tracer274 Napisano 15 Listopada 2016 Autor Share Napisano 15 Listopada 2016 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2017 Drosera "?" Dionaea muscipula "Jaws smiley" Cephalotus follicularis Drosera tomentosa var. glabrata Drosera prolifera Dionaea muscipula "Degeneration" Dionaea muscipula "B52" Dionaea muscipula "Charly Mandons Spotted" Sarracenia x "Tygo" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Fajny storczyk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jb-skorpion Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Bardzo ładne zdjęcia, ale jak dla mnie to dużo zyskałyby gdybym wiedział na co patrzę. Brakuje mi opisów zdjęć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2017 Bardzo ładne zdjęcia, ale jak dla mnie to dużo zyskałyby gdybym wiedział na co patrzę. Brakuje mi opisów zdjęć. Dzięki, dodałem podpisy, ostatnio coś zapominam by je podpisać , a etykiety nie zawsze są na zdjęciu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Prześliczny cefalek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2017 Prześliczny cefalek Dziękuje. No rozrósł się urwis. Kolejna porcja fotek. D. graminifolia D. coccicaulis alba D. m "Whale" D. oblanceolata D. nidiformis D. ascendens D. roraimae D. neocaledonica D. m. "Angel wings" D. natalensis. Prawdopodobnie moja najstarsza roślina. D. sessilifolia D. m "Phalanx" Roślina, która odkąd jest u mnie nie zimuje. Czyli teraz będzie drugi rok. Na chwilę obecną nie widzę by odstawała od reszty. Ba, śmiem twierdzić, że roślina jest w doskonałym stanie. Nawet raz zakwitła co dziwne. W sensie puściła pęd, ale nie chciałem by kwitła więc pęd poszedł pod nóż. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Czy D.muscipula Angel wings jest zdolna do łapania zdobyczy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 A powiedz mi, czy ta D. ascendens Już Ci kwitła? Bo na 99.9% Jest to D. latifolia. W zasadzie wszystkie ascendens w sprzedaży to D. latifolia. Zrób zdjęcia pędu kwiatowego jak zakwitnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 28 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2017 Czy D.muscipula Angel wings jest zdolna do łapania zdobyczy? Z tym akurat słabo jest. Pułapka się zawinie, ale nie ma mowy o złapaniu owada. Za dużo czasu potrzebuje na zamknięcie pułapki. Trzeba stymulować przez dłuższy czas włoski lub podawać składniki pokarmowe w formie nawozu. A powiedz mi, czy ta D. ascendens Już Ci kwitła? Bo na 99.9% Jest to D. latifolia. W zasadzie wszystkie ascendens w sprzedaży to D. latifolia. Zrób zdjęcia pędu kwiatowego jak zakwitnie No właśnie po tym twoim temacie miałem wątpliwości. Jak do tej pory nie udało się jej zrobić pędu, ale jak tylko to zrobi to pozwolę jej na wypuszczenie kwiatów. To wtedy zobaczy się co i jak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) No właśnie po tym twoim temacie miałem wątpliwości. Jak do tej pory nie udało się jej zrobić pędu, ale jak tylko to zrobi to pozwolę jej na wypuszczenie kwiatów. To wtedy zobaczy się co i jak. W zasadzie, nawet nie kwiaty są istotne, co sam pęd. Bardzo charakterystyczny, z takimi małymi włoskami, podobnymi do tych które są na liściach. Z tego co mi wiadomo, to jest to jedyna rosiczka z takim pędem. No i sama rozeta jest jednak bardziej zwarta niż u D. latifolia. Poniżej wklejam link ze zdjęciem D. ascendens. http://s134.photobucket.com/user/rivadafe/...f108f0.jpg.html Ten gatunek został odkryty na nowo dosyć niedawno (2014) i chyba wciąż nie trafił do hodowli, a przynajmniej nie słyszałem nic na ten temat. Wszystkie D. ascendens jakie do tej pory widziałem, okazywały się być D. latifolia, wiec zdaje się to potwierdzać. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Dieball Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 D. muscipula 'Jaws Smiley' też wygląda bardzo dziwnie i w niczym na tę chwilę siebie nie przypomina - ta ma krótkie "zęby" i inny kształt pułapek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 29 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2017 D. muscipula 'Jaws Smiley' też wygląda bardzo dziwnie i w niczym na tę chwilę siebie nie przypomina - ta ma krótkie "zęby" i inny kształt pułapek. Dzięki za przypomnienie. No to nie jest "Jaws Smiley". W żadnym wypadku. Głupio przyznać, ale jak ta roślina była jeszcze mała przesadzałem, ją z inną muchołówką. Konkretnie to D. m "Alien", i tak jakoś zamieniły się plakietkami. Dopiero niedawno udało mnie się je rozróżnić. Chyba, bo mam taką nadzieje, że teraz jest dobrze. Prawdziwa "Jaws Smiley" obecnie pocięta jest na kawałki i się rozmnaża, więc nie ma zbytnio jak jej pokazać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Marca 2017 Autor Share Napisano 2 Marca 2017 Kolejna porcja fotek. Głównie cefale. D. adelae Rzut na kapturnice w piwnicy. Jak tam u was, miśki wyszły z jaskiń? D. filiformis var. tracyi i reszta spółki już się obudziła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek79 Napisano 2 Marca 2017 Share Napisano 2 Marca 2017 Uwielbiam cefalotusy, a Twoje piękne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi