowy:

post-3675-1428683603_thumb.jpg

Dziękuję wszystkim tym, którzy służyli mi dobrą radą i wysłuchiwali mojego marudzenia ;) Komentarze mile widziane :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 39
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Przepięknie Ci wyszło to paludarium biedronko :)!

Może zabrzmi to dziwnie, ale efekt końcowy przypomina mi te profesjonalnie zaprojektowane gabloty z płazami i gadami w Zoo, tylko kolorowych drzewołazów brakuje :D

A ten konar na środku po prostu idealny dla pytona zielonego ^^

Tak jak napisał dokkrb, trochę czasu, trochę mszaków no i dżungla jak znalazł :D

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się, że się podoba i dziękuję za miłe komentarze :) Oczywiście w chwili obecnej to jest stan surowy, czekam aż zdecydowanie zarośnie, nie wspominając już o niekropieniu, który z przepięknej bujnej kopuły przez moje niedopatrzenie zmienił się w suszkę, na szczęście juz odrasta ;)

Comandos wysypanie torfu na piankę skonczyłoby się tym, że pianka rozprężając się pochłonęłaby cały torf, zasypanie grubą warstwą zahamowałoby jej puchnięcie, które w niektórych miejsach było wręcz wskazane. Próbowałam przykleić korę do mokrej pianki to po 10 minutach prawie w niej zniknęła, musiałam szybko ratować i przyklejać dopiero po wyschnięciu a ewentualne szpary zaklejać drugą warstwą. Myślę, że sposób sucha pianka+silikon jest zdecydowanie zalecany. Wiem, że można też też zastosować żywicę epoksydową.

Odnośnik do odpowiedzi

Biedroneczko - poziom efektu końcowego wprost proporcjonalny do stopnia marudzenia ;)

Terrarium pierwsza klasa! Bardzo, bardzo mi się podoba. Chyba specjalnie wróżyłaś, że wyjdzie maszkaron, żeby wzmocnić efekt ;) Niech rośnie pięknie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumię, ale stosując piankę niskoprężną by to aż tak nie puchło, właściwie delikatnie by spuchła.

Co nie zmienia faktu, że bardzo fajowo to wygląda :)

Ja też zawsze stosuję niskoprężną, i tak za bardzo rośnie i nic by to nie zmieniło. Gdyby to było możliwe to ktoś już by na to wpadł, a wszyscy budujący takie ścianki w paludariach czy vivariach bawią się z silikonem, ale raczej nie dla zabawy - chyba już prościej się nie da.

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi

Biedronko, to mam pytanie ...jak rozwiązałaś kwestie podlewania.... bo zastanawiam się nad czymś podobnym ale nurtuje mnie pytanie jak to wszystko podlewac... bo wiadomo...rośliny nie podlewa się do doniczki a do podstawki... a każda z osobna??? to troche czasu zajmie:D:D

Odnośnik do odpowiedzi