kamil.sagan Napisano 2 Grudnia 2015 Share Napisano 2 Grudnia 2015 Nieźle ci się spotty rozrosła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 3 Grudnia 2015 Share Napisano 3 Grudnia 2015 ... Obecnie testuje ukorzenianie sadzonek liściowych nie w podłożu a w samej wodzie. ... Też próbowałem, z negatywnym skutkiem. Może tobie się uda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 13 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2015 Też próbowałem, z negatywnym skutkiem. Może tobie się uda. Na 99% już się udało po 14 dniach, biały ładny korzeń już wychodzi, teraz czekać aż rozrośnie się bardziej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 13 Grudnia 2015 Share Napisano 13 Grudnia 2015 Na 99% już się udało po 14 dniach, biały ładny korzeń już wychodzi, teraz czekać aż rozrośnie się bardziej. Troszeczkę za wcześnie na gratulacje, ale idzie w dobrym kierunku. Domyślam się, że doświetlasz. Ja to robiłem w środku lata na parapecie południowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2015 Troszeczkę za wcześnie na gratulacje, ale idzie w dobrym kierunku. Domyślam się, że doświetlasz. Ja to robiłem w środku lata na parapecie południowym. Dlatego napisałem na 99%. Zawsze coś może pójść nie tak. Po 3 tygodniach korzeń urósł na tyle, że stanąłem przed dylematem. Dalej trzymać w wodzie czy może przełożyć już do podłoża. Nie wiem jak roślina może zachować się w wodzie podczas tworzenia liści, np czy zanurzona będzie w ogóle chciała je wytworzyć. Postanowiłem więc że przełożę ją do mchu torfowca i tam poczekam na dalsze efekty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 22 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Po tym jak w pierwszej próbce udało się utworzyć korzeń, postanowiłem dalej iść w ten temat. Do tego celu użyłem dwóch pojemników, jeden jest z napowietrzaniem. Oba pojemniki posiadają taką samą ilość próbek roślin. Tym razem użyłem Darlingtonii, muchołówki odmiany typowej (liście i korzeń), Cefala (liście owadożerne i nie owadożerne), oraz D. madagascariensis. Efekty obecnej próby pokażą w jakim kierunku dalej warto iść. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Parę dni temu wyciągnąłem rośliny z zimowania. Obecnie dochodzą do siebie i zaczynają wzrost. Nie wszystkie rośliny zimowałem, parę sztuk się ostało. Spotty prezentuje piękne plamki. Nowe pułapki mają coraz krótsze zęby, zbliżone bardziej do trójkątnych. Werewolf Galaxy Miss pimbeche Fused Roraima D.regia. Duża i mała. Posiadałem drugą regie takiego samego rozmiaru jak ta większa, jednak postanowiłem ją pociąć i rozmnożyć. Z korzenia odbiła właśnie ta mniejsza, a obecnie wyrastają także następne w innej doniczce. Też rozmnożone z tego korzenia. Edytowane 3 Stycznia 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Nie za wcześnie wyciągnąłeś rośliny z zimowania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Nie za wcześnie wyciągnąłeś rośliny z zimowania? Większość zimowałem przez 2,5mc, część była przez 3mc, nie wliczam tutaj czasu przez który stopniowo zmniejszałem temperaturę i czas naświetlania. Czy chodzi ci o to, że obecnie klimat nie sprzyja? Edytowane 4 Stycznia 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 widzę muchołówki dobrze rosną i spotty robi wrażenie Ja swoją dzieliłem cały czas ale mam już z 10 sadzonek dzięki temu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Twoja spotty jest przecudnej urody. Pozostałe też ładne ale spotty ma w sobie coś niezwykłego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 5 Stycznia 2016 Share Napisano 5 Stycznia 2016 Większość zimowałem przez 2,5mc, część była przez 3mc, nie wliczam tutaj czasu przez który stopniowo zmniejszałem temperaturę i czas naświetlania. Czy chodzi ci o to, że obecnie klimat nie sprzyja? Rozumiem, ja nigdy specjalnie nie liczę ile były zimowane moje rośliny. Wyciągam je zazwyczaj w marcu albo kwietniu, a teraz mam wrażenie że dopiero zima się zaczęła a Ty już swoje wyciągnąłeś Chociaż wszystkie moje typowe formy muchołówek zaczęły rosnąć i teoretycznie mogłabym już je wyciągnąć z piwnicy. W tamtym roku tak zrobiłam, to po około jednym miesiącu wzrostu znów poszły spać a potem obudziły się późno. Dlatego wolę swoje przetrzymać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2016 widzę muchołówki dobrze rosną i spotty robi wrażenie Ja swoją dzieliłem cały czas ale mam już z 10 sadzonek dzięki temu Za ładnie rośnie żeby ją tykać Twoja spotty jest przecudnej urody. Pozostałe też ładne ale spotty ma w sobie coś niezwykłego Prawda prawda, ubarwienie zależy od pułapki, ale na niektórych plamy wyglądają obłędnie. Rozumiem, ja nigdy specjalnie nie liczę ile były zimowane moje rośliny. Wyciągam je zazwyczaj w marcu albo kwietniu, a teraz mam wrażenie że dopiero zima się zaczęła a Ty już swoje wyciągnąłeś Chociaż wszystkie moje typowe formy muchołówek zaczęły rosnąć i teoretycznie mogłabym już je wyciągnąć z piwnicy. W tamtym roku tak zrobiłam, to po około jednym miesiącu wzrostu znów poszły spać a potem obudziły się późno. Dlatego wolę swoje przetrzymać. Nie dziwie się za oknem mróz a tu proszę wariat. Obecnie mam takie możliwości że mogę zimować rośliny nawet w lecie, można powiedzieć że problemy klimatu mnie nie dotyczą. Temperatura a nawet brak światła nie jest dla mnie problemem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Mam trudny orzech do zgryzienia i czort jeden wie o co tu chodzi. Jakiś czas temu posadziłem gemmae pigmejek. Wszystko jest cacy gdyby nie jedno ale. W doniczce z D.pygmaea chociaż nie mam pewności czy to one bo pomieszałem tabliczki z nazwami, jak zwykle zresztą. Otóż owe rośliny, bynajmniej mnie się tak wydaje rosną dosyć dziwnie. Zamiast na szerokości, rosną ostro w górę i wyglądem nie przypominają pigmejki tylko np D. madagascariensis lub niektóre rosiczki bulwiaste. Reszta gatunków pigmejek rośnie powiedziałbym normalnie i nie wyróżniają się niczym dziwnym, tylko z tą jedną doniczką jest coś nie tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 Według mnie, to D. scorpioides. Żadne pigmejki oprócz niej tak nie rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi