comandos21 Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Wiedziałem, że bd takie pytania heh Dałem muchołówkę w prezencie koleżance z pracy a żeby ją przetransportować bez uszczerbku w plecaku musiałem jakoś zabezpieczyć Niby dlaczego miałaby sie ugotować ? myślę, że więcej niż 20st tam nie miała. Liczyłem bardziej na to,że nagła zmiana warunków na nią tak wpłynęła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Skoro została tylko przeniesiona pod kubkiem to zapewne zmiana warunków. Ważne żeby stozek był zdrowy i wypuszczal nowe. Mimo wszystko 6h to dość szybko... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 20 Maja 2015 Share Napisano 20 Maja 2015 Skoro została tylko przeniesiona pod kubkiem to zapewne zmiana warunków. Ważne żeby stozek był zdrowy i wypuszczal nowe. Mimo wszystko 6h to dość szybko... Oki, dzięki za odp. ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarlaAppetina Napisano 29 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2015 trochę czasu już minęło, moje roślinki się 'nieco" rozrosły;-) trzymane są w "szklarence" samoróbce, w pochmurne dni je doświetlam lampą ledową. Oto efekty: zdjęcia sprzed 3 dni - obecnie wszystkie kwiatki ładnie rozwinięte:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid2755 Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 Cephalotus przepiękny Posiada jakieś specjalne warunku uprawy ?? Doświetlasz go zimą ??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarlaAppetina Napisano 1 Lipca 2015 Autor Share Napisano 1 Lipca 2015 cephalotuska kupiłam na tegorocznej wystawie roślin w ogrodach botanicznych UW;-) Trochę się martwię bo mi przysycha choć wszystkie inne roślinki pieknie rosną.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Co do stanu Twojego cephalotusa, to nie jestem pewien, czy jest on taki swietny ... Jesli jest on z wystawy, to prawdopodobnie rosnie ci w samym torfie, wiec jak najszybciej przesadz go do mieszanki piasku (zwirku) z torfem w proporcjach 2:1 albo 1:1. Cephalotus lubi bardziej przepuszczalne podloze. Po przesadzeniu stracisz gdzies polowe dzbankow, ale to normalne. Poza tym nie trzymalbym cephalotusa na podstawce razem z innymi rosiczkami, poniewaz nie lubi on ciaglego przebywania w wodzie. Najlepiej jak wypije cala wode z podstawki, troche odczekac i znowu mu dolac . Dodatkowo pousuwalbym uschniete jego dzbanki, poniewaz podwyzszona wilgotnosc w Twojej szklarni + pousychane dzbanki moga prowadzic do pojawienia sie grzyba, na ktorego cephalotus jest bardzo podatny. Najlepiej to polecilbym Ci go najpierw przesadzic i postawic go osobno na balkonie (bo czytalem, ze masz po stronie poludniowej), na swiezym powietrzu. Lato teraz w pelni, wiec bedzie mu dobrze i dodatkowo nabierze purpurowego koloru :-) Podobny watek znajdziesz tutaj: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...p;#entry1022502 Poczytaj rowniez odpowiednie tematy, dotyczace danych owadozerow. Na pewno cos jeszcze doczytasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarlaAppetina Napisano 1 Lipca 2015 Autor Share Napisano 1 Lipca 2015 Facet sprzedający na wystawie z Heldrosa mówił żeby nie przesadzać co najmniej do przyszłego roku, dlatego nie "męczyłam" roślinki. Pomyślałam, że skro roślina tak ładnie rośnie w tym podłożu to nie będę go na siłę zmieniać.... Ale skoro radzisz, to przesadzę w weekend:-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Wszyscy sprzedajacy tak mowia... Najlepiej po zakupie cephalotusa przesadzic go od razu. Masz potem pewnosc, w czym rosnie Ci roslina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 1 Lipca 2015 Share Napisano 1 Lipca 2015 Trochę w Twoich wpisach niejasności... Wystawa UW i sprzedawcy z Heldros? Albo jestem mało uświadomiony, albo to wystawa organizowana przez Carnisanę. Jeśli tam byli przedstawaiciele firmy Heldros to OK, jeśli nie to ładna antyreklama. Co do samego przesadzania Cefala... nie przesadzaj rośliny do momentu aż nie przekonasz się czy jest w odpowiednim podłożu? Wystarczy lekko odgiąć doniczkę i zobaczyć czy jest sam torf czy wymieszany z piaskiem? Jeśli sam... przesadż, jesli mieszanka lepiej zastosuj się do tego by roślina nie stała w wodzie. A w przyszlym roku przesadż do większej doniczki z całą bryłą korzeniową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarlaAppetina Napisano 7 Lipca 2015 Autor Share Napisano 7 Lipca 2015 (edytowane) tak, mój błąd. Bardzo przepraszam był to sprzedawca Carnisan. Żadna "antyreklama" tylko zwykła pomyłka - nie dramatyzuj. Kupuje zarówno od Heldrosa jak i Carnisana. Cephalotus już przesadzony. W doniczce był tylko torf. przesadziłam go do mieszanki 2:1 (żwirek:torf), większa doniczka. Pousuwałam zeschnięte dzbanki ale żółkną kolejne:/ Lotusek już nie stoi w wodzi tylko na podstawce. Wody wlewam do wchłonięcia średnio co 2 dni. Edytowane 7 Lipca 2015 przez KarlaAppetina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi