Skocz do zawartości

Tracer274 Rośliny

Rekomendowane odpowiedzi

Po trochu będę wstawiał co tam mam. Na razie nie jest tego dużo, ale na 100% będzie więcej.

--- Muchołówka Paradisia ---

dparadisia.jpg

dparadisia2.jpg

--- Muchołówka Dentate ---

ddentate.jpg

--- Muchołówka typowa Murrrica!!! ---

damerykanska.jpg

--- Pigmejka Stelliflora ---

dstelliflora.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...
  • Odpowiedzi 150
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dziś miałem trochę czasu to porobiłem parę zdjęć. W większości przypadków zdjęcia są grupowe ale jest też kilka pojedynczych.

--- DROSERA BINATA VAR. MULTIFIDA --- ok. 3mc

DBinata.v.Multifida.jpg

--- DROSERA CAPENSIS --- ok. 6mc

DCapensis.jpg

--- DROSERA VENUTSA --- ok. 6mc z czego jedna była specjalnie traktowana i chyba nie muszę mówić która :).

DVentusa.jpg

DVentusa2.jpg

DVentusa3.jpg

DVentusa4.jpg

--- MUCHOŁÓWKI --- różne odmiany za jakiś czas powrzucam zdjęcia pojedynczych roślin.

DM1.jpg

DM2.jpg

DM3.jpg

DM4.jpg

--- DZBANECZNIKI --- Tak wiem że Bloody Mary jest źle podpisana ale do tej pory nie mam ochoty tego zmieniać ^^.

Nepenthes.jpg

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Jak dużo muchołówek! Jakie fajne domki dla roślin. Wspaniale to wygląda a rosiczki pięknie kropelkują!

Dziękuję. Staram się pierw zapewnić dobre warunki dla roślin, a dopiero później skupiać się na uprawię. No i mam kilka nowych zdjęć.

--- ROSICZKI --- W większości capensis oraz aliciae, ale jest tam też parę innych gatunków. Capensisy idą w całości do sklepu zoologicznego, który kupuję u mnie rośliny.

DM5.jpg

DM6.jpg

--- NEPENTHES x BLOODY MARY --- Mam ją pół roku. Zakupiłem jako małą roślinkę i już trochę podrosła. Niedawno pojawił się odrost u którego bardzo szybko rosną dzbanki.

NBloodyMary.jpg

NBloodyMary2.jpg

NBloodyMary3.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

super okej

Jakich lamp używasz ?

Sylvania grolux 39W T5 8500K - 2 sztuki na półkę. Rośliny a szczególnie muchołówki pięknie się przy nich wybarwiają. Oczywiście zajmuje to więcej czasu niż przy słońcu, ale oświetlenie jest stabilne pełne przez cały dzień. Czas naświetlenia to 16h poza okresem zimowym.

Odnośnik do odpowiedzi

Nareszcie przyszyły rośliny z importu. Dziś rano posadzone. Dostały koktajl na wzmocnienie i mam nadzieje, że nie będzie problemu. Stan jest różny zależy jak zniosły podróż. Zrobiłem też zdjęcia dwóm pozostałym dzbankom jakie posiadam.

--- DIONAEA GALAXY ---

galaxy.jpg

--- DIONAEA JAWS SMILEY ---

jawssmiley.jpg

--- DIONAEA DRACULA --- - Z nieproszonym gościem. Razem z nim dostałem jakąś rosiczkę, która mocno splątała się z muchołówką. Wolę odczekać aż roślina odzyska siły i wtedy usunąć nie proszonego gościa :crazy:

dracula.jpg

--- DIONAEA PHALANX --- - Odmiana na którą polowałem od dłuższego czasu. W końcu nadarzyła się okazja do jej zdobycia. Nie mogłem się jej oprzeć. Każdy ma jakąś roślinę, którą uważa za najładniejszą i według mnie to jest właśnie Phalanx.

phalanx.jpg

--- DIONAEA BIMBO ---

bimbo.jpg

--- DIONAEA BOHEMIAN GARNET ---

BohemianGarnet.jpg

Dzbanki mam od 3 tygodni. Z czego samych Black Jacków mam 6 szt :) nie wiem po co ich tyle zamawiałem. Tak jak Bloody Mary szybko się zaaklimatyzowały i już po około 10 dniach zaczęły puszczać świeże dzbanki.

--- NEPENTHES x HOOKERIANA ---

hookeriana.jpg

--- NEPENTHES SANGUINEA BLACK JACK ---

SANGUINEABlackJack.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że muchołówki nieźle przetrwały tę długą podróż :) Ja swoje zawiozłem do szklarni dopiero wczoraj :)

Mucholce już ruszyły Phalanx zaczął rozwijać pułapki a i widzę reszta też ruszyła. Tylko regia dostała największe baty i walczę o jej życie :O

Wybiórczo dziś na roślinach zastosowałem preparat z pożytecznymi bakteriami z szczepu Bacillus subtilis. Teraz tylko test ale jak się przyjmie rzucę na większą skale.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

--- DIONAEA CLAYTONS RED SUNSET --- - Roślina zakupiona na forum z miesiąc temu. Od tamtego czasu urosło trochę nowych liści w pełni czerwonych.

ClaytonsRedSusnet.jpg

--- DIONAEA BIG MOUTH ---

BigMouth.jpg

--- DIONAEA ROYAL RED --- - Druga po Phalanxie odmiana którą cenie za wygląd. Nowe liście rosną już całkowicie czerwone.

RoyalRed.jpg

--- DIONAEA LOUCHAPATES ---

louchapates.JPG

--- DIONAEA DENTATE --- - Po przesadzeniu zrobiła się mutacja jednego z liści w którym jedna blaszka pułapki nie wykształciła się do końca. Przy okazji przesadzania podzieliłem bulwę na 3 części. Jedną dużą na pierwszym zdjęciu, jedną z korzeniem oraz jedną bez korzenia. Z obu wyrosły nowe rośliny. W tym że w w przypadku z tej z korzeniem liść uciąłem a zostawiłem tylko część bulwy z korzeniem wsadziłem do ziemi i przysypałem torfem. Tą bez korzenia dałem z liściem, jego resztki widać gdzieś jeszcze na zdjęciu.

Dentatemutacja.JPG

Dentatesadzonkilisciowe.JPG

--- DIONAEA TYPICAL --- - Roślina rozmnożona z False vivipary, jakiś czas temu zakładałem temat właśnie z tym związany. Obecnie roślina wygląda tak.

falsevivipary.JPG

--- DROSERA ASCENDENS RED ---

Ascendensred.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

--- DIONAEA RED BURGUNDY ---

burgundy.jpg

--- DROSERA ALICIAE ---

aliciae.jpg

--- DROSERA SP. AUYAN TEPUI ---

auyantepui.jpg

--- DROSERA CAPENSIS RED FORM ---

capensisred.jpg

--- DROSERA OBLANCEOLATA ---

OBLANCEOLATA.jpg

--- DROSERA SPATULATA GIANT ---

spatulatagaint.jpg

--- DROSERA CAPILLARIS ---

capillaris.jpg

capillaris2.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia nowych dzbanków i jednego cefala. Dzbanki kupiłem ostatnio a dostałem je 6 lipca. Parę dni temu zauważyłem że ruszyły i zaczęły rozwijać dzbanki. Jak je dostałem dzbanki miał tylko burkei X hamata. Cefala kupiłem na forum też niedawno, chcę go przesadzić do innej większej doniczki bo w tej co jest teraz go dostałem. Obecnie cefal rozwija dwa dzbanki.

--- NEPENTHES BURKEI x HAMATA ---

burkeixhamata.jpg

--- NEPENTHES PETIOLATA x VEITHCII ---

petiolataXveitchii.jpg

--- NEPENTHES SIBUYANENSIS ---

sibuyanensis.jpg

--- NEPENTHES SIBUYANENSIS x TALANGENSIS ---

sibuyanensisXtalangensis.jpg

--- NEPENTHES SINGALANA BELIRANG ---

singalanaBelirang.jpg

--- CEPHALOTUS FOLICULLARIS ---

folicullaris.jpg