tracer274 Napisano 1 Maja 2015 Autor Share Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Podziwiam cię brachu, masz smykałke Co do lodu, nie prościej byłoby kupić kilka wkładów do lodówek turystycznych i umieścić zamiast lodu? taki wkład dłuzej trzyma zimno i byłyby dużo niższe temp. w ten sposób osiągnięte. Do tego ze 2 wkłady do terra i masz spokojnie z 3-5stopni osiągnięte:) Kolejna sprawa to to, że gdybyś ze 2 takie wkłady umieścił w komorze nadmuchu zimnego powietrza w bezpośrednim strumieniu , byłoby dużo bardziej skuteczne jeśli chodzi o nadmuch zimnego wręcz lodowatego powietrza. Co do ogrzewania powietrza podczas przesyłu, zmniejszyłbym drogę tego powietrza np stawiając "wiadro" blisko terra.... To da Ci bardzo duży nawiew zimnego powietrza, myślę w 80% bez strat chlodu A jeszcze jedno odnośnie trzymania zimna przez terrarium np. zimą w ogrzewanym pomieszczeniu, no więc gdy ogrzejesz pomieszczenie do temp. np. 22st to znacząco terrarium się ociepli z racji, że jest ze szkła... Najlepiej zrobiłbyś używając styropianu 2cm do obłożenia 3 ścian tak by ciepłe powietrze nie "uderzało" bezpośrednio o szkło terarium co da efekt dłuższego trzymania zimna wewnątrz terarium Starałem się użyć różnych opcji mix lodu z wodą, samego lodu, wkłady turystyczne też były. Największy efekt dał mix wody z kostkami lodu. Co do bezpośredniego użycia na nadmuchu projekt zakładał żeby powietrze jak najdłużej było ochładzane w wiadrze więc bezpośredni nadmuch odpada. Obkładanie styropianem też odpada. Mam taki ambitny plan by te terrarium było dwu funkcyjne. Oczywiście nie jest dla mnie problemem zrobić świetnie wyizolowane terrarium tylko pod zimowanie ale nie chcę by stało puste przez 3/4 roku. Świetna sprawa! Fakt, dla muchołówek mało, ale jako niedrogie chłodzenie terrarium górskiego - bomba! Pytanie tylko jak często trzeba dorzucać lód lub zamrożone wkłady. Jeśli wytrzymałyby kilka dni w temperaturze pokojowej, byłoby idealnie. Rano włożę kilka wkładów i zamknę zobaczymy jak długo potrzymają. Jaką temperaturę miałeś na wyjściu z chłodnicy? Ja bym postawił chłodnicę jak najbliżej terra, bo dużo strat masz przez ten długi wąż, do tego nie izolowany, dałbym też większą średnicę węża. Poza tym spirala lepsza by była z miedzi, a nie z tworzywa, które słabo przewodzi ciepło-zimno. Chłodnica była ustawiona zaraz przy terrarium a przewód był zaizolowany tą gąbką co używa się do izolowania rur. Wstyd powiedzieć ale nie wiem jak to się fachowo nazywa, a sam przewód przed testem skróciłem do minimalnej wartości. Co do wniosku skrócenia przewodu myślałem, żeby następnym razem skrócić go do paru centymetrów. Wiem, że była by lepsza ale odpada z powodu kosztów wykonania. Tak myślę, że o ile odizoluje szklane powierzchnie terra, mam na myśli tylną ścianę i boczne oraz do środka da wkałdy mrożące to tak z 4h bez nawiewu bd miałe te 5st. tylko te otwory z przodu kurcze bd mieszały ci powietrze z ciepłym.... Na dobrą sprawę to ja bym wszystkie ścianki dookoła odizolował od źródeł ciepła, zostawiłbym tylko przednią i otworki pozatykaj(są takie małe zatyczki na alledrogo) i zostaw np tylko 2 otwory. Szyby z otworami obróciłem do góry nogami. Teraz są wyżej przez co zimne powietrze zostaję w środku. Edytowane 1 Maja 2015 przez tracer274 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 Dobra nie ma co się łamać jest problem i należy go rozwiązać. Cała ta sytuacja nie dawała mnie spokoju. Od wczorajszego wieczoru cały czas myślałem co zrobić z tym fantem. No i wymyśliłem. To jest lista rzeczy które muszę wykonać - wyciąć i lewą ściankę terrarium i wywiercić na poziomie otworu w chłodnicy otwór 45mm i dodać uszczelkę - zmienić przewód na wyjściu na sztywny z pcv i skrócić do 5 cm, - przewód odizolować , - terrarium zdystansować od gruntu o 3-4 cm, aby uzyskać przewiew zimnego powietrza, - wymienić przednie szyby suwane w terrarium na nowe bez otworów, Jak trzeba będzie to zrobię nowe "wiadro" lub nowe terrarium, ale plan ma być wykonany. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Maja 2015 Share Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Nie musisz wymieniać przedneij szyby, zaślepki dokum koszt 4 ok 2zł. Tak myślę..... hmm... dalbyś radę odizolować 3 boki i góraoraz dół styropiankiem zostaw tylko ściankę przednią tą rozsówaną? I z 3 stron zrób nadmuch z wiadra z tym, ze jedna strona (tył) niech bd podłączona do terarium bezpośrednio tak jak wspomniałeś, dodaj jeszcze jeden wentylatorek na wejście do wiadra, zeby zwiększyć moc nawiewu. Powinno ci to trzymać na maxa. Własnie problem tkwi w utracie zimn przez to,ze masz za małą moc chłodzenia a za dużo strat poprzez te szklane boki... Trzeba zrobić wiecej miejsc nawiewu bo po odizolowaniu 3 ścian nadal tracisz zimno przez nagrzewanie się bokó, Tak poglądowo: Edytowane 2 Maja 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 2 Maja 2015 Autor Share Napisano 2 Maja 2015 Nie musisz wymieniać przedneij szyby, zaślepki dokum koszt 4 ok 2zł. Wolę wymienić nic mnie to generalnie nie kosztuje a robota przyjemna. Tak myślę..... hmm... dalbyś radę odizolować 3 boki i góraoraz dół styropiankiem zostaw tylko ściankę przednią tą rozsówaną? I z 3 stron zrób nadmuch z wiadra z tym, ze jedna strona (tył) niech bd podłączona do terarium bezpośrednio tak jak wspomniałeś, dodaj jeszcze jeden wentylatorek na wejście do wiadra, zeby zwiększyć moc nawiewu. Powinno ci to trzymać na maxa. Własnie problem tkwi w utracie zimn przez to,ze masz za małą moc chłodzenia a za dużo strat poprzez te szklane boki... Trzeba zrobić wiecej miejsc nawiewu bo po odizolowaniu 3 ścian nadal tracisz zimno przez nagrzewanie się bokó, Tak poglądowo: Dawanie styropianu do terrarium to dla mnie ostateczność akt największej rozpaczy z mojej strony. Czemu? Po pierwsze zabiera miejsce w terrarium albo zwiększa jego wymiary, brzydko wygląda a zależy mnie również na wyglądzie rzeczy które robię oraz na koniec są lepsze sposoby na wyizolowanie terrarium. Prawda jest taka, że nie wyczerpałem wszystkich pomysłów na zaradzenie temu problemowi, jak skończą mnie się pomysły wtedy użyje styropianu. A co do twojego pomysłu z wg. rysunku. Rozwiązuję parę problemów ale tworzy następne. Po pierwsze całość ustawiona w ten sposób zabiera zbyt dużo miejsca oraz zobacz jak długo powietrze było nagrzewane podczas podróży w tych rurach. Tego właśnie staram się uniknąć. No i dodatkowo prościej było by zrobić nowe terrarium bo żeby stworzyć taki system musiał bym je rozebrać na czynniki pierwsze. Dobra wracając do tematu. Wyciąłem boczną ściankę. W jej miejsce wstawiłem nową szybę z otworem. Całość z wycięciem, uprzątnięciem kleju, wycięciu nowej szyby, oszlifowaniu krawędzi, wycięciem otworu i wklejeniem na miejsce zajęło mnie pół godziny. Co chyba nada się do jakiegoś rekordu guinessa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 2 Maja 2015 Share Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Ja wiem, ześ pomysłowy ale kurcze jak ma to dawać efekt stałej chłodziarki to metodą "coś za coś" najprościej jest zimować na korytarzu bądź jasnej piwnicy lub też spiżarni hm może spróbuj zrobić wężownice wewnątrz terrarium na tylnej ściance i podłączyć ją do sprężarki ze starej lodówki, napełnić taki system cieczą chłodząca i już masz system porządny i na kupę lat http://heh.pl/pliki/artykuly/uklad_otwarty.jpg Myślałeś o zastosowaniu ogniwa peltiera? rozważ to, bo to świetne urządzonko jak masz mn 2 duże radiatory to mozesz takie 2 ogniwa podłaczyć do nich i stronę zimną do środka, masz wtedy mega wydajne chłodzenie. Koszt takiego modułu to ok. 10zł http://allegro.pl/ogniwo-modul-peltiera-12...5251160547.html Looknij: jak zrobić lodowkę usb Loknij: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2034382.html facet takie zrobił pomiary: takie są pomiary po przeróbce i przed przeróbką: Temperatura w pokoju: 24,8 st. pomiary z lodówki turystycznej -temperatura po 15 minutach 20 st -spadek o 4,8 przed było o - 2,5 st -temperatura po 30 minutach 15 st - spadek o 9,8 przed było o - 3,5 st -temperatura po godzinie - 12 st - spadek o 12,8 przed było o - 6,5 st Edytowane 2 Maja 2015 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Tu masz już gotowca: allegro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Ciekawe mnie tu rzeczy wypisujesz będę miał je na uwadze. Rano o 10 podłączyłem przerobione wiadro do terrarium. Zaczynałem z temp 20,5 stopnia. Na chwilę obecną jest 14. Zostawię je tak na parę dni zobaczę jak długo potrzyma, ale bez względu na to czy uda mnie się zejść poniżej 10 stopni czy nie nie zastosuję go w terrarium do zimowania. Ponieważ do tego celu posłużę się przerobioną lodówką. Oczywiście całość zostawiam, temperaturę obniża na tyle, że na bank do czegoś się przyda, a co do tej lodówki to już tłumaczę. Kupię od znajomego jakąś nie drogą lodówkę. Handluję takimi sprzętami więc na bank coś dla mnie znajdzie. Z drzwi wytnę otwór i wstawię w nią wkład termo izolacyjny (szyba zespolona jak w oknach). Dołączę do tego jakieś małe oświetlenie, wentylatory i nie będę musiał się o nic martwić. Przez przerobione drzwi będzie wgląd do środka na całej powierzchni. Kupę lat temu przyjeżdżał do nas taki jeden Ukrainiec i dawał nam do przerobienia w ten sposób masę drzwi do lodówek. Myślę, że na moje potrzeby lodóweczka spiszę się o wiele lepiej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Ludzie zimują muchołówki normalnie w lodówkach bez światła. Nawet jeden z forumowiczów to robił i przedstawiał niedawno rezultaty, aczkolwiek rośliny wydłubane uprzednio z ziemi i przechowywane z gołym korzeniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 Ludzie zimują muchołówki normalnie w lodówkach bez światła. Nawet jeden z forumowiczów to robił i przedstawiał niedawno rezultaty, aczkolwiek rośliny wydłubane uprzednio z ziemi i przechowywane z gołym korzeniem. Wiem, widziałem i czytałem. A cały eksperyment przeprowadził MarcinS. No ale światło będzie tak czy siak. Niewielkie ale zawsze. Tak będę widział co się dzieje w środku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi