tracer274 Napisano 25 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2015 A o to ci chodzi, to akurat photoshop nie mogłem się oprzeć żeby czegoś nie zmajstrować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Września 2015 Autor Share Napisano 7 Września 2015 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Pluto to świeży nabytek. Trochę wymęczony ale zaczyna odbijać. W Pink Venus zostały jeszcze 2 pułapki (te zielone) zmutowane po przesadzeniu. Odmiana ta mocno reaguje po przesadzeniu co miałem okazje się przekonać. Zmutowane pułapki miały pofałdowane ścianki pułapek, sama pułapka była mocno zaokrąglona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Ależ piękne muchołówki! Zdrowiutkie i kolorowe! Brawo! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Października 2015 Autor Share Napisano 6 Października 2015 Dzisiejsze nabytki od góry z lewej strony: Spotty, Belzebub, Maroon monster, Roraima fused, Werefolf, Angel wings. I teraz co mamy na zdjęciu . Ostatnio D.natalensis szleje i nie ogarnia jakie chce mieć pułapki. Dwie ostatnie wyszły podwójne jedna mniej druga jak na zdjęciu. Kolejne po nich są już długie a wąskie coś a'la D.latifolia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 (edytowane) Werewolf - trochę za dużo liści i przede wszystkim za dużo ząbków - akurat ten muchol jest bardzo charakterystyczny. Masz większe zdjęcie ? Edytowane 7 Października 2015 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Zgadzam się z Markiem. Ta muchołówka nie wygląda ja werewolf. U niego kilka ząbków jakby wyrasta prosto z liścia. Nie widać "granicy". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 (edytowane) Zdecydowanie jest to werewolf, ma go ode mnie Mam u siebie zdjęcie rośliny matecznej. To jak wygląda ten kultywar zależy od tego w w jakich warunkach jest trzymany. Z doświadczenia wiem że ta sama roślina potrafi mieć prawie całkowicie zredukowane pułapki jak i mało różniące się od zwykłej muchołówki. Edytowane 7 Października 2015 przez kamil.sagan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Nie mam tej odmiany, ale to, co Kamil napisał, można odnieść do wielu kultywarów. Spora część ciekawych muchołówek wytwarza charakterystyczne pułapki tylko w szczycie sezonu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Października 2015 Autor Share Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Na początku myślałem, że się pomyliłem przy plakietkach, sadziłem je w dużym pośpiechu. Sądziłem, że plakietka z Werewolfa poszła do Belzebuba i odwrotnie. Fakt Werewolf wygląda nie typowo, ale często się zdarza że jakaś odmiana nie wygląda tak jak powinna Edytowane 8 Października 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 25 Października 2015 Autor Share Napisano 25 Października 2015 Parę fotek na dziś. Miss pimbeche i Degeneration to świeże nabytki z Francji. Maroon monster i Spotty mam od 3 tygodni. A Phalanxa nie muszę już przedstawiać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Część roślin trafiła do lodówki na próbne zimowanie. Są tam od 1,5 tygodnia. Na razie wszystko przebiega w porządku i wkrótce do środka trafi reszta roślin przeznaczonych do zimowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Te Darlingtonie też będziesz zimować w lodówce ? W jakich warunkach je generalnie trzymasz i czy faktycznie zapewniasz takie spadki temperatur w nocy ? Nie wiem czy to na zdjęciu tak tylko, ale wydają się śmiesznie białe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Te Darlingtonie też będziesz zimować w lodówce ? W jakich warunkach je generalnie trzymasz i czy faktycznie zapewniasz takie spadki temperatur w nocy ? Nie wiem czy to na zdjęciu tak tylko, ale wydają się śmiesznie białe Do lodówki trafi na 100%, ale jeszcze nie teraz. Wszystkie rośliny trzymam w piwnicy gdzie z oczywistych względów jest zimniej. W ciągu dnia i podczas oświetlania temperatura wzrasta na tyle, że wyczuwalna jest różnica między nocą a dniem. Dokładnie nie wiem ile bo nie mierzyłem tego, ale trzymam tam rośliny, które niby wymagają niższej temperatur w nocy i mają się dobrze. A Darlingtonia może się wydawać biała, bo na zdjęciu jest pokazane odbicie światła, ale faktycznie biała nie jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2015 Rośliny w pokoju pod panelem led. Wkopałem tam rosiczki które miałem w nadmiarze, głównie w celach testowych. Wilgotność podłoża jest idealna, nie za mokro nie za sucho, w sam raz. Panel też się spisuje, rośliny rosną w dobrym tempie, mimo to dalej nie jestem przekonany do ledów. Niedługo zawitają tam cefale, które na dniach mam nadzieje dostać Lodówka prawie pełna. Zimowanie przebiega bez problemów. Większość jest tam około 5 tygodni, za wyjątkiem kapturnicy prawie 2mc. Kapturnica w sumie zatrzymała się w czasie, tak jak ją włożyłem tak wygląda do tej pory. Jedną z muchołówek DM 'Dentate' wyciągnąłem po 1mc dla sprawdzenia czy roślinie wystarczy taki okres. Żeby jeszcze bardziej podnieść poprzeczkę uciąłem jej wszystkie nadziemne pułapki, a roślina była naprawdę zdrowa. Obecnie wypuszcza 2 pułapki z zdjęcia poniżej. Planuje to samo zrobić z losową muchołówką po 2 i 3mc zimowania. Najgorzej ze wszystkich odmian zimowanie znosi 'Red burgundy', obie rośliny tej odmiany potraciły połowę pułapek. Drosera burmannii oraz Dionaea 'Spotty'. Spotty jest jedną z muchołówek które aktualnie nie zimuje, może trafią do lodówki a może nie czas pokaże. Tutaj trochę z innej beczki. Obecnie testuje ukorzenianie sadzonek liściowych nie w podłożu a w samej wodzie. Dla utrudnienia odciąłem liść z zimującej aktualnie muchołówki chociaż nie wiem czy akurat robi to jakąś różnice. Woda miała zbijane pH do niższego poziomu. Zdjęcia po 2 i 7 dniach od wrzucenia liścia do wody. Po dwóch dniach widać było że coś tam rośnie czarnego, zdjęcie jednak musiałem wykonać za pomocą lupy. Po 7 dniach lupy już nie trzeba. Na drugim zdjęciu widać pływający mech, tutaj sprawdzam akurat drugą rzecz przy okazji ale to jest już mało ważne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi