Skocz do zawartości

Marniejący dzbanecznik Bloody Mary.

Dr_Ares

Rekomendowane odpowiedzi

Dr_Ares napisał:
Witam wszystkich. Od roku posiadam dzbanecznik Bloody Mary. Stoi sobie na południowym parapecie i ostatnio zaczął marnieć. Załączam zdjęcia i prosiłbym o ocenę stanu i ewentualne porady.

http://pics.tinypic.pl/i/00656/0enehts0nksj.jpg

http://pics.tinypic.pl/i/00656/q2fm8cayd4nw.jpg

Po mojemu gniją korzenie :( jest przelany, nie powinien stać w wodzie dłużej niż jeden dzień szczególnie w okresie słabego nasłonecznienia :dno:

Odnośnik do odpowiedzi

Dr_Ares napisał:
@Jaca-Dzbanecznik Nie trzymam go w wodzie wcale. Podlewam go z góry deszczówką. Ta woda w podstawce to pozostałość po podlaniu którą wylewam. Może potrzebuje nowego podłoża?

Według mnie ma za mokro :( nie jest zielona a już żółto-brązowa (chyba że to wina zdjęcia?)

Być może za często ją zimą podlewałeś?

Odnośnik do odpowiedzi

Dr_Ares napisał:
Możliwe, sądzisz, że jest jeszcze do odratowania?

Nie mam pojęcia?

Nigdy nie małem rośliny w tak kiepskim stanie...

Gdyby chociaż stożek wzrostu był zielony to można by go ukorzenić, a tak nie wiem czy już nie za póżno :(

Poczekaj może ktoś jeszcze się wypowie?

Jest tu masa bardziej doświadczonych osób i na podstawie jednej opinii nie ma co podejmować decyzji ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy z rośliną zaczęło się dziać coś złego ?

Jeśli kolor na zdjęciu oddaje rzeczywistą barwę liści to zbyt dobrze nie jest. Do ustalenia przyczyny na pewno dużo wniesie informacja o tym, czy do takiego stanu dzbanecznik dochodził długo, czy też nagle.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Nwankwo napisał:
Od kiedy z rośliną zaczęło się dziać coś złego ?

Jeśli kolor na zdjęciu oddaje rzeczywistą barwę liści to zbyt dobrze nie jest. Do ustalenia przyczyny na pewno dużo wniesie informacja o tym, czy do takiego stanu dzbanecznik dochodził długo, czy też nagle.

Pozdrawiam

Stało się to podobno nie dawno. Nie potrafię podać dokładniej, ponieważ ktoś inny opiekował się nim a ja przebywałem za granicą. Osoba ta, zna tajniki hodowli to też się nie martwiłem. Był podlewany raz dziennie. Miesiąc temu został przeniesiony na inny południowy parapet.

Odnośnik do odpowiedzi

Dżizus, raz dziennie? Ja swoje parapetowce zimą podlewam raz na 5-7 dni i mają akurat wilgotne podłoże, chyba że mieszanka jest wybitnie przepuszczalna to trochę częściej. Latem ze dwa razy w tygodniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Dr_Ares napisał:
Stało się to podobno nie dawno. Nie potrafię podać dokładniej, ponieważ ktoś inny opiekował się nim a ja przebywałem za granicą. Osoba ta, zna tajniki hodowli to też się nie martwiłem. Był podlewany raz dziennie. Miesiąc temu został przeniesiony na inny południowy parapet.

RAZ DZIENNIE :(

No to masz odpowiedż...

W okresie zimowym parapetowce podlewa się raz na tydzień-dwa tygodnie.

W zależności od temperatury otoczenia, czy grzeją kaloryfery czy nie...

Odnośnik do odpowiedzi

Jaca-Dzbanecznik napisał:
RAZ DZIENNIE :(

No to masz odpowiedż...

W okresie zimowym parapetowce podlewa się raz na tydzień-dwa tygodnie.

W zależności od temperatury otoczenia, czy grzeją kaloryfery czy nie...

Cóż, wygrzebałem go i nie widać ani nie czuć zgnilizny, nawet są młode odrosty, które się nie wybiły ponad poziom torfu.

Odnośnik do odpowiedzi

Dr_Ares napisał:
Cóż, wygrzebałem go i nie widać ani nie czuć zgnilizny, nawet są młode odrosty, które się nie wybiły ponad poziom torfu.

Jak korzenie jeszcze są całe to przesadż do nowego torfu i ogranicz podlewanie.

Szczególnie do momentu aż słońca nie bedzie na prawdę dużo ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jaca-Dzbanecznik napisał:
Jak korzenie jeszcze są całe to przesadż do nowego torfu i ogranicz podlewanie.

Szczególnie do momentu aż słońca nie bedzie na prawdę dużo ;)

Tak zrobię! Przygotowałem sobie już torf zmieszany z perlitem i keramzytem, oraz będę podlewał raz w tygodniu. Dziękuje wszystkim za rady i czas.

Odnośnik do odpowiedzi

Raz w tygodniu tylko do pewnego momentu. W gorące dni podlewanie musi być częstsze. Obserwuj roślinę, a dojdziesz do momentu kiedy sam będziesz w stanie ocenić, kiedy podlewanie jest konieczne.

Odnośnik do odpowiedzi