KamJ Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam, postanowiłem założyć oświetlenie LED dla roślin. Mam swoje rośliny na regale z Leroy. Narazie pod jedną półką mam rozłożone oświetlenie 2 x 18W. żarówki akwarystyczne, chciałbym przejść na oświetlenie LED. Zakupiłem taśmę czerwonych (620-630 nm), białych (8000 K zimny biały) i niebieskich (460-470 nm) LEDów 4,8 W. Co sądzicie o rozmieszczeniu które proponuję? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) A co chcesz pod tymi ledami uprawiać? Przewidujesz produkcję roślinną czy dekorację w mieszkaniu lub domu? Jeśli to drugie, to współczuję doboru kolorów Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Kolor może być różowy ale myślę, że znośny. Niedobrze ze czerwony jest 620 nm bo: Jest mniej odpowiedni dla roślin niż 660nm Jest lepiej widzialny dla ludzkiego oka, przez co całość będzie wydawała się bardziej czerwona niż po zastosowaniu diod 660nm o tej samej mocy. Gorzej ze chcesz zastąpić świetlówki 36W ledami 4,8W. To będzie za mało. No chyba, że 4,8 W odnosi się do taśmy tylko w jednym kolorze, z Twojego postu nie wynika jasno. Jaką powierzchnię chcesz oświetlić? Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez MarcinS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Ile cm tej taśmy użyjesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Powierznie koryguję, 75cm x 30 cm wysokość nad roślinami około 20 - 25 cm. Dane odnośnie LED podałem ze strony dystrybutora http://www.artneon.pl/product/eleva-60/ . Daję ich tyle ile przedstawiłem na rysunku. 17 potrójnych czerwonych, 7 potrójnych niebieskich i 10 potrójnych białych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 A z moich informacji wynika, że biel jednak o temperaturze 6500K jest lepsza dla roślin. Dlaczego wybrałeś akurat taką? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 A z moich informacji wynika, że biel jednak o temperaturze 6500K jest lepsza dla roślin. Dlaczego wybrałeś akurat taką? Powiedzmy, że akurat taką miałem dostępną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 23 Kwietnia 2015 Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Powiedzmy, że akurat taką miałem dostępną. Według mojej wiedzy barwa biała zimna to zakres od 4700-6500k, poniżej tej wartości jest to barwa biała neutralna, 8000-8500k daje światło różowe a 10000-15000 jest to barwa aktyniczna o niebieskiej poświacie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 23 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2015 Zobaczymy co z tego będzie. Dam pod oświetlenie LED capensisa i identycznego pozostawie pod jarzeniówkami. Po miesiącu porównam... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emdine Napisano 24 Kwietnia 2015 Share Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) moim zdaniem mija sie z to z celem bo na tej powierzchni będziesz miał tylko 8W. To już lepiej zastosować Power Ledy lepiej dobierzesz długość światła odpowiadającą roślinom a i lutowania będziesz miał znacznie mniej. I pewnie znacznie taniej to wyjdzie. A jeżeli konieczie chcesz montowac te taśmy to nie tnij je po te 5 cm tylko 70 cm paski tnij. Ledy mają kąt świecenia 120 stopni wiec i tak wszystkie roslinki bedziesz mial oświetlone. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Emdine Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Według mojej wiedzy barwa biała zimna to zakres od 4700-6500k, poniżej tej wartości jest to barwa biała neutralna, 8000-8500k daje światło różowe a 10000-15000 jest to barwa aktyniczna o niebieskiej poświacie O ile mi wiadomo barwa biała ciepła ma kolor żółtawy, a biała zimna niebieski. Siłą rzeczy wszystkie wartości pośrednie powinny być kombinacją obu kolorów. Skąd się tu róż wdał? Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez Ptaah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 O ile mi wiadomo barwa biała ciepła ma kolor żółtawy, a biała zimna niebieski. Siłą rzeczy wszystkie wartości poprzednie powinny być kombinacją obu kolorów. Skąd się tu róż wdał? Nic nie wspominałem o barwie białej ciepłej, która na nie wiele jest przydatna dla roślin (w dawnych czasch akwaria oświetlało się zwykłymi żarówkami 2700k i jakoś rośliny rosły) nie nieguję jest zółtawa. Biała zimana jest jak sugeruje nazwa, przez co może być złudzenie że ma poświatę lekko niebieskiego. Natomiast typowo niebieskie światło to aktyniczne 10000k i więcej, używane głownie w akwarystyce morskiej do koralowców. Skąd ten róż?... nie wiem ale dla roślin jest najbardziej odpowiedni Ostatnio zauważyłem jedną rzecz... coraz więcej producentów Paneli Led głównie przeznaczonych do uprawy konopii w swoich produktach stosuje prawdziwy mix kolorów. By rozszerzyć spektrum stosują kombinację diód deep red, royal blue, białej zimnej 6500k, białej 10000k która jest już odpowiednikiem aktynicznej, orange i UV. Może jest tu ktoś na tyle obeznany by uświadimić mnie czy uzycie diód pomarańczowych i UV ma naprawdę wpływ na polepszenie jakości panelu? Czy to tylko wymysł firmy...dodamy coś będzie to nowy produkt inny być może zwiększymy sprzedaż? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Czyli chyba mało poczytałeś. Generalną zasadą jest, że z bieli idealne wartości dla roślin to 2700K i 6500K - widzę, że nie masz takiej wiedzy. Potocznie można tu nazwać barwę 2700K jako ciepłą i 6500K jako zimną (niekiedy również neutralną). Biała ciepła postrzegana jest przez ludzkie oko jako barwa żółtawa. Im wyższe wartości wyrażane w Kelvinach tym postrzegana barwa zbliża się ku niebieskiemu. Szukam więc mądrego, który wytłumaczy mi skąd w 8000K pojawia się różowe zabarwienie. Powszechnie też uznaje się, że idealny stosunek barwy czerwonej do niebieskiej oscyluje w okolicach 8:1, a w skład czerwieni nie powinien wchodzić sam deep red, ale też red. Obie czerwienie w stosunku ilościowym do siebie 1:1. NIKT na tym forum nie stosuje się do tych informacji, ciekaw jestem dlaczego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Powszechnie też uznaje się, że idealny stosunek barwy czerwonej do niebieskiej oscyluje w okolicach 8:1, a w skład czerwieni nie powinien wchodzić sam deep red, ale też red. Obie czerwienie w stosunku ilościowym do siebie 1:1. NIKT na tym forum nie stosuje się do tych informacji, ciekaw jestem dlaczego. Otóż dlatego według mnie, że nie słyszałem o kimkolwiek jak do tej pory, kto odkryłby "złotą kombinację" barw nadającą się do wszystkich roślin niezależnie od gatunku. Praktycznie każdy, kto robi swoje panele LED eksperymentuje na swój sposób. Czy to źle, czy dobrze, zostawiam osobistej ocenie. Widziałem zarówno rośliny pięknie rozwijające się pod panelami z samych tylko białych diod, jak i pod czerwono-niebiesko-biało-itd. mieszankami. Nie wspomnę już o całkiem nowych patentach jak np. moduły szerokospektrowe. Temat rzeka, a jednoznacznych odpowiedzi jest tutaj jak na lekarstwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Czyli chyba mało poczytałeś. Generalną zasadą jest, że z bieli idealne wartości dla roślin to 2700K i 6500K - widzę, że nie masz takiej wiedzy. Potocznie można tu nazwać barwę 2700K jako ciepłą i 6500K jako zimną (niekiedy również neutralną). Biała ciepła postrzegana jest przez ludzkie oko jako barwa żółtawa. Im wyższe wartości wyrażane w Kelvinach tym postrzegana barwa zbliża się ku niebieskiemu. Szukam więc mądrego, który wytłumaczy mi skąd w 8000K pojawia się różowe zabarwienie. Powszechnie też uznaje się, że idealny stosunek barwy czerwonej do niebieskiej oscyluje w okolicach 8:1, a w skład czerwieni nie powinien wchodzić sam deep red, ale też red. Obie czerwienie w stosunku ilościowym do siebie 1:1. NIKT na tym forum nie stosuje się do tych informacji, ciekaw jestem dlaczego. Pewnie że mało poczytałem, bo ogólnie to mało oczytany jestem... ale podaj mi choć jeden link z opisem gdzie 2700k jest wskazane do uprawy roślin to sie wysilę i go przeczytam, być może też przyswoję sobie taką wiedzę? Moją słabą podstawową wiedzę, raczej orientację w temacie opieram na bardzo krótkim ale jak na moje potrzeby wystarczającym artykule do którego się stosuję i jakoś na moje amatorskie potrzeby w zupełności wystarcza. http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html Polecam, może też zaczerpniesz odrobinę wiedzy lub skorygujesz niektóre swoje stwierdzenia? To 8:1 też jakoś do mnie nie przemawia, a dla czego... odpowiedź powinieneś znaleźć w artykule. I na koniec jeszcze dodam skoro posiadasz taki zasób wiedzy podaj autorowi tematu idealne proporcje, układ kolorów z długością fal, a napewno przyda się to wielu nieoczytanym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi