Ptaah Napisano 18 Kwietnia 2015 Share Napisano 18 Kwietnia 2015 PowerpointPL napisał: Dobra, nie będę wyłączał. OK, głównie białe diody były do tego, aby pokój nie wyglądał jak miejsce spotkań, a skoro pomogą roślinom, to jeszcze lepiej. A czy takim urządzeniem uda mi się wybarwić capensis 'all red' ? Przecież róż aż bije po oczach Żeby cokolwiek zneutralizować tę barwę to przynajmniej powinna być połowa białych diod. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) A o to efekty działania 4 DNI diod! (pulchella x nitidula była cała zielona, scorpioides wypuszcza czerwone czułki) Czekamy na wzejście capensisa 'red'! Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Poparzenie, a nie wybarwienie... Pigmejki się nie wybarwiają na liściach... Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez mrDIIL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 22 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak nie? https://www.google.pl/search?q=drosera+pulc...3D7%3B450%3B444 Poczytaj.. Należy również wziąć pod uwagę to, że wybarwiają się jej również czułki Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Kwietnia 2015 Share Napisano 22 Kwietnia 2015 Toć czułki się zawsze pierwsze wybarwiają :v Może się mylę, ale dla mnie to wygląda na przypalenie - jeśli mam rację to niedługo znowu będzie zielona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 A o to efekty działania po kilku miesiącach. Wszystkie rosiczki oprócz scorpioides kwitną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Ciesze się z zadowalających efektów pracy mojej lampki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 5 Sierpnia 2015 Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Ciesze się z zadowalających efektów pracy mojej lampki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Są efekty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Efekty aktualne możesz zobaczyć w tym temacie: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...p;#entry1024219 Edytowane 5 Września 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 Dodam, że pod ledami są: wszystkie rosiczki oprócz rotundifolii i regii, wszystkie muchołówki, wszystkie kapturnice i ten cefalek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Zawsze jest tak, że niewybarwiona roślina jak dostanie nagle dużą dawkę dobrego światła sie przypali. Jest to efektem braku barwników ochronnych chroniących chlorofile przed stresem fotooksydacyjnym. Po chwili szoku zacznie wytwarzać nowe liście z komórkami nasyconymi tymi właśnie barwnikami- adaptacja do nowych warunków. Mówie tu bardzo ogólnie o roślinach nie o rosiczkach- każdy rodzaj będzie na taki foto-szok reagował trochę inaczej. Ja tam nigdy się nie bawię w stopniowe dawkowanie swiatła- wszystko nawet najbardziej zielone od razu do oświetlenia docelowego- chwila szoku a potem ładne barwy . Nie wgłębiam się w fizjologię roślin ( nie chce mi się ) no chyba, że kogoś bardzo to interesuje- mogę napisać po krótce jak to działa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 5 Września 2015 Autor Share Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Tak, heliamfan, to było jednak oparzenie, ale teraz te rosiczki są piękne po takiej dawce światła Edytowane 5 Września 2015 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heliamfan Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Tak jak mówiłem . Metoda szoku jest najlepsza- nie ma co się chrzanić w stopniowanie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 5 Września 2015 Share Napisano 5 Września 2015 Właściwie to te zdjęcia wystarczą, nie zauważyłem, że jest 2 strona tematu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi