tracer274 Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Tak przy okazji, ta D.burmannii pochodzi z pod diod full spectrum, obecnie zakończyłem oświetlanie tymi diodami bo to co chciałem się dowiedzieć to się dowiedziałem. Do wzrostu wegetatywnego się nie nadają, ale do generatywnego jak najbardziej i w sumie tutaj jest ich jedyne zastosowanie. Rośliny wystawione na działanie tych diod wykazują tendencje to wytwarzania pędów kwiatowych, w porównaniu do innych roślin tego samego gatunku i wielkości nie oświetlanymi diodami full spectrum. Rośliny z rozmnażania w wodzie całkiem nieźle się przyjmują po przeniesieniu do podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 A coś ostatnio mam szczęście do mutacji. D x "Andromeda" postanowiła załatwić rozmnożyć się na dwa sposoby na raz. A co jak się bawić to się bawić. Teraz o rozmnażaniu z korzenia. W tym wypadku na D. regia. Od dużej rośliny odciąłem 3 spore korzenie. Następnie je pociąłem na mniejsze kawałki. Głownie na 4cm odcinki chociaż kilka uciąłem na 2cm dla sprawdzenia czy w ten sposób też się da. W lutym przeprowadzałem wspomniane rozmnażanie z korzenia. Odcinki 4cm (4-5 tygodni) wyrosły z 100% skutecznością. Jednak odcinki 2cm nie dawały efektu. Dziś jednak (9 tygodni od odcięcia) wszystkie 3 korzenie o długości 2cm wypuściły po stożku wzrostu. Wychodzi na to, że da się z takiego małego odcinka rozmnożyć roślinę, jednak zabiera to o wiele więcej czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2016 Szklarnia w pełni ukończona, a obsada już jest pełna. Efekty kolejnej partii roślin rozmnażanych w wodzie. Ponad połowa puszcza już stożki wzrostu. Na pierwszym zdjęciu D. x Hybrida rozmnożona w ten sposób. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2016 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawadiak Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Regia pokazuje nam środkowy palec "bezczelna" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 10 Czerwca 2016 Share Napisano 10 Czerwca 2016 Piękne rośliny, szczególnie D. filiformis var. tracyi. Moja największa roślina niestety spleśniała podczas zimowania i teraz muszę się zadowolić jedynie 10cm sadzonką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 17 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2016 Piękne rośliny, szczególnie D. filiformis var. tracyi. Moja największa roślina niestety spleśniała podczas zimowania i teraz muszę się zadowolić jedynie 10cm sadzonką. Mojej zmutował ostatnio jeden z liści, który podzielił się na trzy. Taki trójząb. Dziś zamiast zdjęć roślin będzie troszkę o stosowaniu nawozów na RO. Robię to od dłuższego czasu, oczywiście nie na wszystkich roślinach nawozy stosuje, ale można powiedzieć, że udało się mnie dojść do jakieś wprawy w tym temacie. Na początek zdjęcie, bo obraz dużo da. Na zdjęciu 3 muchołówki "Angel Wings". Rozdzielone dwa-trzy miesiące temu z jednej rośliny, którą miałem przywiezioną z wystawy. Te same geny, wiek i rozmiar początkowy. Na dwóch od miesiąca stosuje nawozy organiczne i nieorganiczne. Jak widać jest pewna różnica między nimi i nie muszę chyba mówić które były nawożone. Widać jeszcze nawet pułapki, które ostały się z okresu przed nawożeniem. Nawozy dodawałem do wody, która była w podstawce. Oczywiście wszystkie trzy dostają inne preparaty w większości organiczne, ale to inna kwestia. Jak wspomniałem nie stosuje nawozów do wszystkich roślin. Większość roślin sama łapie zdobycz, a jak nie to dokarmiam je larwami much lub ich dorosłymi osobnikami. Nawozy stosuje zwykle do małych roślin lub takich, które same nie potrafią złapać zdobyczy (np zdeformowane pułapki muchołówek). Jest to rozwiązanie dosyć wygodne i o wiele mniej czasochłonne. Przy stosowaniu nawozu nie mam przestoju we wzroście świeżo wysianych roślin kiedy skończy się im "paliwo" z nasion. Wzrost jest równomierny. Nawożenie ma wiele plusów jak i minusów, żeby nie było że to rozwiązanie idealne. Dam zdjęcie rosiczki (nie zdradzam który to gatunek taka mała zagadka), która była podawana bardzo regularnemu i skrupulatnemu nawożeniu. Uprzedzam zdjęcie może być drastyczne i ktoś o słabych nerwach nie powinien go oglądać. Zaznaczam, roślina żyję, ma się "dobrze", rozwija nowe pędy z których mam nasiona. Jednak pod wpływem regularnego dostarczania składników pokarmowych przez korzeń, praktycznie zanikły u niej części owadożerne liści. Ot taki mały psikus. Może kiedyś opiszę cały proceder bardziej szczegółowo, ale obecnie za mało czasu na takie rzeczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 17 Czerwca 2016 Share Napisano 17 Czerwca 2016 Jeśli to nie tajemnica to jakich nawozów używasz? I czy zaobserwowałeś na roślinach jakieś spadki po odstawieniu koksu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 18 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2016 Jeśli to nie tajemnica to jakich nawozów używasz? I czy zaobserwowałeś na roślinach jakieś spadki po odstawieniu koksu? W większości organicznych na bazie humusu w różnym stężeniu. Część z nich jest dodatkowo z markoelementami (NPK) lub też z mikroelementami w postaci chelatów. I nie zauważyłem jakiś oznak spowolnienia wzrostu czy coś w tym stylu po tym jak przestawałem je nawozić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 10 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2016 Już od dłuższego czasu niczego nie wrzucałem. Strasznie dużo do roboty, a czasu mało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Września 2016 Autor Share Napisano 1 Września 2016 Parę zdjęć donic z kapturnicami. Jak nie mam co robić z roślinami to robię z nich takie coś. Rośliny są w donicy 15L, a te wpasowane są w w donice zewnętrzną. Taka mobilna donica z nawadnianiem bez wiercenia, kombinowania i takich tam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 22 Października 2016 Autor Share Napisano 22 Października 2016 A wrzucę coś dziś na ruszt. Drosera slacki 'Charly mandon spotted Fangzahn Phalanx Losowy cefal Drosera regia Drosera felix Angel wings Paludarium z rosiczkami z Queensland Papryki pod panelami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 Piękna schizandra pozazdrościć cefalek także super. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 22 Października 2016 Share Napisano 22 Października 2016 (edytowane) Świetny cefal strasznie mi się nie podoba ten ledowy, nienaturalny kolor z ostatniego zdjęcia, właśnie dlatego zwlekam z przejściem na lampy led. edit: usuń U. subulata var cleistogamus zanim się rzsieje wszędzie;) największy syf nad syfy . Edytowane 22 Października 2016 przez heliamfan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Października 2016 Autor Share Napisano 23 Października 2016 Piękna schizandra pozazdrościć cefalek także super. W połowie trafiłeś to akurat jest D. x "Andromeda". Świetny cefal strasznie mi się nie podoba ten ledowy, nienaturalny kolor z ostatniego zdjęcia, właśnie dlatego zwlekam z przejściem na lampy led. edit: usuń U. subulata var cleistogamus zanim się rzsieje wszędzie;) największy syf nad syfy . Wiesz co na zdjęciach do trochę inaczej wygląda bo aparat nie odbiera rzeczywistych barw. Kolor zależy też z pod jakiego konta zrobię zdjęcie. Raz jest niebieskie, raz fioletowe a raz różowe. W rzeczywistości jest o wiele bielsze bo do tych dwóch wsadzałem diody do wybielania. Ale nie ma problemu zrobienia panelu dla roślin zupełnie białego o wysokim CRI wystarczy wrzucić odpowiednio dużo diod do wybielania. Sam tego nie robiłem i dałem zupełne minimum bo szkoda mnie watów tylko po to by uzyskać w 100% biały kolor. No ewentualnie można oprzeć panel tylko o diody "białe". Też jakieś rozwiązanie. Zdjęcia roślin robię na ten przykład pod 10W diodą o barwie neutralnie białej to jest jakieś 4500K bodajże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi