Painkiler1 Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Za około miesiąc w Warszawie odbędzie się Wystawa owadożerów. Zapowiada się naprawdę spora impreza, nastawiona w dużej mierze na kolekcjonerów (i wystawa i część handlowa) w trakcie będzie zorganizowana prelekcja pt. "Świat Roślin Owadożernych". Wstęp na Wystawę i Targi oczywiście w cenie wstępu do Ogrodu (w dni powszednie 6zł, w weekendy 8zł). Ogród Botaniczny w Powsinie, 02-973 Warszawa - ul. Prawdziwka 2, 16.05.2015 - 24.05.2015 fotka z google Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 A mogę prosić o więcej informacji typu uczestnicy wystawy, lista stoisk sprzedażowych? Jeśli informacja zamieszczona przez Ciebie jest najobszerniejszą poświęconą wystawie to średnio mnie zachęca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Ja Ci powiem! JA! Będzie Roraima. Lokalizacja troszeczkę kiepska. Poza tym ciekawe jest robienie wystawy w czasie kiedy Carnisana robi swoją. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Czyli mamy na tę chwilę Carnisanę i Roraimę ze swoimi stoiskami. Rozumiem, że stoiska = wystawki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Na to wychodzi. Jedna wystawa w centrum Warszawy, druga pod Warszawą 16 km dalej. Czekam na reakcję Heldros, proponuję gdzieś na północy Warszawy (taki żarcik). Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Tak po prawdzie, to już naprawdę aż się dziwie, że Wam nie jest głupio pisać takich bzdur. Zamiast się cieszyć, że ktoś organizuje jakieś eventy, to dobrze nie znając szczegółów już zaczynacie swoje teorie uskuteczniać. Idąc takimi durnymi kryteriami, to np. Carnisana robi wystawę w Warszawie, praktycznie obok siedziby Roraimy. ŁAŁ. Ptaah napisał: A mogę prosić o więcej informacji typu uczestnicy wystawy, lista stoisk sprzedażowych? Jeśli informacja zamieszczona przez Ciebie jest najobszerniejszą poświęconą wystawie to średnio mnie zachęca. Uczestnicy wystawy? Roraima ma wszystkich uczestników z dowodu spisywać, czy jak ? Lista stoisk? No pewnie stoisko Roraimy, tak jak na wystawie Carnisany jest stoisko Carnisany (podaję Wam Wasze ulubione przykłady, żeby łatwo było Wam zrozumieć) Tough napisał: Ja Ci powiem! JA! Będzie Roraima. Lokalizacja troszeczkę kiepska. Poza tym ciekawe jest robienie wystawy w czasie kiedy Carnisana robi swoją. Ogród w Powsinie z tego co się orientuje i słyszałem, to jeden z większych tego typu obiektów w PL, i chyba najpopularniejszy w okolicach Warszawy - ulubione miejsce spędzania weekendów szczególnie ludzi z południowych dzielnic Warszawy i okolic. Jest to bardzo duży Ogród Botaniczny, nie jakiś punkt handlowy. Więc dla hodowcy roślin to "obowiązkowy" punkt na mapie PL. A wszystkim zwolennikom teorii spiskowych na temat daty życzę powodzenia - termin wystawy powiązany jest z obchodami 25-lecia otwarcia Ogrodu dla zwiedzających. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 A ja wpadnę i do Ogrodu Botanicznego Uw, jak i do Powsina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Painkiler1 napisał: Tak po prawdzie, to już naprawdę aż się dziwie, że Wam nie jest głupio pisać takich bzdur. Zamiast się cieszyć, że ktoś organizuje jakieś eventy, to dobrze nie znając szczegółów już zaczynacie swoje teorie uskuteczniać. Idąc takimi durnymi kryteriami, to np. Carnisana robi wystawę w Warszawie, praktycznie obok siedziby Roraimy. ŁAŁ. Ogród w Powsinie z tego co się orientuje i słyszałem, to jeden z większych tego typu obiektów w PL, i chyba najpopularniejszy w okolicach Warszawy - ulubione miejsce spędzania weekendów szczególnie ludzi z południowych dzielnic Warszawy i okolic. Jest to bardzo duży Ogród Botaniczny, nie jakiś punkt handlowy. Więc dla hodowcy roślin to "obowiązkowy" punkt na mapie PL. A wszystkim zwolennikom teorii spiskowych na temat daty życzę powodzenia - termin wystawy powiązany jest z obchodami 25-lecia otwarcia Ogrodu dla zwiedzających. Po 1. czy ktoś napisał, że źle, że robią? A niech sobie robią. Nikt, nie napisał, że źle. Niemniej jak to wygląda, że w jednym mieście jednocześnie dwie różne wystawy są. Już widzę jak lokalne media reklamują dwie różne wystawy. Ciekawe. A argument z siedzibą jest dokładnie taki jak kanał Maćka Dąbrowskiego na YT. Po 2. Co do samego ogrodu, to mało mnie interesuje, że jest duży czy coś tam, ale lokalizacja słaba, bo nic nie ma praktycznie obok. Ciekawe czy jest gdzie wyjść na żarcie. Dlatego nie wiem o co Ci chodzi, bo w centrum jest co zwiedzać, jest blisko dworzec i w ogóle. Po 3. Może jakbym miał 7 lat to bym uwierzył, że to dzieło przypadku, ale tak nie jest. 16-17 to dni, w których przyjedzie dużo hodowców do Warszawy, więc dla mnie to oczywiste, że jest to wykorzystanie sytuacji. Ale spoko mają do tego prawo przecież, nie ma rezerwacji na termin. Dla mnie śmieszne jest to, że są dwie wystawy jednocześnie. Ja i tak wybiorę opcję dla mnie wygodniejszą. Odpowiedź na post Ptaah'a pozostawię mu do skomentowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Tough napisał: Po 2. Co do samego ogrodu, to mało mnie interesuje, że jest duży czy coś tam, ale lokalizacja słaba, bo nic nie ma praktycznie obok. Ciekawe czy jest gdzie wyjść na żarcie. Dlatego nie wiem o co Ci chodzi, bo w centrum jest co zwiedzać, jest blisko dworzec i w ogóle. Po 3. Może jakbym miał 7 lat to bym uwierzył, że to dzieło przypadku, ale tak nie jest. 16-17 to dni, w których przyjedzie dużo hodowców do Warszawy, więc dla mnie to oczywiste, że jest to wykorzystanie sytuacji. Ale spoko mają do tego prawo przecież, nie ma rezerwacji na termin. Dla mnie śmieszne jest to, że są dwie wystawy jednocześnie. Ja i tak wybiorę opcję dla mnie wygodniejszą. Odpowiedź na post Ptaah'a pozostawię mu do skomentowania. "Nic nie ma obok" - tak, rzeczywiście - Warszawa, Wilanów, Konstancin, Piaseczno obok i ogromny Ogród Botaniczny to słaba lokalizacja Kurcze, to trzeba być zdolnym, żeby zaplanować otwarcie ogrodu 25 lat przed terminem Wystawy Carnisany Nie sądziłem, że właściciel Roraimy to aż taki dobry strateg Dodam tylko, że obchody są właśnie w dniach 16-24 maja Aha, zapomniałbym - gdybyś jako wytrawny hodowca zgłodniał - . Z góry życzę smacznego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Painkiler1 napisał: "Nic nie ma obok" - tak, rzeczywiście - Warszawa, Wilanów, Konstancin, Piaseczno obok i ogromny Ogród Botaniczny to słaba lokalizacja Kurcze, to trzeba być zdolnym, żeby zaplanować otwarcie ogrodu 25 lat przed terminem Wystawy Carnisany Nie sądziłem, że właściciel Roraimy to aż taki dobry strateg Dodam tylko, że obchody są właśnie w dniach 16-24 maja Aha, zapomniałbym - gdybyś jako wytrawny hodowca zgłodniał - . Z góry życzę smacznego Obok, czyli w zasięgu nóg, względnie komunikacji, gdzie szybko można się dostać. Wszedłem na stronę ogrodu i trafiłem na to http://www.ogrod-powsin.pl/foto/festiwalogrodowy.jpg, więc wypadałoby powiedzieć, że wystawa jest w ramach Festiwalu. Nie pomyślałeś, że to może zachęcić? Jeżeli ktoś, np. ja pojadę do Wawy pociągiem na wystawę w Ogrodzie UW, to nie bardzo będzie mi się chciało jechać 16 km komunikacją miejską zobaczyć w zasadzie te same rośliny, festiwal to jednak coś więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Tough napisał: Obok, czyli w zasięgu nóg, względnie komunikacji, gdzie szybko można się dostać. Wszedłem na stronę ogrodu i trafiłem na to http://www.ogrod-powsin.pl/foto/festiwalogrodowy.jpg, więc wypadałoby powiedzieć, że wystawa jest w ramach Festiwalu. Nie pomyślałeś, że to może zachęcić? Jeżeli ktoś, np. ja pojadę do Wawy pociągiem na wystawę w Ogrodzie UW, to nie bardzo będzie mi się chciało jechać 16 km komunikacją miejską zobaczyć w zasadzie te same rośliny, festiwal to jednak coś więcej. W sumie to gdzieś 25 minut komunikacją z okolic Dworca Południowego w Warszawie. Czy dużo? Biorąc pod uwagę, że jest się hobbystą i poświęcą się swojemu hobby, to chyba nic. Zresztą nie ma się co oszukiwać, w PL realiach ile kolekcjonerów przyjedzie na taką Wystawę? Maksymalnie 10,12? Może 15? A zwykłych ludzi mogą być tysiące. Z tego powodu nie ma sensu organizować żadnej wystawy? Festiwal Ogrodowy to nazwa umowna tych obchodów, poza roślinami Ogrodu będą tylko rośliny Roraimy z tego co wiem. Te Wystawowe i na sprzedaż. Zresztą sam pisałem kilka postów wyżej: " termin wystawy powiązany jest z obchodami 25-lecia otwarcia Ogrodu dla zwiedzających." Więc nie ma w tym żadnej tajemnicy. "zobaczyć w zasadzie te same rośliny" - no sorry, ale brzmisz tutaj jak totalny ignorant. Masz na myśli, że owadożerność będzie łączyła te rośliny Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez Painkiler1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Painkiler1 napisał: W sumie to gdzieś 25 minut komunikacją z okolic Dworca Południowego w Warszawie. Czy dużo? Biorąc pod uwagę, że jest się hobbystą i poświęcą się swojemu hobby, to chyba nic. Zresztą nie ma się co oszukiwać, w PL realiach ile kolekcjonerów przyjedzie na taką Wystawę? Maksymalnie 10,12? Może 15? A zwykłych ludzi mogą być tysiące. Z tego powodu nie ma sensu organizować żadnej wystawy? Festiwal Ogrodowy to nazwa umowna tych obchodów, poza roślinami Ogrodu będą tylko rośliny Roraimy z tego co wiem. Te Wystawowe i na sprzedaż. Zresztą sam pisałem kilka postów wyżej: " termin wystawy powiązany jest z obchodami 25-lecia otwarcia Ogrodu dla zwiedzających." Więc nie ma w tym żadnej tajemnicy. "zobaczyć w zasadzie te same rośliny" - no sorry, ale brzmisz tutaj jak totalny ignorant. Masz na myśli, że owadożerność będzie łączyła te rośliny Jezu, człowieku weź się tak nie spinaj, bo zachowujesz się tak jakby Ci Mekk jakąś roślinę obiecał, jak to miało miejsce za aktywność na jego forum. Przekazałeś lakoniczne informacje, bez tych kluczowych, czyli kto jest organizatorem, kto wystawia rośliny, więc nie naskakuj. I nie nazywaj mnie ignorantem, bo co niby tam będzie oprócz standardowych okazów czyli kapturnic, rosiczek, tłustoszy etc., znowu największa atrakcja, to chyba był N. hamata, tak? No nie rusza mnie to. Także jeżeli festiwal to wydmuszka, to chyba się tam nie wybiorę Jeszcze jedno. To jak bronisz lokalizacji, którą określiłem za kiepską, potwierdza chyba to co napisałem w pierwszym zdaniu. Nie mam zamiaru siedzieć cały czas w jednym miejscu także, oto okolice obu ogrodów. To koniec mojej aktywności w tym temacie. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 @Painkiller1 Przepraszam, ale te "bzdury" i "teorie spiskowe" kierowane były pod moim adresem? Nie miałem zielonego pojęcia na temat obu wystaw do czasu aż Tough naświetlił sytuację. Wcześniej tylko widziałem jakąś informację na temat stoiska Carnisany gdzieś w Warszawie dlatego zadałem pytanie jako osoba niepoinformowana. Poza tym chyba mało wystaw na świecie widziałeś skoro pytanie odnośnie wystawców i sprzedających tak Cię zaskoczyło - poza tym wnoszę, że pomyliłeś ich ze zwiedzającymi - to zasadnicza różnica. W skład wystaw roślin wchodzą zwykle zbiory kilku lub wielu kolekcjonerów, a ich nazwiska w takiej czy innej formie zaprezentowane są przed wystawą w celach informacyjnych lub na zachętę dla ewentualnych zwiedzających (w formie ulotek, plakatów, treści na stronie www itd.). Wielu wystawom towarzyszy sprzedaż roślin, która znajduje się na wydzielonej przestrzeni w bliskim sąsiedztwie tychże. O obecności konkretnych stoisk sprzedażowych też często wiadomo - dla mnie to istotna informacja, bo niekiedy chęć zrobienia zakupów jest jedynym powodem zadania sobie trudu dojazdu do takiej np. Warszawy. Ciężko mi więc zaakceptować kramy z roślinami jako pełnoprawne wystawy, a takimi najwyraźniej będą stoiska wymienionych wcześniej firm, do tego w odległych od siebie miejscach - czyli nie związane ze sobą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 18 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2015 Ptaah napisał: @Painkiller1 Przepraszam, ale te "bzdury" i "teorie spiskowe" kierowane były pod moim adresem? Nie - te "bzury" były odpowiedzią na: Tough napisał: Ja Ci powiem! JA! Będzie Roraima. Lokalizacja troszeczkę kiepska. Poza tym ciekawe jest robienie wystawy w czasie kiedy Carnisana robi swoją. Ptaah napisał: W skład wystaw roślin wchodzą zwykle zbiory kilku lub wielu kolekcjonerów, a ich nazwiska w takiej czy innej formie zaprezentowane są przed wystawą w celach informacyjnych lub na zachętę dla ewentualnych zwiedzających (w formie ulotek, plakatów, treści na stronie www itd.). Racja, są takie wystawy na świecie, ale z tego co pamiętam to w Polsce, przynajmniej przez ostatnie lata takiego czegoś nie było i raczej nie będzie. Chociaż pewnie byłoby to fajne, bo całość byłaby jeszcze bardziej interesująco. Ptaah napisał: Ciężko mi więc zaakceptować kramy z roślinami jako pełnoprawne wystawy, a takimi najwyraźniej będą stoiska wymienionych wcześniej firm, do tego w odległych od siebie miejscach - czyli nie związane ze sobą. No tak, te wydarzenia nie będą miały ze sobą nic wspólnego. Pisząc w ten sposób o tych wystawach/wystawie w jakiś sposób obrażasz ich organizatorów. Bądź co bądź, nawet jeszcze tych wystaw nie było i ich nie widziałeś, a już je krytykujesz. Uważam, że to niesprawiedliwe. Słuchajcie, znowu dyskusja schodzi na jakieś dziwne tematy, a część z Was koncentruje się na jakichś niuansach, tylko po to, żeby się przyczepić. Prawda jest taka, że chciałem napisać, że wystawa będzie i już. Nic więcej. Po co jakieś głupie porównania. Carnisana, Heldros, co za różnica. Niech każdy organizuje ile może i najlepiej jak może, żeby hobby się rozwijało i tyle. Po co te ataki i rozniecanie dziwnej agresji wobec siebie? Jaki macie w tym cel? O takim a nie innym miejscu zdecydował organizator i tyle. Uważacie, że Wy macie większe rozeznanie w rynku, niż facet, który organizuje je od kilku lat? Więc po co ta dyskusja? Hejt z ostatniego tematu dalej żywy. Plucie jadem zamiast rzeczowej rozmowy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 @Painkiller1 Ja rzeczowo zapytałem, Ty nierzeczowo odpowiedziałeś. Nie zadałeś sobie nawet trudu żeby napisać kto wystawę zorganizuje, co wytknął Tough. Do tego przywołujesz wypowiedź Tough, jednak w kwestii pisania "bzdur" zwracałeś się w liczbie mnogiej, więc chyba nie tylko jego to dotyczyło. Podchodzisz do sprawy zbyt emocjonalnie. Daruj sobie proszę określenia typu "plucie jadem" i wiele innych, które pojawiły się w Twoich wypowiedziach i przestań robić z siebie czy wystawców ofiary, bo nikt nie został tu obrażony. Widziałem na zdjęciach dotychczasowe dokonania obu firm, więc chyba pewne wyobrażenie mogę sobie wyrobić? "W Polsce nie było, w Polsce nie będzie" itp. itd... Nie tędy droga. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi