Raiwis Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam wszystkich. 3.04.2015 kupiłem rosiczkę Alicji, od tamtej pory nie przesadzałem jej, ponieważ miała pęd kwiatowy. Do dzisiaj pęd się ładnie rozwinął, w przeciągu tygodnia-dwóch spodziewam się pierwszych kwiatków. Lecz czy moja Alicja tego dożyje? Problem przedstawia się następująco. Brązowieją jej liście, wyglądają jak by usychały. Roślinka stoi w kuwecie na południowym parapecie, więc ostatnimi czasy słonka ma dość dużo. Kuweta ciągle jest napełniona woda demineralizowaną, więc nie ma możliwości przesuszenia. Co ciekawsze, brązowieją tylko listki od strony okna, wygląda jak by się opaliła. Lecz gdyby to było poparzenie, to by nie było rosy na liściach, prawda? Proszę o pomoc, bo nie wiem czy mam się czym martwić, czy tak powinno być. Oto aktualne zdjęcia: I zdjęcia z dnia zakupu: PS. Mam nadzieję, że takiej jakości zdjęcia wystarczą. Co do zdjęć na podstawku. Rosiczka zwykle stoi w kuwecie, wyjąłem ją i postawiłem na podstawku ponieważ wygodniej było robić zdjęcia . Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Cephalotus Proszę nie wstawiać tak ogromnych zdjęć, jeżeli nie jest to bezględnie konieczne. Dwa zdjęcia wystarczą, aby ukazać problem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Stała prawdopodobnie przez dłuższy czas w ciemnym hipermarkecie, stąd naturalnym zachowaniem jest zbrązowienie liści po przestawieniu w mocno oświetlone miejsce. Absolutnie nie ma się czego obawiać - kolejne liście będą już zaadaptowane do nowych warunków. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiwis Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Uff, to dobrze. Dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi