LazaR Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 Oczywiście podlewam wszystko najzwyklej w świecie od góry i nie zajmuje to dłużej niz minutę od góry??? przeciez nie masz podstawek...czyli normlanie w ziemie??? bo wszedzie gdzie czytalem to nie podlewa sie do doniczki tylko podstawka....i wlasnie mnie to nurtuje troszke.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 10 Kwietnia 2015 Share Napisano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Do podstawki podlewa się te rośliny, które wymagają stale wilgotnego/mokrego podłoża i które zwykle stoją w miejscach, gdzie jest większe parowanie (poza paludarium). Jest to podyktowane wygodą i stabilniejszymi warunkami podłoża. W paludarium na ścianach są dzbaneczniki, które rosną w luźniejszym podłożu i które akurat zwykle podlewa się od góry. Gdyby były tam rośliny wymagające jeszcze bardziej mokrego podłoża, wystarczyłoby dać więcej torfu do mieszanki albo posadzić je na dnie. Poza tym w takim paludarium podłoże schnie dużo wolniej, bo jest wyższa wilgotność. Tyle teorii, bo strukturalnego paludarium nie mam A żeby nie było do końca offtopu: pięknie całość się prezentuje, a jak się omszy to będzie w ogóle bomba (ale plastikowy kurczaczek by się przydał ) Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 11 Kwietnia 2015 Share Napisano 11 Kwietnia 2015 Biedronko podbiłaś moje serce Wyszło Ci to cudownie! Nie mogę doczekać się zdjęć za kilka miesięcy, gdy wszystkie rośliny zawładną tym paludarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Wygląda to cudnie love A jak nakładałaś silikon? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 (edytowane) gryzoń silikon nakładałam palcem w rękawiczce Mała aktualizacja W terrarium pojawiła się druga żarówka LED 15W. Teraz drugi plan też jest pięknie oświetlony. Pozostaje jeszcze zadbać o większą szczelność zbiornika. Wybujały U. reniformis Niekropień pięknie odbił po mojej próbie zabójstwa N. albomarginata obdarowała mnie pierwszym dzbankiem Oprócz niej pierwsze dzbanki puszcza też N. ventricosa Reszta na razie się ociąga ale coś tam powoli się kluje Edytowane 15 Maja 2015 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Wow, cudnie to wygląda. Gratulacje! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meszugge Napisano 15 Maja 2015 Share Napisano 15 Maja 2015 Jak oglądam tak świetne realizacje to aż mam ochotę zabrać się za budowę paludarium. Na szczęście mi potem przechodzi. Będziesz coś sadzić na gałęzi u góry? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 15 Maja 2015 Autor Share Napisano 15 Maja 2015 Dzięki wielkie meszugge gałąź czeka na bluszcz żeby nim obwinąć a później którymś z pobliskich dzbanków Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 17 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2015 Kolejna aktualizacja Jak patrzę na pierwsze zdjęcie a dzisiejsze to jestem w szoku, że tamto aż tak mi się podobało Do obsady dołączył Nepenthes ampullaria N. ventricosa szaleje z dzbankami Jako pierwsza zaczęła dzbankować i ma ich najwięcej. Dzbanki zdecydowanie czerwieńsze niż na parapecie. Nepenthes X 'Bloody Mary' caluteńki czerwony ! Dorzucenie drugiej żarówki to był strzał w dziesiątkę Czekam na otwarcie pierwszych dzbanków... Mój zieloniutki ulubieniec - N. albomarginata już w pełni sił Po wielu miesiącach wegetacji na parapecie, tutaj czuje się wspaniale (a tuż obok ukorzenia się cefalek ) I na koniec Utricularia reniformis uciekający z terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Czerwca 2015 Share Napisano 17 Czerwca 2015 Coraz ładniej się całość prezentuje, a dużo uroku w zbiorniku wprowadza U. reniformis. Zastanawiam się czemu ja go nigdzie nie sadziłem w terrariach, bo mam go sporo, a prezentuje się nieźle. Trzeba chyba zrobić konkurencję dla U. pubescens. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Pięknie zakomponowane, a rośliny to okazy zdrowia Szkoda tylko, że heleczka zepchnięta w największą ciemność... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aleksandra Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 Rewelacja, pięknie skomponowane wygląda tak naturalnie , , mam pytanie o bluszcz czy to domowy czy taki sadzony w ogrodach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Rewelacja, pięknie skomponowane wygląda tak naturalnie , , mam pytanie o bluszcz czy to domowy czy taki sadzony w ogrodach Mniemam, że to bluszcz pospolity (Hedera helix), będący gatunkiem dziko występującym na terenie Polski oraz popularną rośliną doniczkową. Edytowane 18 Czerwca 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 Dokkrb sama jestem zaskoczona jak ładnie rośnie. Bałam się, że nie da rady w tym zbiorniku ale jak widać ma się znakomicie Od początku plan był taki, żeby stanowił swoisty "las" Ja za to zazdroszczę Ci Twoich U. pubescens w aranżacji z helkami Ptaahu helka niestety jest za daleko od żarówki. W rzeczywistosci jednak jest tam o wiele jaśniej niz na zdjęciu Na razie musi tam przewegetować aż nie zrobię dużego terrarium, wtedy dostanie honorowe miejsce tuż pod lampą Mimo wszystko odrobinkę rośnie, aż takiej tragedii nie ma Aleksandro tak jak Ptaah pisze to bluszcz pospolity urwany w parku Za pływaczem rośnie jeszcze inny bluszcz z Biedronki ale nie aż tak szybko jak ten. Dziękuję za miłe komentarze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 18 Czerwca 2015 Share Napisano 18 Czerwca 2015 S U P E R ! Nie widziałem wcześniej tematu, wyszło genialnie. Tylko pogratulować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi