tracer274 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Według mnie, to D. scorpioides. Żadne pigmejki oprócz niej tak nie rosną. No tutaj jest problem bo takiego gatunku nigdy nie zamawiałem a nawet powiedziałbym że i D.scorpioides wygląda inaczej niż to coś co mam w doniczce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Powiem tak, miałem to samo pewnej zimy, kiedy "wysiałem" gemmae moich D. roseana w styczniu x) Niektóre rosły normalnie, ale znaczna większość poszybowała w górę dokładnie jak te z Twojego zdjęcia. U mnie było to spowodowane niewystarczającą ilością światła... (bo ich wtedy w ogóle nie doświetlałem) U Ciebie również mógłby zaistnieć ten czynnik, gdyby nie fakt, że reszta roślin rozwija się prawidłowo :? Zresztą z tego co pamiętam, masz jedno z lepszych oświetleń tutaj na forum... Na pewno mają zapewnioną taką samą ilość światła? Może stoją gdzieś na boku? Edit: Widać, że wszystkie siewki są skierowane w stronę światła, może to faktycznie problem z za małą jego ilością. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Powiem tak, miałem to samo pewnej zimy, kiedy "wysiałem" gemmae moich D. roseana w styczniu x) Niektóre rosły normalnie, ale znaczna większość poszybowała w górę dokładnie jak te z Twojego zdjęcia. U mnie było to spowodowane niewystarczającą ilością światła... (bo ich wtedy w ogóle nie doświetlałem) U Ciebie również mógłby zaistnieć ten czynnik, gdyby nie fakt, że reszta roślin rozwija się prawidłowo :? Zresztą z tego co pamiętam, masz jedno z lepszych oświetleń tutaj na forum... Na pewno mają zapewnioną taką samą ilość światła? Może stoją gdzieś na boku? Edit: Widać, że wszystkie siewki są skierowane w stronę światła, może to faktycznie problem z za małą jego ilością. Ta doniczka stała prawie pod świetlówkami, w odległości 10cm od źródła światła, przechył jest nieznaczny ale u mnie zawsze rośliny je mają bo oświetlam tylko sztucznie. Wykluczyłem światło bo inne doniczki z pigmejkami stały w tym samym rzędzie co one, w takiej samej odległości od światła i tam nic złego się nie działo. Edit: Przechył nigdy nie świadczy o braku czy nadmiarze światła tylko o kierunku z którego światło dociera do roślin w największej ilości. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 6 Stycznia 2016 Share Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Edit: Przechył nigdy nie świadczy o braku czy nadmiarze światła tylko o kierunku z którego światło dociera do roślin w największej ilości. A czy ja gdzieś napisałem o braku światła? Chodzi mi o to, że skoro występuje przechył, to może on świadczyć o tym, iż rośliny są w za dużej odległości od źródła światła, wtedy starają się do niego jak najbardziej zbliżyć. A w Twojej sytuacji, gdzie rośliny rosną pod świetlówkami, mogłoby to mieć znaczenie. Gdybyś na przykład, ustawił je 15 centymetrów od końca świetlówki Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2016 Chodzi mi o to, że skoro występuje przechył, to może on świadczyć o tym, iż rośliny są w za dużej odległości od źródła światła, wtedy starają się do niego jak najbardziej zbliżyć. Wątpię czy ktoś trzyma oświetlenie bliżej roślin niż ja D.regia np rośnie 1cm od świetlówek, reszta zwykle 10cm lub bliżej, a przechył w pionie nie jest skutkiem ilości światła jakie dociera do roślin tylko z którego kierunku. Pomyśl o tym tak jeśli używam tylko i wyłącznie oświetlenia sztucznego w piwnicy bez okna, to roślina w linii pod świetlówką będzie rosła pionowo, ale w rzędzie obok przechyli się nieznacznie w pionie w kierunku świetlówki. I nie ma tutaj znaczenia odległość tylko kąt pod jakim światło dociera do rośliny a przypomnę że to jest jedyne światło jakie do niej dociera. Sprawę zbyt słabego światła wykluczyłem na samym początku, ponieważ doniczki z pigmejkami były ustawione w rzędzie biegnącym równolegle do świetlówki, i były właśnie w tym rzędzie nie pod nią ale obok, więc lekkie skrzywienie mnie tutaj wcale nie dziwi. Dziwi mnie to że wszystkie pigmejki miały takie same warunki 4 gatunki rosną normalnie, a tylko w tej doniczce coś jest nie tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Paludarium dla rosiczek Queensland. Dziś rozsadzałem odrosty. Rozmnożone D.regia z korzenia właśnie wyrastają. A tutaj pierwszy pomidorek pójdzie na sadzonki liściowe jako, że jest najsilniejszy ze swojej serii. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Dawno nie zaglądałem do pojemnika z wodą, a tam jeden z uciętych dzbanków cefala puścił korzeń, o długości około 6-7mm. Zdjęcie słabej jakości błagam o wybaczenie Edytowane 6 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Pierwsza muchołówka z zimowania w lodówce wypuszcza pęd kwiatowy. Dm. "Fang" kupiona kiedyś od Kamil.Sagan. Z Dm "Werefolf" miałem ostatnio problem, zdradzał obecność niedoborów składników pokarmowych, więc trzeba było zastosować oprysk dolistny nawozem oraz aminokwasami. Po kilku dniach wszystko wróciło do normy, a sama roślina przyśpieszyła wzrost. Dm "Phalanx", moje oczko w głowie, nowe liście są bardziej okazałe niż w poprzednim roku. Zdjęcie korzenia z wczoraj, ale lepszym aparatem, nie wiem jak inni ale ja tam widzę twarz Pomidory na ten sezon. Siewki D. graminifolia Teraz mała prośba, jakiś czas temu pisałem o pigmejkach i o tym, że nie wiem które są które. Prosiłbym o identyfikacje, bo na pigmejkach to ja się nie znam. D.callistos, D.roseana, D.palacea, D.pygmaea, D.occidentalis, do wyboru. Dla ułatwienia zdjęcia ponumerowane. 1 2 3 4 5 6 D. felix D.sessilifolia D.burmannii D. paradoxa, jedna z kilku roślin kompleksu petiolaris, które ostatnio zakupiłem. Obecnie większość zbiera się do kupy, na pomoc zastosowałem na nich koktajl wzmacniający. Mały bonus Edytowane 7 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Fajna i prosta kompozycja. Tak z ciekawości, jakie rozmiary ma ta "doniczka" ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 6 to na 100% D. roseany. rozpoznałbym te maleństwa wszędzie ^^ Cieszę się, że tak się dobrze u Ciebie sprawują ! Co rozumiesz przez "koktajl wzmacniający"? Oraz czego konkretnie użyłeś w przypadku Werewolfa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) Fajna i prosta kompozycja. Tak z ciekawości, jakie rozmiary ma ta "doniczka" ? 190x190x190mm 6 to na 100% D. roseany. rozpoznałbym te maleństwa wszędzie ^^ Cieszę się, że tak się dobrze u Ciebie sprawują ! Co rozumiesz przez "koktajl wzmacniający"? Oraz czego konkretnie użyłeś w przypadku Werewolfa? No to zostało 5 do identyfikacji. Koktajlem nazywam parę środków, które używam na każdej roślinie której zakupie. Szybciej dzięki temu dochodzą do siebie. Zestaw ostatnio powiększyłem Do werewolfa użyłem silnie skoncentrowanych substancji humusowych, mikroelementów w postaci chelatów i środku zawierającego aminokwasy roślinne, wszystko w oprysku. Edytowane 7 Lutego 2016 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Gdzie można kupić albo jak złożyć taką mieszankę? Pigmejki cudowne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Gdzie można kupić albo jak złożyć taką mieszankę? Gotowej nie ma, to pięć różnych produktów, stosuję je w ściśle określony sposób. Samo używanie niektórych z ich na RO jest sporym ryzykiem, ale akceptowalnym w stosunku do zysków. Nazw produktów nie podam, bo trzeba mieć wprawę w ich stosowaniu, a nie będę się wysłuchiwał, jak ktoś zastosował a później zabił swoje rośliny. Pigmejki cudowne. Małe wariaty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Nieźle ci się kolekcja rozrasta Chyba nigdy nie doścignę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Nieźle ci się kolekcja rozrasta Chyba nigdy nie doścignę Twoje Regulary to by mnie czapkami nakryły z 3 razy, więc bez takich żartów Kolejny cefal ukorzeniony z wody, tym razem liść. Po wykształceniu w miarę dużego korzenia całość trafiła do torfu. Dm "Red Burgundy" i liść z podwójną pułapką Grzybol przy D. x "Andromeda" S. leucophylla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi