Skocz do zawartości

Wybarwianie się muchołówek

Freedy

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pomocy i odpowiedzi na jedno pytanie. Mam 4 muchołówki które rosną na parapecie południowym u mnie gdzie się nie wybarwiają latem, albo bardzo słabo. Gdy oglądam strony np heldros, lub posty bardziej doświadczonych hodowców, wszyscy mają piękne wybarwienia.

Wiem, że szkło od szyby zatrzymuje promieniowanie. Pytanie teraz mam takie, czy jak bym zrobił na balkonie szklarnie taką z folii to czy wtedy mocniej się wybarwią rośliny? Czy lepiej postawić je na balkonie ale bez żadnej szklarni? A jeśli obie opcje są złe, to co zrobić aby rośliny pięknie się wybarwiły?

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy, że latem (lub gdy będą temperatury powyżej 15oC codziennie) postawisz na balkonie, od razu zaczną ci się wybarwiać. Bez żadnej szklarenki :)

Poczekaj, jest wiosna dopiero.

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

Kultywarów muchołówek jest całe multum - jedne wybarwiają się bardziej, inne mniej, a jeszcze inne w ogóle. Nie wskazałeś które z nich Ty posiadasz, a informacje na temat umiejscowienia Twoich roślin podałeś dość lakoniczne. Okno oknu nierówne. U jednej osoby na południowym parapecie jest niezła "patelnia" - drugi będzie miał taki parapet nieoświetlony z powodu obecności w bliskim sąsiedztwie drzew, budynków, a niekiedy samego okapu dachu.

Szklarnia jest najlepszą opcją ze względu na większą ilość światła jaka dociera do roślin (względem parapetu okiennego) oraz dłuższym okresem korzystania z promieni słonecznych (od wczesnego rana do wieczora). Do tego dochodzi brak znacznych wahań temperatur między dniem a nocą w porównaniu do uprawy roślin na zewnątrz oraz wyższe temperatury dzienne sprzyjające wzrostowi.

W moim więc uznaniu w okresie wiosenno-jesiennym:

szklarnia > nieosłonięte stanowisko na zewnątrz> parapet okienny.

Odnośnik do odpowiedzi

Kultywarów muchołówek jest całe multum - jedne wybarwiają się bardziej, inne mniej, a jeszcze inne w ogóle. Nie wskazałeś które z nich Ty posiadasz, a informacje na temat umiejscowienia Twoich roślin podałeś dość lakoniczne. Okno oknu nierówne. U jednej osoby na południowym parapecie jest niezła "patelnia" - drugi będzie miał taki parapet nieoświetlony z powodu obecności w bliskim sąsiedztwie drzew, budynków, a niekiedy samego okapu dachu.

Szklarnia jest najlepszą opcją ze względu na większą ilość światła jaka dociera do roślin (względem parapetu okiennego) oraz dłuższym okresem korzystania z promieni słonecznych (od wczesnego rana do wieczora). Do tego dochodzi brak znacznych wahań temperatur między dniem a nocą w porównaniu do uprawy roślin na zewnątrz oraz wyższe temperatury dzienne sprzyjające wzrostowi.

W moim więc uznaniu w okresie wiosenno-jesiennym:

szklarnia > nieosłonięte stanowisko na zewnątrz> parapet okienny.

Posiadam Typical, Red Dragon, Big Mouth oraz Red Sawtooth. Umiejscowienie - w domu stoją na parapecie południowym gdzie bezpośrednie słonce świeci na nie od około 10.00 do 14.30, potem już chowa się za drzewami, blokami itd. Przez te 4,5h bardzo mocno grzeje.

Mam możliwość trzymać właśnie na tym parapecie, na balkonie który jest na stronę południową, z tym że w lato na nim jest bardzo duża patelnia (domek rodzinny na osiedlu, gdzie nic nie zasłania, bezpośrednie słońce nonstop.). Nie będzie za gorąco, zbyt duży skwar?

Mogę też trzymać na tym parapecie co pisałem i doświetlać, 3 świetlówki 18W 6500,6500,8500K ale jednak wolę w lato skorzystać z naturalnych środków.

To jak to jest, szkło zatrzymuję dużo promieniowania, co trochę zapobiega wybarwianiu, a folia przy szklarni już nie ?

Żeby post Ptaaha Cię nie zmylił - Ptaah napisał o szklarni wolnostojącej. Na balkonie nie potrzeba stawiać dodatkowej szklarni.

Tak, rozumiem. Myślę o zakupieniu takiej w Markecie, coś takiego mini-szklarnia-na-balkon_192.jpg

To co w takiej sytuacji zrobić?

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Typical, Red Dragon, Big Mouth oraz Red Sawtooth. Umiejscowienie - w domu stoją na parapecie południowym gdzie bezpośrednie słonce świeci na nie od około 10.00 do 14.30, potem już chowa się za drzewami, blokami itd. Przez te 4,5h bardzo mocno grzeje.

Ptaah: Moim zdaniem trochę jest to krótko w ciągu dnia - może to mieć wpływ na wybarwienie roślin. Głowy jednak nie dam.

Mam możliwość trzymać właśnie na tym parapecie, na balkonie który jest na stronę południową, z tym że w lato na nim jest bardzo duża patelnia (domek rodzinny na osiedlu, gdzie nic nie zasłania, bezpośrednie słońce nonstop.). Nie będzie za gorąco, zbyt duży skwar?

Ptaah: Nie będzie zbyt gorąco, spokojna głowa.

Mogę też trzymać na tym parapecie co pisałem i doświetlać, 3 świetlówki 18W 6500,6500,8500K ale jednak wolę w lato skorzystać z naturalnych środków.

Ptaah: Moim zdaniem doświetlanie muchołówek to chory wymysł. Jest możliwość korzystania ze słońca - korzystamy :)

To jak to jest, szkło zatrzymuję dużo promieniowania, co trochę zapobiega wybarwianiu, a folia przy szklarni już nie ?

Ptaah: Ja nie twierdzę jakoby szklarnia (czy szkło w ogóle) zatrzymywała znaczną ilość światła na zewnątrz. Wszystkie muchołówki szklarniowe jakie mam czy widziałem są silnie wybarwione. Szklarnia natomiast zatrzymuje i kumuluje wewnątrz promieniowanie cieplne, co nie powinno mieć związku z wybarwianiem roślin. Folia (foliaki itp. konstrukcje) podejrzewam, że ma takie same właściwości.

Tak, rozumiem. Myślę o zakupieniu takiej w Markecie, coś takiego [...]

Ptaah: Jeśli planujesz trzymać rośliny na balkonie to nie widzę przeciwwskazań dla takiej "szklarenki". Z w/w powodów w ciepłe dni należy kontrolować temperatury wewnątrz i w miarę potrzeby otwierać konstrukcję aby zapobiec "ugotowaniu" się roślin.

Edytowane przez Ptaah
Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką szklarenkę od lat i z moich obserwacji wynika że bardzo trzeba uważać by roślinki nie "zaparzyły" się.

Ja osobiście używam jej jako "regał" na balkonie, tylko górę przykrywam niebieską folią robiąc daszek zasłaniający roślinki od intensywnego słońca.

Odnośnik do odpowiedzi