Skocz do zawartości

Oświetlenie LED. Testujemy!

PowerpointPL

Rekomendowane odpowiedzi

PowerpointPL napisał:
Dobra, nie będę wyłączał. OK, głównie białe diody były do tego, aby pokój nie wyglądał jak miejsce spotkań, a skoro pomogą roślinom, to jeszcze lepiej. ;) A czy takim urządzeniem uda mi się wybarwić capensis 'all red' ? :)

Przecież róż aż bije po oczach :) Żeby cokolwiek zneutralizować tę barwę to przynajmniej powinna być połowa białych diod.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 3 months later...
  • 1 month later...

Zawsze jest tak, że niewybarwiona roślina jak dostanie nagle dużą dawkę dobrego światła sie przypali. Jest to efektem braku barwników ochronnych chroniących chlorofile przed stresem fotooksydacyjnym. Po chwili szoku zacznie wytwarzać nowe liście z komórkami nasyconymi tymi właśnie barwnikami- adaptacja do nowych warunków. Mówie tu bardzo ogólnie o roślinach nie o rosiczkach- każdy rodzaj będzie na taki foto-szok reagował trochę inaczej. Ja tam nigdy się nie bawię w stopniowe dawkowanie swiatła- wszystko nawet najbardziej zielone od razu do oświetlenia docelowego- chwila szoku a potem ładne barwy ;). Nie wgłębiam się w fizjologię roślin ( nie chce mi się:P ) no chyba, że kogoś bardzo to interesuje- mogę napisać po krótce jak to działa.

Odnośnik do odpowiedzi