mucholowka97 Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 sadzonki w samym torfie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 sadzonki w samym torfie ? Nie, jako podłoża zawsze używam torfu zmieszanego z żwirek oraz pumeksem, w proporcjach dobieranych pod konkretną roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 19 Lutego 2016 Autor Share Napisano 19 Lutego 2016 Wczoraj miałem wielkie sianie chociaż ktoś miał pewno większe. Wysiane zostały: Drosera chimaera, Drosera latifolia (Quiriri Moutains), Drosera spiralis, Drosera spirocalix, Drosera tomentosa var. glabrata, Drosera tomentosa var. tomentosa, Drosophyllum lusitanicum oraz bliżej nie określony mix nasion muchołówek. Ostatnio przerabiałem lodówkę, i wsadziłem tam 3 rośliny na próbę. Z czego największa jest Drosera ascendens. Temperatura w nocy (12-14c). W dzień rano (16-18c), południe (18-22c), popołudnie (22-24c) oraz wieczór (20-16c). Rośliny się nie skarżyły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucholowka97 Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 muszę przyznać, że ładne masz rośliny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idolomantisdiabolico Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 To oczywiste że ma ładne rośliny o takich warunkach większość może pomarzyć..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 Kolejna porcja fotek. Drosera oblanceolata Drosera spatulata Drosera venusta Drosera pygmaea - powoli udaję mnie się identyfikować pigmejki które mam. D. m. "Paradisia" Drosera sp. "South Africa" Drosera regia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucholowka97 Napisano 21 Lutego 2016 Share Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) jaką mieszankę stosujesz do muchołówek ? Bo w przyszłym tygodniu jadę do miasta i chciał bym kupić wszelkie składniki z których mógłbym zrobić podłoże do moich przyszłych roślin, które mam nadzieje uda mi się wyhodować Paradisia piękna Edytowane 21 Lutego 2016 przez mucholowka97 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 21 Lutego 2016 Autor Share Napisano 21 Lutego 2016 jaką mieszankę stosujesz do muchołówek ? Bo w przyszłym tygodniu jadę do miasta i chciał bym kupić wszelkie składniki z których mógłbym zrobić podłoże do moich przyszłych roślin, które mam nadzieje uda mi się wyhodować Paradisia piękna Torf (rozkład H5-H7) około 70%, żwirek kwarcowy biały (granulacja 2mm) około 20%, pumeks (granulacja 2-8mm) około 10%. Z czego warstwa górna składa się tylko z torfu i żwirku, pumeksu staram się nie dawać na powierzchni, on jest schowany głębiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Kiełkują pierwsze nasiona rosiczek z Ameryki Płd. wysianych 18 lutego czyli jakieś 13dni. Jako pierwsze wyszły D. spirocalix. Pierwszy kwiatek D x "Andromeda", puściła na raz aż 4 pędy więc trochę tego będzie. Zmutowana podwójna pułapka Dm "Red burgundy" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Woźny Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 (edytowane) Gratulacje, widać nasiona dostały maks. promieniowania. Tu edytuję ponieważ wczoraj było późno i nie sprawdziłem nasion. Dziś przejrzałem wszystko pod 10x lupą i są pierwsze kiełki Tentaculaty (nr10) i Tomentosy (nr12). W najbliższych dniach pewnie kolejne wyskoczą, trzeba obserwować :-). Bimbo mamy od tego samego hodowcy , ładne pułapki ułożone w łuku - ten clon jest naprawdę uroczy jak się rozpędzi. Informuj proszę co dalej kiełkuje. Edytowane 3 Marca 2016 przez Marek Woźny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 Informuj proszę co dalej kiełkuje. Miałem Ci wysłać na email, ale w ogóle zapomniałem, że ja jakieś nasiona mam do kiełkowania postawione. Niedawno tam zajrzałem. Wszystkie gatunki już skiełkowały. Najbardziej uradowały mnie kiełki Drosera spiralis. Duża porcja fotek. Teraz coś z innej beczki. Jakieś 3 tygodnie temu wstawiłem posta, że dałem diody 3W Full spectrum do testowania (diody ze znaczną przewagą widma czerwonego) . Dziś zrobiłem małe porównanie rosiczek z pod tych diod oraz takich samych roślin które trafiły pod ostatnio budowany panel (przewaga widma niebieskiego) . Rośliny z Full spectrum po prawej stronie, po lewej z panelu. Jeszcze tak zostawię z mc lub dwa to zobaczę co dalej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wksek Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Chyba full spectrum jednak odstaje od dobieranych diód. Już widać spore różnice, czekam jak sytuacja się rozwinie :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Tym razem bardziej będzie o próbach z rozmnażaniem, jednak gdzieś tam czerwony cefal z pod leda też się pokaże Od jakiegoś czasu rozwijam rozmnażanie roślin poprzez utrzymywanie ich w wodzie, a nie w podłożu. Dotychczas przeprowadziłem 3 główne próby i kilka mniejszych. Za każdym razem coś ulegało zmianie. Obecnie jestem na takim poziomie rozwoju metody, że możliwe jest masowe rozmnażanie roślin tym sposobem. Zdjęcia ostatniej próby. Tym razem liście nie pływały swobodnie po wodzie lub w niej, ale były utrzymywane na powierzchni. Tutaj popełniłem mały błąd ponieważ pływak pod wpływem wody lub temperatury się wygiął i część sadzonek utraciła połączenie z wodą więc normalnie uschła. Zachowało się 6 liści. Muszę powiedzieć, że przy tym sposobie, wyjątkowo długo zachowywały świeżość i nie objawiało się u nich żadne obumieranie tkanek, bez względu na to w jakim wieku były ucinane. W niektórych przypadkach mechanizm otwierania i zamykania pułapek wciąż pracował jak należy, nawet mimo upływu 2-3 tygodni od ścięcia. Poniżej zdjęcie wykonane po 3 tygodniach. Te zdjęcia pochodzą z dnia dzisiejszego. Obecnie większość pułapek już uschła i żyje tylko ta część liścia umiejscowiona pod pływakiem. Teraz o rozmnażaniu z korzenia. W tym wypadku na D. regia. Od dużej rośliny odciąłem 3 spore korzenie. Następnie je pociąłem na mniejsze kawałki. Głownie na 4cm odcinki chociaż kilka uciąłem na 2cm dla sprawdzenia czy w ten sposób też się da. Korzenie podzieliłem na 3 grupy. Grupa pierwsza poszła do gleby bez niczego, grupa 2 została moczona w nawozie organicznym na bazie humusu przez kilka godzin, a grupa 3 w nawozie NPK zawierającym nie tylko główne składniki pokarmowe, ale też mikroelementy, hormon wzrostu oraz substancje humusowe. Grupa 3 także moczyła się w nawozie przez kilka godzin. Do tej pory czyli po 6 tygodniach mam kilkanaście nowych D.regia, jednak jest istotna różnica pomiędzy roślinami moczonymi i niemoczonymi w nawozach. O ile w między grupą 1 i 2 różnicy dużej nie ma, to przy grupie 1 i 3 już jest. Liście wyszły na powierzchnie mniej więcej w tym samym czasie co 1 jednak są znacznie większe i bardziej rozbudowane. Porównanie na ostatnim zdjęciu, grupa 1 po lewej 3 po prawej. A na koniec czerwony cefal z pod ostatniego panelu. Ostatnio go rozdzielałem więc ma mało dzbanków ale następne są w drodze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Nareszcie Dm "Angel Wings", dopiero jednak pod panelem PLed pokazał swoje prawdziwe oblicze. Wyciągnąłem liście z wody. Mogły by jeszcze trochę popływać, ale musiałem zrobić miejsce na propagatory z nasionami warzyw. Teraz leżą w torfie nic tylko czekać. Następna partia roślin do rozmnożenia już będzie w ilościach hurtowych, a nie tam jakieś marne parę sztuk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi