Skocz do zawartości

Paludarium w szafce

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście podlewam wszystko najzwyklej w świecie od góry i nie zajmuje to dłużej niz minutę ;)

od góry??? przeciez nie masz podstawek...czyli normlanie w ziemie??? bo wszedzie gdzie czytalem to nie podlewa sie do doniczki tylko podstawka....i wlasnie mnie to nurtuje troszke....

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 39
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Do podstawki podlewa się te rośliny, które wymagają stale wilgotnego/mokrego podłoża i które zwykle stoją w miejscach, gdzie jest większe parowanie (poza paludarium). Jest to podyktowane wygodą i stabilniejszymi warunkami podłoża. W paludarium na ścianach są dzbaneczniki, które rosną w luźniejszym podłożu i które akurat zwykle podlewa się od góry. Gdyby były tam rośliny wymagające jeszcze bardziej mokrego podłoża, wystarczyłoby dać więcej torfu do mieszanki albo posadzić je na dnie. Poza tym w takim paludarium podłoże schnie dużo wolniej, bo jest wyższa wilgotność. Tyle teorii, bo strukturalnego paludarium nie mam :P

A żeby nie było do końca offtopu: pięknie całość się prezentuje, a jak się omszy to będzie w ogóle bomba :) (ale plastikowy kurczaczek by się przydał ;) )

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

gryzoń silikon nakładałam palcem w rękawiczce :)

Mała aktualizacja

post-3675-1431682482_thumb.jpg

W terrarium pojawiła się druga żarówka LED 15W. Teraz drugi plan też jest pięknie oświetlony. Pozostaje jeszcze zadbać o większą szczelność zbiornika.

Wybujały U. reniformis

post-3675-1431682504_thumb.jpg

Niekropień pięknie odbił po mojej próbie zabójstwa :P

post-3675-1431682568_thumb.jpg

N. albomarginata obdarowała mnie pierwszym dzbankiem love

post-3675-1431682728_thumb.jpg

Oprócz niej pierwsze dzbanki puszcza też N. ventricosa :) Reszta na razie się ociąga ale coś tam powoli się kluje ;)

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Kolejna aktualizacja :) Jak patrzę na pierwsze zdjęcie a dzisiejsze to jestem w szoku, że tamto aż tak mi się podobało :P

Do obsady dołączył Nepenthes ampullaria love

post-3675-1434569128_thumb.jpg

N. ventricosa szaleje z dzbankami :) Jako pierwsza zaczęła dzbankować i ma ich najwięcej. Dzbanki zdecydowanie czerwieńsze niż na parapecie.

post-3675-1434569616_thumb.jpg

Nepenthes X 'Bloody Mary' caluteńki czerwony ! Dorzucenie drugiej żarówki to był strzał w dziesiątkę :) Czekam na otwarcie pierwszych dzbanków...

post-3675-1434569523_thumb.jpg

Mój zieloniutki ulubieniec - N. albomarginata już w pełni sił :) Po wielu miesiącach wegetacji na parapecie, tutaj czuje się wspaniale :) (a tuż obok ukorzenia się cefalek ;) )

post-3675-1434569562_thumb.jpg

I na koniec Utricularia reniformis uciekający z terrarium ;)

post-3675-1434569770_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz ładniej się całość prezentuje, a dużo uroku w zbiorniku wprowadza U. reniformis. Zastanawiam się czemu ja go nigdzie nie sadziłem w terrariach, bo mam go sporo, a prezentuje się nieźle. Trzeba chyba zrobić konkurencję dla U. pubescens.

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacja, pięknie skomponowane wygląda tak naturalnie , :P , mam pytanie o bluszcz czy to domowy czy taki sadzony w ogrodach

Mniemam, że to bluszcz pospolity (Hedera helix), będący gatunkiem dziko występującym na terenie Polski oraz popularną rośliną doniczkową.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Dokkrb sama jestem zaskoczona jak ładnie rośnie. Bałam się, że nie da rady w tym zbiorniku ale jak widać ma się znakomicie :) Od początku plan był taki, żeby stanowił swoisty "las" ;) Ja za to zazdroszczę Ci Twoich U. pubescens w aranżacji z helkami ;)

Ptaahu helka niestety jest za daleko od żarówki. W rzeczywistosci jednak jest tam o wiele jaśniej niz na zdjęciu ;) Na razie musi tam przewegetować aż nie zrobię dużego terrarium, wtedy dostanie honorowe miejsce tuż pod lampą :) Mimo wszystko odrobinkę rośnie, aż takiej tragedii nie ma ;)

Aleksandro tak jak Ptaah pisze to bluszcz pospolity urwany w parku :P Za pływaczem rośnie jeszcze inny bluszcz z Biedronki ale nie aż tak szybko jak ten.

Dziękuję za miłe komentarze :)

Odnośnik do odpowiedzi