Skocz do zawartości

Tracer274 Rośliny

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 150
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

1.jpg

Drosera "?"

3.jpg

Dionaea muscipula "Jaws smiley"

4.jpg

Cephalotus follicularis

5.jpg

2.jpg

6.jpg

Drosera tomentosa var. glabrata

7.jpg

Drosera prolifera

8.jpg

Dionaea muscipula "Degeneration"

9.jpg

Dionaea muscipula "B52"

10.jpg

Dionaea muscipula "Charly Mandons Spotted"

11.jpg

Sarracenia x "Tygo"

12.jpg

13.jpg

14.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne zdjęcia, ale jak dla mnie to dużo zyskałyby gdybym wiedział na co patrzę. Brakuje mi opisów zdjęć. :)

Dzięki, dodałem podpisy, ostatnio coś zapominam by je podpisać ;), a etykiety nie zawsze są na zdjęciu.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Prześliczny cefalek love

Dziękuje. No rozrósł się urwis.

Kolejna porcja fotek.

D. graminifolia

1.jpg

D. coccicaulis alba

2.jpg

D. m "Whale"

3.jpg

D. oblanceolata

4.jpg

D. nidiformis

5.jpg

D. ascendens

6.jpg

D. roraimae

7.jpg

D. neocaledonica

8.jpg

D. m. "Angel wings"

9.jpg

D. natalensis. Prawdopodobnie moja najstarsza roślina.

10.jpg

11.jpg

D. sessilifolia

12.jpg

D. m "Phalanx" Roślina, która odkąd jest u mnie nie zimuje. Czyli teraz będzie drugi rok. Na chwilę obecną nie widzę by odstawała od reszty. Ba, śmiem twierdzić, że roślina jest w doskonałym stanie. Nawet raz zakwitła co dziwne. W sensie puściła pęd, ale nie chciałem by kwitła więc pęd poszedł pod nóż.

13.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czy D.muscipula Angel wings jest zdolna do łapania zdobyczy?

Z tym akurat słabo jest. Pułapka się zawinie, ale nie ma mowy o złapaniu owada. Za dużo czasu potrzebuje na zamknięcie pułapki. Trzeba stymulować przez dłuższy czas włoski lub podawać składniki pokarmowe w formie nawozu.

A powiedz mi, czy ta D. ascendens Już Ci kwitła? Bo na 99.9% Jest to D. latifolia. W zasadzie wszystkie ascendens w sprzedaży to D. latifolia. Zrób zdjęcia pędu kwiatowego jak zakwitnie :)

No właśnie po tym twoim temacie miałem wątpliwości. Jak do tej pory nie udało się jej zrobić pędu, ale jak tylko to zrobi to pozwolę jej na wypuszczenie kwiatów. To wtedy zobaczy się co i jak.

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie po tym twoim temacie miałem wątpliwości. Jak do tej pory nie udało się jej zrobić pędu, ale jak tylko to zrobi to pozwolę jej na wypuszczenie kwiatów. To wtedy zobaczy się co i jak.

W zasadzie, nawet nie kwiaty są istotne, co sam pęd. Bardzo charakterystyczny, z takimi małymi włoskami, podobnymi do tych które są na liściach. Z tego co mi wiadomo, to jest to jedyna rosiczka z takim pędem. No i sama rozeta jest jednak bardziej zwarta niż u D. latifolia. Poniżej wklejam link ze zdjęciem D. ascendens.

http://s134.photobucket.com/user/rivadafe/...f108f0.jpg.html

Ten gatunek został odkryty na nowo dosyć niedawno (2014) i chyba wciąż nie trafił do hodowli, a przynajmniej nie słyszałem nic na ten temat. Wszystkie D. ascendens jakie do tej pory widziałem, okazywały się być D. latifolia, wiec zdaje się to potwierdzać.

Edytowane przez Dieball
Odnośnik do odpowiedzi

D. muscipula 'Jaws Smiley' też wygląda bardzo dziwnie i w niczym na tę chwilę siebie nie przypomina - ta ma krótkie "zęby" i inny kształt pułapek.

Dzięki za przypomnienie. No to nie jest "Jaws Smiley". W żadnym wypadku. Głupio przyznać, ale jak ta roślina była jeszcze mała przesadzałem, ją z inną muchołówką. Konkretnie to D. m "Alien", i tak jakoś zamieniły się plakietkami. Dopiero niedawno udało mnie się je rozróżnić. Chyba, bo mam taką nadzieje, że teraz jest dobrze.

Prawdziwa "Jaws Smiley" obecnie pocięta jest na kawałki i się rozmnaża, więc nie ma zbytnio jak jej pokazać ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Kolejna porcja fotek. Głównie cefale.

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

D. adelae

9.jpg

Rzut na kapturnice w piwnicy.

10.jpg

Jak tam u was, miśki wyszły z jaskiń? D. filiformis var. tracyi i reszta spółki już się obudziła.

11.jpg

Odnośnik do odpowiedzi