grabi Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 W sumie pierwszy raz widzę Eyelash aż takie fioletowe. Wygląda pięknie. Jestem też ciekaw co to za wynalazek odbija się od szkła tam na zdjęciach. Stare oświetlenie na diodach 1 albo 3W? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 7 Listopada 2017 Autor Share Napisano 7 Listopada 2017 W sumie pierwszy raz widzę Eyelash aż takie fioletowe. Wygląda pięknie. Jestem też ciekaw co to za wynalazek odbija się od szkła tam na zdjęciach. Stare oświetlenie na diodach 1 albo 3W? Ta panel na 3W diodach o mocy łącznej 108W. Pochodzi jeszcze tak przez zimie i wymieniam w nim diody na 4 x 50W lub 5 x 50W w sumie takie dwa będą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2018 Dawno nic nie było więc wrzucę trochę zdjęć miłego oglądania. Dionaea muscipula "Cerberus" Dionaea muscipula "Biohazard II" Cephalotus follicularis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inżynier Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 Te Cerberusy, jak się zamkną, to są w stanie (chodzi mi o tę ,,szparę") dalej utrzymać zdobycz? Ładne roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2018 Te Cerberusy, jak się zamkną, to są w stanie (chodzi mi o tę ,,szparę") dalej utrzymać zdobycz? Ładne roślinki. Dzięki, to zależy jak duże są to deformacje. Tak samo jest w przypadku innych mocno zmutowanych kultywarów, same pułapki się zamkną prędzej czy później (raczej później) ale czasami nie domykają się do końca lub też blaszki nie dociskają więc raczej marne szanse że coś złapią same trzeba im pomagać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2018 Dzięki temu że już prawie święta, mam trochę więcej wolnego czasu więc mogłem zrobić jakieś zdjęcia. Parę mc temu zmieniałem wystrój terrarium z rosiczkami z queensland. Wywaliłem gruby mech torfowiec, trochę inaczej ułożyłem kamienie i podłoże, to dodałem trochę korzeni i parę roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Grudnia 2018 Share Napisano 23 Grudnia 2018 Czy wszystkie 3 siostry zostały wykorzystane? Dostrzegam jedynie D. adelae. Cóż, potrzeba będzie znacznie więcej czasu żeby rosiczki utworzyły "dywan" w terrarium, ale po ich kondycji wnoszę, że takowy powstanie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 23 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2018 Na razie jest tylko D. adelae, z resztą czekałem jak sprawdzą się nowe warunki. D. prolifera i D. schizandra są już porozsadzane ale nie miałem kiedy ich dać ponieważ "brak czasu" Oprócz tego gdzieś tam się chowa U. biloba którego wcześniej nie było. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 Aktualizacja terra z Queensland. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Piękne okazy;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) Wygląda to jakby rośliny rzeczywiście znajdowały się w naturalnym środowisku Mam jednak pytanie - czy D. prolifera, D. schizandra i D. "Andromeda" (o ile tam są) rosną równie dobrze jak D. adelae? Sądząc po kształcie i wybarwieniu liści D. adelae wydaje mi się, że reszta może mieć zdecydowanie zbyt jasno. One nie potrafią przybrać czerwonej barwy ochronnej, a jej obecność wskazuje na mocne światło. Edytowane 7 Lipca 2019 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 8 Lipca 2019 Autor Share Napisano 8 Lipca 2019 Wygląda to jakby rośliny rzeczywiście znajdowały się w naturalnym środowisku Mam jednak pytanie - czy D. prolifera, D. schizandra i D. "Andromeda" (o ile tam są) rosną równie dobrze jak D. adelae? Sądząc po kształcie i wybarwieniu liści D. adelae wydaje mi się, że reszta może mieć zdecydowanie zbyt jasno. One nie potrafią przybrać czerwonej barwy ochronnej, a jej obecność wskazuje na mocne światło. Tak są wszystkie, ale rosną normalnie. D. schizandra i D. x "Andromeda" włożyłem tam na końcu, ale z tego co obserwuję to po pierwszym szoku po przesadzeniu już się dostosowały do nowych warunków i rosną normalnie. To samo było z D. prolifera. Nie zauważyłem, żeby rosły jakoś gorzej wręcz przeciwnie. W ogóle to po zrobieniu ostatnich zdjęć dzień później odkryłem że U. biloba postanowił, że czas kwitnąć i wypuścił parę pędów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jf85 Napisano 8 Sierpnia 2019 Share Napisano 8 Sierpnia 2019 Świetnie to wygląda !!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2021 Nowe foty terrarium z siostrami. D. adelae zdecydowanie zbyt mocno porosły i przy okazji przytłamsiły inne rośliny. Zdecydowanie muszę robić tam porządki znacznie częściej inaczej znów sytuacja się powtórzy. Wyrwane "chwasty" trafiły do kuwety z wodą później coś z nich wykombinuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
you-know Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 Rewelacyjne terrarium! One w tym terra rosną w samym mchu czy jest pod nim inne podłoże? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi